Erre senki sem számított: meglepő dolog történt a magyar mezőgazdaságban

Erre senki sem számított: meglepő dolog történt a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Négy hónap élénkülés után októberben lassult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 58,9 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit, az éves növekedési ütem 2,1 százalékponttal lassabb lett a szeptemberinél. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) lefrissebb adatai szerint a növényi termékek 56,4 százalékos éves drágulása 3,1 százalékponttal, az élő állatok és állati termékek árának 64,7 százalékos emelkedése 0,4 százalékponttal mérsékeltebb az előző havinál.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A növényi termékek között a szeptemberihez képest 13,3 százalékponttal, 69,0 százalékra fékeződött le a gabonafélék drágulási üteme, és 6,0 százalékponttal 44,8 százalékosra lassult az ipari növények áremelkedése. A búza árának éves emelkedése 13 százalékponttal, a szeptemberi 77,7 százalékról 64,7 százalékosra lassult, a kukoricáé 84,5 százalékról októberre 71,5 százalék lett. Az ipari növények mérsékeltebb áremelkedése szélsőséges kilengések eredője, a dohány drágulása 27,8 százalékponttal 7,7 százalékra lassult, míg a cukorrépáé 88,1 százalékponttal 87,5 százalékra ugrott, mivel szeptemberben még olcsóbb volt, mint tavaly.

A gyümölcsök árának 23,8 százalékos emelkedése 24,7 százalékponttal erősebb a szeptemberinél, a burgonya drágulása 21,9 százalékponttal 66,4 százalékra gyorsult. A zöldségfélék ára a szeptemberihez képest 6,2 százalékponttal gyorsult, 46,0 százalékkal lett magasabb a tavaly októberinél. Leginkább az uborka, a karfiol és a fejes saláta drágult 67,5, 66,3, illetve 57,7 százalékkal, a fejes káposzta 48,9, a paradicsom 38,1, a vöröshagyma 29,1, a sárgarépa 24,9 és a zöldbab 13,6 százalékkal került több, mint tavaly októberben.

Az élő állatok felvásárlási árának 65,3 százalékos éves emelkedése 3,9 százalékponttal mérsékeltebb a szeptemberinél. A vágósertések felvásárlási ára szeptemberben még csaknem duplája (199,7 százaléka) volt a tavalyinak, októberre "csak" 84,5 százalékkal lett magasabb, a baromfifélék drágulása viszont 4,4 százalékponttal emelkedett és átlépte a 60 százalékot (60,1 százalék). A kacsa felvásárlási ára emelkedik továbbra is legjobban: októberben már 86,2 százalékkal magasabb a tavalyinál, míg a tyúkfélék és a liba termelői ára 57,8, illetve 57,3 százalékkal emelkedett, a pulyka ára 47,4 százalékkal nőtt. A vágómarha felvásárlási áremelkedése valamivel 40 százalék alatt stagnál.

Az állati termékek drágulása 8,5 százalékponttal tovább gyorsult, az árak 64,7 százalékkal múlták felül a tavaly októberi szintet. A tojás felvásárlási ára egyetlen hónap alatt 36,8 százalékponttal szökött fel és 88,5 százalékkal lett magasabb a tavaly októberinél, a tej árának 68,6 százalékos emelkedése 3,8 százalékponttal magasabb a szeptemberinél.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?