Szőlő bogyózó

A szőlő bogyózó a szőlőszemek fürtről való eltávolítására szolgáló gépek. Használatukkal az egészséges, érett szőlő bogyózásakor gyakorlatilag nem marad bogyó a kocsányon.

A szőlő bogyózó gépek a szőlőbogyók szőlőfürtökről való eltávolítására szolgáló berendezések. A minőségi borkészítésben alapvetőnek számít a bogyók kocsányról való eltávolítása, mivel a kocsány negatív irányban befolyásolná a bor minőségét. A bogyózógépek mostanra annyira hatékonyak, hogy az egészséges, érett szőlő bogyózásakor gyakorlatilag nem marad bogyó a kocsányon.

A bogyózás sok esetben a zúzási folyamattal egy lépésben történik, ezért vannak a két funkciót együttesen megvalósító megoldások, az úgynevezett szőlő bogyózó-zúzó gépeknek nevezzük. A kínálatban előfordulnak egymással kombinálható moduláris megoldások is. A kapcsolódó szőlőfeldolgozási folyamatnak tekinthető zúzás során a bogyó olyan mértékű megroppantása a cél, amely a bogyó héjának fölrepedését, a szőlőbogyó húsának (kíméletes) roncsolását eredményezi, a szőlőmagvak megsértése nélkül.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon