Fillérekért veszik a barackot az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

Fillérekért veszik a barackot az élelmes magyarok: így juthatsz hozzá olcsóbban

agrarszektor.hu
A barack az egyik legkedveltebb gyümölcsök közé tartozik a magyarok körében, örömmel fogyasztjuk magában, gyümölcsléként, lekvárként vagy rakjuk bele bármilyen süteménybe. Az elmúlt években azonban megsínylette az időjárást, tavaly több termelő is arról számolt be, hogy tulajdonképpen nem maradt egy darab kajszija sem a fákon. Idén úgy tűnik, hogy egy kicsit jobb a helyzet, az árak tekintetében viszont nem lehet mindenki boldog. Alábbi cikkünkből kiderül, hol és hogyan juthatunk hozzá ehhez a finom a csemegéhez valamivel olcsóbban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, 2020-ban és 2021-ben óriási károkat, sok gazdaságban totális termésveszteséget okoztak a tavaszi fagyok. Ha ez idén, esetleg jövőre is megismétlődik, akkor nagyon sokan fel fognak hagyni e gyümölcsök termesztésével, mert 3-4 éves totális terméskiesését nem lehet túlélni. Magyarországon egyébként mintegy 5000 hektáron folyik kajszitermesztés, az évi termésmennyiség ugyanakkor nagy szórást mutat: 5-35 ezer tonna között mozgott az elmúlt években. Ennek oka főként az, hogy a kajszi melegkedvelő gyümölcs, amely tőlünk északabbra már nem is igen él meg. Éppen ezért különösen érzékeny a tavaszi lehűlésre, ráadásul az egyik legkorábban virágzó gyümölcsfaj. A kajszi legjelentősebb termőtája Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye (1117 hektár).

EZ IS ÉRDEKELHET

Idén sem maradtak el a gondok

A NAK és a FruitVeB becslése szerint ebben az évben csupán 7-8 ezer tonna kajszit takaríthatnak be a termelők. Jelentős kárt okozott a hazai kajsziültetvényekben a tavaszi lehűlés. A virágzáskori fagyok, illetve a nagy hőingadozás miatt idén - térségenként változóan - a jó évjáratok átlagához képest 70-80 százalékkal kevesebb kajszi termett. 

Mi a helyzet az árakkal?

A Nagybani Piacon az import I. osztályú kajszi kilója 750 és 1000 forint között alakul, míg a magyar II. osztályú 800-900, az I. osztályút pedig 1200-1400 forintos áron lehet megvásárolni. A nagyobb boltokban is lehet kapni kajszit, többnyire viszont csak importot, melynek ára az alábbiak szerint alakul:

  • az Aldiban a spanyol/görög kajszi kilója 1780 forint,
  • a Tescoban a spanyol kajszi kilója 1600 forint,
  • az Auchanban pedig a hazai kilója 1200 forint.
EZ IS ÉRDEKELHET

A Szedd Magad akciók egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek itthon, ami nem meglepő, hiszen így könnyen, olcsóbban juthatunk hozzá a hazai gyümölcsökhöz, zöldségekhez. Jó hír, hogy a sárgabarack esetében is válogathatunk bőven, és akár 1000 forintért is hozzájuthatunk egy kiló gyümölcshöz. Íme:

Bács-Kiskun megyei Szedd Magad Akciók:

Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szedd Magad Akciók:

  • Fancsal, Fancsal-Frucht Kft. Gyümölcsöse 

Fejér megyei Szedd Magad Akciók:

Győr-Moson-Sopron megyei Szedd Magad Akciók:

Hajdú-Bihar megyei Szedd Magad Akciók:

Pest megyei Szedd Magad Akciók:

Veszprém megyei Szedd Magad Akciók:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?