A spanyolok meglépték: durva, ami az élelmiszerárakkal történik az országban

A spanyolok meglépték: durva, ami az élelmiszerárakkal történik az országban

agrarszektor.hu
Hat hónapra felfüggesztették a zöldségek és gyümölcsök eddigi 4%-os ÁFA-terhét Spanyolországban. Ezen felül 10%-ról 5%-ra csökken az étolajok és a tésztafélék ÁFA-terhe is. A csak átmeneti időszakra szóló ÁFA-csökkentés célja az alapvető élelmiszerek, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök, a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a tojás, a hüvelyesek, a burgonya és a gabonafélék árának mérséklése.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A spanyol kormány hat hónapos időszakra 0%-osra csökkentette a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő (korábban 4%-os) ÁFA mértékét - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az intézkedés nem önmagában áll: az ibériai országban 300 millió eurós közvetlen agrártámogatásról is döntöttek, amelyet az indoklás szerint a termesztési és a működtetési költségek, így például a műtrágyák és egyéb inputok áremelkedése tett szükségessé. Ezen felül 10%-ról 5%-ra csökken az étolajok és a tésztafélék ÁFA-terhe is.

A hangsúlyozottan csak átmeneti időszakra szóló ÁFA-csökkentés célja az alapvető élelmiszerek, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök, a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a tojás, a hüvelyesek, a burgonya és a gabonafélék árának mérséklése. Az ukrajnai háború következményei miatt a spanyol lakosságra nehezedő terheket kormány az évi 27 ezer euró alatti bevétellel rendelkező családokat 200 eurós támogatásban részesíti - ez az előzetes számítások szerint mintegy 4,2 millió háztartást érint majd Spanyolországban. Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint a “a kormány biztosítani fogja, hogy az ÁFA-csökkentés és a mezőgazdasági támogatások hatásai közvetlenül és azonnal megjelenjenek az élelmiszerárakban.”

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02