Súlyos kijelentést tettek a németek: nehéz elhinni, hogy ezt meg tudják lépni

Súlyos kijelentést tettek a németek: nehéz elhinni, hogy ezt meg tudják lépni

agrarszektor.hu
Ambiciózus célt jelöltek ki a német Zöldek az organikus zöldségek és gyümölcsök termesztésében, bár még a korábbit sem sikerült elérni. Németország most olyan kijelentést tett, miszert 2030-ra 30%-ra kell növelni a biozöldségek és -gyümölcsök arányát. Március 21-én az online megrendezésre kerülő AMI Future Forum “Ziel 30 Prozent Bio - Unternehmerischer Mut gefragt” előadássorozat keretében német szakemberek ismertetik az organikus zöldségek és gyümölcs termelésének bővítésére irányuló stratégiákat. 

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Több mint 20 éve már annak, hogy az akkor német mezőgazdasági miniszter, Renate Künast bejelentette: 10 éven belül 20%-ra kell növelni a hazai termesztésben a biogyümölcsök és -zöldségek részarányát - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Ezt a célt nem sikerült elérni, de még a felét is csak alig: 2021 végén 8%-ot, 2022-ben pedig 10%-ot sikerült megvalósítani. Ehhez képest a német kormány 2030-ra legalább 30%-ot irányzott elő, ami irreálisan magasnak tűnik.

Egyes zöldségek és gyümölcsök esetében van még tér a bővülésre, például almánál, sárgarépánál és hagymánál a biotermékek iránt nagy a kereslet. Ugyanakkor más termékeknél, mint például a csonthéjasoknál, bogyósoknál és a salátaféléknél egyrészt növényvédelmi okokból, másrészt a külföldi konkurencia miatt gyakorlatilag kijelenthető, hogy a biológiai termesztés elérte korlátait.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03