A spanyolok meglépték: durva, ami az élelmiszerárakkal történik az országban

agrarszektor.hu
Hat hónapra felfüggesztették a zöldségek és gyümölcsök eddigi 4%-os ÁFA-terhét Spanyolországban. Ezen felül 10%-ról 5%-ra csökken az étolajok és a tésztafélék ÁFA-terhe is. A csak átmeneti időszakra szóló ÁFA-csökkentés célja az alapvető élelmiszerek, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök, a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a tojás, a hüvelyesek, a burgonya és a gabonafélék árának mérséklése.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A spanyol kormány hat hónapos időszakra 0%-osra csökkentette a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő (korábban 4%-os) ÁFA mértékét - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az intézkedés nem önmagában áll: az ibériai országban 300 millió eurós közvetlen agrártámogatásról is döntöttek, amelyet az indoklás szerint a termesztési és a működtetési költségek, így például a műtrágyák és egyéb inputok áremelkedése tett szükségessé. Ezen felül 10%-ról 5%-ra csökken az étolajok és a tésztafélék ÁFA-terhe is.

A hangsúlyozottan csak átmeneti időszakra szóló ÁFA-csökkentés célja az alapvető élelmiszerek, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök, a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a tojás, a hüvelyesek, a burgonya és a gabonafélék árának mérséklése. Az ukrajnai háború következményei miatt a spanyol lakosságra nehezedő terheket kormány az évi 27 ezer euró alatti bevétellel rendelkező családokat 200 eurós támogatásban részesíti - ez az előzetes számítások szerint mintegy 4,2 millió háztartást érint majd Spanyolországban. Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint a “a kormány biztosítani fogja, hogy az ÁFA-csökkentés és a mezőgazdasági támogatások hatásai közvetlenül és azonnal megjelenjenek az élelmiszerárakban.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?