
Vallott a magyar borász: lerántotta a leplet az idei szőlőről
Az idei körülmények az illatosabb fajtáknak kedveztek, tiszta ízű, jó zamatú borok születhetnek idén.
A szőlő bogyózó a szőlőszemek fürtről való eltávolítására szolgáló gépek. Használatukkal az egészséges, érett szőlő bogyózásakor gyakorlatilag nem marad bogyó a kocsányon.
A szőlő bogyózó gépek a szőlőbogyók szőlőfürtökről való eltávolítására szolgáló berendezések. A minőségi borkészítésben alapvetőnek számít a bogyók kocsányról való eltávolítása, mivel a kocsány negatív irányban befolyásolná a bor minőségét. A bogyózógépek mostanra annyira hatékonyak, hogy az egészséges, érett szőlő bogyózásakor gyakorlatilag nem marad bogyó a kocsányon.
A bogyózás sok esetben a zúzási folyamattal egy lépésben történik, ezért vannak a két funkciót együttesen megvalósító megoldások, az úgynevezett szőlő bogyózó-zúzó gépeknek nevezzük. A kínálatban előfordulnak egymással kombinálható moduláris megoldások is. A kapcsolódó szőlőfeldolgozási folyamatnak tekinthető zúzás során a bogyó olyan mértékű megroppantása a cél, amely a bogyó héjának fölrepedését, a szőlőbogyó húsának (kíméletes) roncsolását eredményezi, a szőlőmagvak megsértése nélkül.
Az idei körülmények az illatosabb fajtáknak kedveztek, tiszta ízű, jó zamatú borok születhetnek idén.
A modern mezőgazdaság egyik legfontosabb kihívása, hogy miként lehet összeegyeztetni a termelés hatékonyságát a környezeti fenntarthatósággal.
A szakaszos termesztés a kulcsa annak, hogy ne egyszerre, hirtelen ömöljön ránk a termés.
A veszettség heveny, idegrendszeri tünetekkel járó, vírusos eredetű betegség, amely az agy- és a gerincvelő gyulladását okozza.
A mezőgazdaság - a stratégiai jelentősége ellenére - továbbra is az egyik legalacsonyabban fizetett terület.
A búzatermesztés alapvető jelentőségű Magyarországon, egyszerre gazdasági húzónövény, élelmezési alap, vidékfejlesztési eszköz és a mezőgazdasági hagyományok része.