Durva, ami a német agráriumban zajlik: meglepő dolog történt a termelői árakkal

agrarszektor.hu
Átlagosan 33,4%-kal nőttek a mezőgazdasági termelői árak Németországban egy év alatt. A Destatis gyorsjelentése szerint júliusban több mint egyharmadával voltak magasabbak a termelői árak, mint az előző év azonos időszakában.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint 2022. júliusában a mezőgazdasági termékek termelői árai 33,4%-kal voltak magasabbak, mint 2021. júliusában. A növekedés üteme ugyanakkor az előző év azonos hónapjához képest június után enyhén csökkent. 2022 júniusában a változás mértéke még +33,9%, májusban pedig +35,6% volt. Havi szinten, július hónapban az előző hónaphoz képest 0,8%-kal csökkent az átlagos termelőiár-szint. A növényi termékek árai a tavalyi év azonos hónapjához képest valamivel kisebb mértékben, +25,8%-kal emelkedtek, mint az állati termékeké (+38,8%), pedig 2022. júniusában a növényi termékek esetében a változás mértéke még +35,7%, az állati termékek esetében pedig +32,7% volt. A növényi termékek esetében a drágulást elsősorban a gabonafélék árainak emelkedése okozta (+53,2%). A gyümölcsök termelői ára júliusban 6,3%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, és az étkezési alma ára 17,1%-kal csökkent. A zöldségek esetében (összesen 2,3%-os csökkenés 2021. júliusához képest) különösen a karfiol (-24,3%) és a paradicsom (-29,0%) ára esett - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?