Durva, ami a német agráriumban zajlik: meglepő dolog történt a termelői árakkal

Durva, ami a német agráriumban zajlik: meglepő dolog történt a termelői árakkal

agrarszektor.hu
Átlagosan 33,4%-kal nőttek a mezőgazdasági termelői árak Németországban egy év alatt. A Destatis gyorsjelentése szerint júliusban több mint egyharmadával voltak magasabbak a termelői árak, mint az előző év azonos időszakában.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint 2022. júliusában a mezőgazdasági termékek termelői árai 33,4%-kal voltak magasabbak, mint 2021. júliusában. A növekedés üteme ugyanakkor az előző év azonos hónapjához képest június után enyhén csökkent. 2022 júniusában a változás mértéke még +33,9%, májusban pedig +35,6% volt. Havi szinten, július hónapban az előző hónaphoz képest 0,8%-kal csökkent az átlagos termelőiár-szint. A növényi termékek árai a tavalyi év azonos hónapjához képest valamivel kisebb mértékben, +25,8%-kal emelkedtek, mint az állati termékeké (+38,8%), pedig 2022. júniusában a növényi termékek esetében a változás mértéke még +35,7%, az állati termékek esetében pedig +32,7% volt. A növényi termékek esetében a drágulást elsősorban a gabonafélék árainak emelkedése okozta (+53,2%). A gyümölcsök termelői ára júliusban 6,3%-kal volt alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, és az étkezési alma ára 17,1%-kal csökkent. A zöldségek esetében (összesen 2,3%-os csökkenés 2021. júliusához képest) különösen a karfiol (-24,3%) és a paradicsom (-29,0%) ára esett - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?