A spanyolok meglépték: durva, ami az élelmiszerárakkal történik az országban

A spanyolok meglépték: durva, ami az élelmiszerárakkal történik az országban

agrarszektor.hu
Hat hónapra felfüggesztették a zöldségek és gyümölcsök eddigi 4%-os ÁFA-terhét Spanyolországban. Ezen felül 10%-ról 5%-ra csökken az étolajok és a tésztafélék ÁFA-terhe is. A csak átmeneti időszakra szóló ÁFA-csökkentés célja az alapvető élelmiszerek, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök, a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a tojás, a hüvelyesek, a burgonya és a gabonafélék árának mérséklése.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A spanyol kormány hat hónapos időszakra 0%-osra csökkentette a zöldségeket és gyümölcsöket terhelő (korábban 4%-os) ÁFA mértékét - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Az intézkedés nem önmagában áll: az ibériai országban 300 millió eurós közvetlen agrártámogatásról is döntöttek, amelyet az indoklás szerint a termesztési és a működtetési költségek, így például a műtrágyák és egyéb inputok áremelkedése tett szükségessé. Ezen felül 10%-ról 5%-ra csökken az étolajok és a tésztafélék ÁFA-terhe is.

A hangsúlyozottan csak átmeneti időszakra szóló ÁFA-csökkentés célja az alapvető élelmiszerek, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök, a kenyér, a liszt, a tej, a sajt, a tojás, a hüvelyesek, a burgonya és a gabonafélék árának mérséklése. Az ukrajnai háború következményei miatt a spanyol lakosságra nehezedő terheket kormány az évi 27 ezer euró alatti bevétellel rendelkező családokat 200 eurós támogatásban részesíti - ez az előzetes számítások szerint mintegy 4,2 millió háztartást érint majd Spanyolországban. Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök szerint a “a kormány biztosítani fogja, hogy az ÁFA-csökkentés és a mezőgazdasági támogatások hatásai közvetlenül és azonnal megjelenjenek az élelmiszerárakban.”

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?