Váratlan hírek érkeztek az élelmiszerárakról: ezt sokan nem gondolták volna

Váratlan hírek érkeztek az élelmiszerárakról: ezt sokan nem gondolták volna

agrarszektor.hu
A nemzetközi élelmiszerárak mutatója jórészt stabil maradt októberben, miután az emelkedő gabonaárakat ellensúlyozni tudta a többi termény alacsonyabb ára - jelentette az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO). A FAO élelmiszerár-index, ami a nemzetközi élelmiszerkosár legfontosabb tételeinek árváltozását követi le, valamelyest alacsonyabban zárt októberben mint az azt megelőző hónapban, és ezzel 14,9%-kal távolodott el a 2022 márciusi történelmi csúcsától, ám még így is 2%-kal meghaladva az egy évvel ezelőtti szintjét.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gabonafélék árindexe 3%-ot ugrott a múlt hónapban. A búza ára 3,2%-kal nőtt, főként a fekete-tengeri gabonaegyezmény körüli bizonytalanságok és az amerikai készletek csökkenése miatt. A szemestermények nemzetközi piaci ára 3,5%-kal emelkedett szeptember óta, ezen belül a kukorica még ezt is túlszárnyalta a rossz amerikai és európai uniós termelési kilátások, illetve az argentin szárazság és az ukrán export nehézségei okán. A rizs ára 1%-ot nőtt.

A növényi olajok árindexe 1,6%-kal csökkent októberben, 20%-kal alulmúlva az egy évvel korábbi értékét. Hiába a napraforgóolaj iránti növekvő nemzetközi kereslet, a pálma-, szója- és repceolaj alacsonyabb globális piaci árai ellensúlyozták azt.

Miután az összes tejtermék ára csökkent, a globális árindexük is 1,7%-ot zsugorodott. A vártnál alacsonyabb kereslet Kínából, az eleve gyengélkedő import, és az euró gyengülése az amerikai dollárral szemben mind hozzájárultak ehhez. A húsfélék árindexe 1,4%-kal csökkent szeptember óta, miután a birka-, sertés-, marha- és baromfihús ára is csökkenésnek indult a nyomott keresletnek és a bővülő kínálatnak köszönhetően. A cukor árindexe 0,6%-kal zárt lejjebb a javuló indiai termelési kilátások nyomán. A még nagyobb csökkenést megakadályozták az aratást nehezítő erős esőzések Brazíliában, az erős importkereslet Indonéziából és Kínából és a magasabb bioetanol árak Brazíliában.

Óvatosabb előrejelzések

A legfrissebb Gabonakészletek és -igények gyorsjelentés szerint a globális gabonakibocsátás idén eléri a 2 764 millió tonnát, ami azonban 1,8%-os csökkenést jelent tavalyhoz képest. Hiába a várható történelmi csúcs a búzatermelés esetében (783,3 millió tonna), a szemestermények kibocsátása (1 467 millió tonna) akár 2,8%-kal is csökkenhet. A globális rizstermelést 512,6 millió tonnára valószínűsítik, ami így 2,4%-kal marad el a tavalyi rekordtól. A felhasznált gabona mennyisége a 2022-2023-as szezonban 2 778 millió tonnára csökken, alulmúlva a tavalyi szintet, ám emellett a készletek szezon végére 2%-kal, 841 millió tonnára csökkenhetnek a nyitó szintjükhöz képest. A gabonakereskedelem ezen időszakban várhatóan 2,2%-kal zsugorodik, elérve a 469 millió tonnát.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?