Jó hírt kaptak ezek a termelők: öt év után végre sokan fellélegezhetnek

Jó hírt kaptak ezek a termelők: öt év után végre sokan fellélegezhetnek

agrarszektor.hu
Öt év után újra teljes kajszitermés várható Spanyolországban. Az idei évben (eddig) elkerülték fagyok a legfontosabb spanyol kajszitermelőnek számító Murcia régiót, így a tavalyihoz képest 46%-kal nagyobb termést várnak az ibériaiak.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Medfel konferencián kiadott termésbecslés szerint 2024-ben Spanyolország 134 ezer tonna feletti kajszitermésre számíthat, ami 46%-kal több, mint a 2023-ban betakarított 98,7 ezer tonna, és több mint a duplája a 2022-es 65 ezer tonnás volumennek. Megjegyzendő, hogy a spanyol kajszitermés több mint felét adó Murcia tartományban az előző öt év mindegyikében rendkívül kedvezőtlen időjárási viszonyok uralkodtak: míg 2018-ban még csaknem 100 ezer tonnás termést takarítottak be csak ebben a tartományban, addig a következő 5 évben a termés mindig 60 ezer tonna alatt maradt, 2022 és 2023 pedig egyaránt 39 ezer tonnás betakarított mennyiséget hozott. Az idei évben várható 78 ezer tonnás volumen már közel van a termesztőkörzet való potenciáljához - ehhez az is kellett, hogy a fagyok elkerüljék a régiót. Mi több, itt már a szokásosnál 10 nappal korábban meg is kezdődött a betakarítás, és a közeli piacokon már kapható a spanyol áru - írja a FruitVeB.

Kasztília-La Mancha területét szintén elkerülték a fagyok, de a Medfel konferencia időpontjában Észak-Spanyolországban még fagyriadó volt érvényben - ez elsősorban Aragóniát és Katalóniát érinti. Az elmúlt 5 évben Észak-Spanyolországot rendszeresen sújtotta a fagy, ami óriási nyomást gyakorolt az Agroseguro agrárbiztosítási rendszerre.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?