Gátrobbanás Ukrajnában: több tízezer hektárnyi termőföldet öntött el a víz

Gátrobbanás Ukrajnában: több tízezer hektárnyi termőföldet öntött el a víz

agrarszektor.hu
A Nova Kahovka-i gát pusztulása miatt több tízezer hektárnyi mezőgazdasági területet fog elárasztani a víz Ukrajna déli részén, és legalább 500 ezer hektárnyi öntözés nélkül maradt területet változhat "sivataggá" - közölte a mezőgazdasági minisztérium. A háborúzó felek egymást vádolják a gát felrobbantásával.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ukrajna, a világ egyik legnagyobb gabonatermelője és -exportőre, azzal vádolta meg Oroszországot, hogy háborús bűncselekményt követett el Nova Kahovkában a szovjet korszakban épült, vízerőművet is működtető gát felrobbantásával. A helyzet iróniája, hogy az oroszok pedig az ukránokat okolják a gát összeomlásáért - írta meg a Reuters. Az ukrán becslések szerint mintegy 42 ezer embert fenyeget az árvíz, amely várhatóan most tetőzik. Volodimir Zelenszkij elnök szerint a gát összeomlása miatt több százezer ember maradt normális ivóvíz nélkül.

A Nova Kahovka-i vízerőmű pusztulása azt eredményezi, hogy jövőre Ukrajna déli részén a földek sivataggá válhatnak

- közölte az ukrán mezőgazdasági minisztérium.

A minisztérium a kedden késő este kiadott közleményében azt írta, hogy a katasztrófa miatt 31 öntözőrendszer vízellátása szűnhet meg az ukrajnai Dnyipro, Herszon és Zaporizzsja régiókban. A közlemény szerint 2021-ben - Oroszország teljes körű inváziója előtt - ezek a rendszerek 584 ezer hektáron biztosították az öntözést, amelyről a gazdák mintegy 4 millió tonna gabonát és olajos magvakat takarítottak be.

A gát lerombolása miatt az öntözőrendszerek 94%-a Herszon, 74%-a Zaporizzsja, 30%-a pedig Dnyipro régiókban maradt víz nélkül - közölte a tárca. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium előzetes becsléseket is idézett, amelyek szerint a Herszon régió jobb partján mintegy 10 ezer hektár mezőgazdasági területet fog elönteni a víz.

A régió bal partján, amely jelenleg megszállás alatt áll, ennek többszöröse fog víz alá kerülni

- olvasható a közleményben

A minisztérium nem közölte, hogy mennyi gabona veszhet el az árvíz miatt. Mikola Szolszkij ukrán mezőgazdasági miniszter a múlt héten a Reutersnek azt mondta, hogy az ország 18 millió tonna téli gabonát takaríthat be idén, és az őszi búza dominál a termelésben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31