Oda lesz a termés nagy része a vízhiány miatt

Oda lesz a termés nagy része a vízhiány miatt

agrarszektor.hu
Komolyan kihat a térség zöldség- és gyümölcstermesztésére az, hogy hiányzik a kahovkai gátrobbanás óta elfolyt víz Herszonban. A terület a kertészeti termelésről híres, idén azonban a termés jelentős része odaveszik a vízutánpótlás megoldatlansága miatt.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

- közölte csütörtökön Vlagyimir Szaldo oroszok által kinevezett kormányzó a TASZSZ hírügynökség szerint. A Kahovka-gát, egy hatalmas, a szovjet időkből maradt gát a Dnyipro folyón, amely Dél-Ukrajnában elválasztja az orosz és ukrán erőket, júniusban szakadt át, miután valószínűleg robbantást hajtottak végre egyelőre nem azonosított alakulatok.

A törés nemcsak árvizet szabadított el Dél-Ukrajna egy részén, hanem gyakorlatilag kiürített egy hatalmas víztározót is, amely a háztartások és a mezőgazdaság számára a régió egyik legfontosabb édesvízforrása volt.

Nincs utánpótlás

Úgy tűnik, hogy Szaldo a Dnyiprótól délre fekvő Herszon régió nagyobb részére utalt, amelyet Oroszország ellenőriz. A tározó torkolatától délre és délkeletre fut az Észak-Krími-csatorna és az abból kiágazó Kahovka-csatorna.

- idézte őt a TASZSZ a Rosszija 24 állami televíziós hírcsatornának tett nyilatkozata után.

Andrej Alekszejenko, a regionális kormány elnöke korábban azt mondta, hogy a TASZSZ szerint csaknem 250 ezer hektárnyi öntözött mezőgazdasági terület maradt víz nélkül, ahol vízigényes növényeket, például kukoricát, szóját és rizst termesztenek. A Herszon régió Ukrajnában híres a gyümölcs- és zöldségtermesztéséről. Az ukrán mezőgazdasági minisztérium jelentése szerint 2021-ben több mint 3,3 millió tonna gabonát is termeltek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?