Itt a háború váratlan hatása: döbbenetes hírek jöttek az ukrán földekről

Itt a háború váratlan hatása: döbbenetes hírek jöttek az ukrán földekről

agrarszektor.hu
Amíg az orosz-ukrán háború kitörése előtt még 600 ezer hektáron folytattak öntözéses gazdálkodást Ukrajnában, ez mostanra mindössze 100 ezer hektárra zsugorodott. A szakértő szerint az öntözött területének drámai csökkenése mögött a Nova Kahovka víztározó tavalyi felrobbantása áll.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mihajlo Jacenyuk, az Ukrán Tudományos Akadémia szakembere szerint 2023-ban Ukrajnában már csak mintegy 100 ezer hektárt öntöztek, míg a háború előtt az öntözött mezőgazdasági területek nagysága elérte a 600 ezer hektárt. Ennek elsődleges oka az óriási Nova Kahovka víztározó felrobbantása volt - írta meg a FruitVeB. Mint ismeretes, ez a víztározó rendszer önmagában csaknem 350 ezer hektár öntözését biztosította, de úgy építették meg, hogy potenciálisan egymillió hektár ellátásához legyen képes vizet biztosítani.

Ennek ismeretében nem meglepő, hogy a harcok kitörése előtti, Dél-Ukrajna fejlesztésére kidolgozott tervek 1,1 millió hektár öntözött terület megvalósítását irányozták elő. Jelenleg azonban Ukrajnában már csak az odesszai és a mikolajivi körzetnek van számottevő öntözési kapacitása, hozzátéve, hogy Odessza körzetében is bombázások zajlanak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?