Súlyos gondok jöhetnek a mezőgazdaságban az ukrajnai gátrobbantás miatt

Súlyos gondok jöhetnek a mezőgazdaságban az ukrajnai gátrobbantás miatt

agrarszektor.hu
A Nova Kahovka-i gát felrobbantása olyan ellenőrizhetetlen vízszivárgáshoz vezetett, amely hatalmas csapást mért az ukrán mezőgazdaságra. Az elöntött déli régió általában a friss zöldség fő beszállítója volt Ukrajna-szerte, emellett a térségben nagy mennyiségű gabonát is termesztettek. A délvidéki öntözőrendszerek helyreállítása több milliárd hrivnyába fog kerülni az ukrán államnak. A szakértők szerint Ukrajnának akár évtizedekig is tarthat leküzdeni a kahovkai katasztrófa következményeit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nova Kahovka-i gát felrobbantása következtében a kahovkai tárolóból a tragédia napján másodpercenként 40 ezer köbméter víz folyt el, ami teljesen megváltoztatja a környező élővilágot - közölte a gátrobbanás után Ruszlan Sztrelec ukrán környezetvédelmi miniszter. Az ellenőrizhetetlen vízszivárgás hatalmas csapást mért az ukrán gazdaságra, különösen a mezőgazdaságra. Szakértők becslése szerint Herszon térségében 600 négyzetkilométert öntött el a víz, az elöntött területek egyharmada a Dnyeper jobb partján, a többi pedig az oroszok által ideiglenesen megszállt bal parton fekszik. A következmények évek múltán is érzékelhetők lesznek - írja a VG.

A Nova Kahovka-i gát megsemmisítése oda vezet, hogy jövőre sivataggá válhatnak a dél-ukrajnai szántók

- hangsúlyozták az ukrán agrárpolitikai és élelmezésügyi minisztériumban. A termékeny déli régió általában a friss zöldség fő beszállítója volt Ukrajna-szerte, illetve a térségben nagy mennyiségű gabonát is termesztettek.

Ez az ember okozta katasztrófa óriási csapást mér az agrárgazdaság jövőjére. Herszon megye bal oldali részét, illetve Zaporizzsja és Dnyipropetrovszk megye mezőgazdasági területeinek egyharmadát a kahovkai gát vizéből öntözték. 2021-ben megközelítőleg 4 millió tonna gabona termett az ideiglenesen elfoglalt délvidéki területeken. Ebből több mint 1,5 milliárd dollár devizabevétele származott az országnak, Ukrajna teljes exportpotenciáljának 14 százalékát tette ki

- ismertette Denisz Marcsuk, az Összukrán Agrártanács elnökhelyettese. A délvidéki öntözőrendszerek helyreállítása több milliárd hrivnyába fog kerülni az ukrán államnak. Szakértők szerint az új gát megépítése után legalább három évbe telik a kahovkai tározó újratöltése.

A tározóból származó víznek köszönhetően a száraz déli sztyeppéken jelentős mennyiségben termesztettek kukoricát, szójababot, repcét, búzát, padlizsánt, hagymát, paprikát, uborkát, illetve más zöldséget és gyümölcsöt. Denisz Marcsuk szerint a felszabadított déli területeken nemcsak az ember okozta katasztrófa, hanem az aknaveszély miatt sem tudnak rövid időn belül visszatérni a munkához. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban a gazdák a hiány elkerülésén dolgoztak, így Ukrajna más régióiban is zöldségtermesztésbe kezdtek. 

A betakarítás során azokból a régiókból várunk nagyobb mennyiségeket, amelyek „átvették” a termelés egy részét, ezek Kárpátalja, Lemberg, Kijev és Cserkaszi megye. Általában véve nem számítunk hiányra, ám az áremelkedés garantált

- magyarázta a szakember. 

Ez a „globális ökológiai katasztrófa” hatással lehet a világ élelmiszer-ellátására, hiszen Ukrajna nagy gabona- és olajszállító hírében állt. A pusztítás következményeinek teljes körű felmérésére és a károk kiszámítására azonban csak azután lesz lehetőség, amint a víz visszahúzódik, és a déli part is ukrán ellenőrzés alá kerül. Ukrajnának tehát évtizedekig tarthat leküzdeni a kahovkai katasztrófa következményeit

- emelte ki Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó.

Címlapkép forrása: MTI/AP

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?