Dollármilliárdokat buknak az ukránok a gabonán

Dollármilliárdokat buknak az ukránok a gabonán

agrarszektor.hu
Ukrajnában a gabona- és olajnövény-ágazat veszteségei 2023-ban meghaladhatják a 3,2 milliárd dollárt a magas logisztikai költségek, valamint az üzemanyag- és műtrágyaárak emelkedése miatt. Ez viszont a vetésterületek csökkenésével fenyeget a következő és a következő években - közölték az ukrán gazdaszövetségek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ukrajna a világ egyik vezető élelmiszertermelője és -exportőre, és az agrárszektora hagyományosan nyereséges volt, bár a 2022-es évi eredményekről nincsenek adatok. Az orosz inváziót megelőzően Ukrajna exportjának nagy részét a Fekete-tenger mélyvízi kikötőin keresztül szállította, amelyek 2022 februárja óta teljesen vagy részben le vannak zárva - olvasható a Reuters oldalán. A korlátozott exportlehetőségek, amelyek most a Duna kis kikötőire és a Kelet-Európába vezető vasútra összpontosulnak, megsokszorozták a logisztikai komponenst, és ennek következtében csökkentették a kereskedők által a gazdáknak kínált árat.

A kikötők bezárása az importált üzemanyag, vetőmag, műtrágya és a mezőgazdasági gépekhez szükséges pótalkatrészek árának erőteljes emelkedéséhez is vezetett. Az Agrártanács, Ukrajna legnagyobb agrárgazdasági csoportja szerint a búza termelési költsége 2023-ban körülbelül 146 dollár lesz tonnánként, az átlagos eladási ár pedig 102 dollár. A gazdák 149 dollárt költenek a kukoricatermesztésre, és 94 dollárért tudják eladni.

A Tanács szerint 2023-ban még a napraforgó- és repcetermesztés is veszteséges lesz, és csak a szójabab hozhat némi nyereséget a gazdáknak. A termelők az elmondások szerint a nagy veszteségek miatt máris csökkentették a 2024-es vetésterületeket. Egy 10 ezer hektáros gazdasági vállalkozás igazgatója például arról számolt be, hogy eredetileg 2 ezer hektáron terveztek őszi búzát vetni, de végül csak 1 ezer hektárt vetettek be. Egy másik szakember is kiemelte, hogy az ukrán gazdák elsősorban az anyagi lehetőségeik alapján határozzák meg a vethető területet.

Nemcsak a pénzügyi nehézségek, hanem a kedvezőtlen időjárás is jelentősen csökkentheti az őszi vetésterületet. Ukrajna hagyományosan őszi búzát, árpát és repcét termeszt. Az állami időjárás-előrejelzők a héten közölték, hogy a legtöbb ukrán régióban a hosszan tartó csapadékhiány kedvezőtlen feltételeket teremtett mind a folyamatban lévő téli vetések, mind a már elvetett növények számára.

Elmondásuk szerint a talajnedvesség szempontjából a legrosszabb a helyzet az Odesai, Herszon, Mikolajiv, Kirovohrad, Vinnyica, Cserkaszij, Harkiv régiókban, ahol a talaj felső rétegei akár 20 cm vastagságban is teljesen szárazak voltak. A mezőgazdasági termelők 2023. október 16-ig 3,02 millió hektáron vetettek őszi búzát, szemben az egy évvel ezelőtti 2,5 millió hektárral - derült ki a mezőgazdasági minisztérium adataiból.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?