Váratlan fordulat a mezőgazdaságban: meglepő dolog történt a termelői árakkal

Váratlan fordulat a mezőgazdaságban: meglepő dolog történt a termelői árakkal

MTI
Szeptemberben megtorpant a mezőgazdasági termelői árak emelkedésének négy hónapja tartó gyorsulása: a felvásárlási árak 23,6 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, a növekedés 0,5 százalékponttal mérsékeltebb az augusztusinál - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adataiból.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára átlagosan 32,3 százalékkal volt magasabb a tavaly szeptemberinél, ami 0,4 százalékponttal mérsékeltebb növekedés az augusztusinál. Az élő állatok és állati termékek drágulásának üteme 7,9 százalékon megállt, ezen belül az élő állatok felvásárlási árának emelkedése 0,4 százalékponttal 5,8 százalékra lassult, az állati termékek áremelkedésének üteme viszont 0,8 százalékponttal, 12,2 százalékra gyorsult, mivel a tojásárak éves emelkedése az augusztusi 8,9 százalékról 14,0 százalékra ugrott, és a tej árának emelkedése is 8,4 százalékról 9,9 százalékra élénkült.

A gyümölcsök éves drágulása az augusztusi 20,1 százalékról 5,7 százalékra esett vissza, ezzel jelentősen hozzájárult a növényi termékek áremelkedésének lefékeződéséhez. A gyümölcsök között jelentősen mérséklődött a szőlő árának emelkedése: az augusztusi 21,6 százalékkal szemben 12,4 százalékkal volt drágább a tavaly szeptemberinél. A szőlő kivitelével a többi gyümölcs ára átlagosan a tavaly szeptemberi szinten, alig 0,1 százalékkal magasabb volt szeptemberben, ami jelentős változás az augusztusi 19,8 százalékos drágulás után. Az alma áremelkedése 23,3 százalékról 19,5 százalékra, a körtéé 11,0 százalékról 5,8 százalékra az őszibaracké 47,5 százalékról 28,8 százalékra mérséklődött.

A gabonaárak emelkedése 2,3 százalékponttal 42,6 százalékra, a zöldségeké 0,9 százalékponttal 7,8 százalékra, a burgonyáé pedig 1,1 százalékponttal 24,3 százalékra tovább gyorsult. A búza felvásárlási árának éves emelkedése az augusztusi 30,5 százalékról 38,8 százalékra ugrott, a kukoricáé viszont az előző havi 50,4 százalékról 2,2 százalékponttal 48,2 százalékra szelídült.

A zöldségfélék között a karfiol 1,5 százalékkal olcsóbb lett a tavaly szeptemberinél, míg augusztusban még 5,5 százalékkal drágábban adták. A paradicsom éves áremelkedése az augusztusi 20,7 százalékról 16,0 százalékra lassult szeptemberre, a karfiol és a paradicsom nélkül számolt többi zöldség átlagos áremelkedése viszont 4,6 százalékról 5,9 százalékra élénkült. Az uborka felvásárlási árának éves emelkedése 9,8 százalékról 11,5 százalékra, a zöldborsóé 12,1 százalékról 15,8 százalékra, a fejeskáposztáé 18,0 százalékról 22,0 százalékra élénkült augusztusról szeptemberre, de az áremelkedés élénkülésének számít az is, hogy a spenót ára az előző havi 13,0 százalék helyett szeptemberben csak 6,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A másik oldalon a vöröshagyma áremelkedése 13,8 százalékról 7,5 százalékra, a zöldbabé 29,8 százalékról 17,1 százalékra szelídült, a fejes saláta pedig 0,8 százalékkal olcsóbb lett a tavaly szeptemberi felvásárlási áránál, míg augusztusban még 3,9 százalékkal drágább volt.

A vágóállatok felvásárlási árának az augusztusival megegyező 7,9 százalékos emelkedésén belül a vágósertések ára az augusztusi 6,2 százalék után szeptemberben 7,1 százalékkal esett vissza az egy évvel korábbihoz képest, a vágómarhák drágulása pedig 13,7 százalékról 9,4 százalékra mérséklődött. A vágóbaromfi felvásárlási árának emelkedése 16,2 százalékról 17,2 százalékra gyorsult, döntően a kacsák áremelkedésének 10,4 százalékosról 15,4 százalékra ugrása miatt, miközben a tyúkfélék árának 18,4 százalékos szeptemberi emelkedése alig különbözik az augusztusi 18,3 százaléktól, magasabbra 17,6 százalékról 18,2 százalékra emelkedett a pulyka felvásárlási árának emelkedése, de valamelyest, az augusztusi 12,5 százalékról 11,9 százalékra enyhült a vágóliba felvásárlási árának éves növekedése - derül ki a KSH adataiból.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?