Boróka

Egyes pálinkafélék (borovicska, gin) jellegzetes illatukat a borókától kapják, de felhasználják likőr és bor alapanyagaként is. Megéri tehát otthon is termeszteni!

A borókából készített szósz és lekvár a vadételek nélkülözhetetlen kelléke, pácolásra is kiválóan alkalmas. A középkorban a pestisjárványok megfékezésére a máglyákon mindig füstöltek borókaágakat is. Közönséges boróka (Juniperus communis) Észak-Amerika és Európa nagy részén általánosan elterjedt növény. A juniperus nemzetségből ez az egyetlen faj, amely hazánkban vadon is előfordul. Hegyeinken kívül nagyobb kiterjedésű ősborókás található a Kiskunságban és Barcs környékén. A boróka felépítése: 1-4 m-re megnövő örökzöld fácska vagy cserje. Gyökérzete mélyre hatoló és sűrűn elágazó, nagy termőréteget képes átszőni. Rövid, fiatal hajtásai zöldek, később barna színűek, szívósak. Levelei hármasával szórtan állnak, keskeny háromszög alakúak, merevek, szúrós hegyben végződnek, 1-2 cm hosszúak, szürkések vagy élénkzöldek.

Termesztés és ápolás

A Juniperus fajok, fajták igen szívós örökzöldek. A hideg nem okoz bennük kárt, de a nagy hőingadozás hosszanti repedéseket idézhet elő az ágakon. A tél folyamán az igaz kockázatot a hó által kifejtett feszítő erők jelentik, melyek jellemzően az oszlopos fajtáknál okoznak gondot. Ültetése során igyekezzünk, minél naposabb helyre ültetni, ugyanis ott érzi magát a legjobban.

Ha túl sűrűn ültetjük és az alsó régiók nem jutnak elég fényhez, az árnyékolt szakaszon felkopaszodás léphet fel. A víz iránt nem igényes, és a talajjal szemben sem érzékeny így az igazi limitáló tényező a napsütötte órák száma.

Tápanyagigénye nem túl jelentős, de az ültetéskori és az évközi tápanyag utánpótlást meghálálja. Szoliterként, térelválasztónak vagy sorba, sövénynek kialakítva lehet ültetni. Utóbbi esetben érdemes minimum 60-80 cm es tőtávolságot hagyni. Az ültető gödör nagyságát a gyökérlabda mérete határozza meg, érdemes akkorra gödröt kialakítani, hogy abba elhelyezve a konténeres csemeténket, azt könnyedén el tudjuk igazítani, valamint maradjon elég hely az aljában a szerves trágyának. A csemete magasságát úgy állítsuk be, hogy az a föld felszínével legyen egy vonalban. Az ültetés befejeztével ne hagyjuk ki a beiszapoló öntözést.

Betegségek és kártevők

A legtöbb fajta kifejezetten igénytelen, az egyetlen dolog amire fontos odafigyelni, az a növényvédelem. A tél folyamán ugyanis a különböző kártevők és kórokozók a növény kérgén próbálnak meg áttelelni, ám mindez megelőzhető egy november végén esedékes lemosó permetezéssel.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!