Aggasztó dolog derült ki a talajokról: súlyos gondok jöhetnek a mezőgazdaságban

Aggasztó dolog derült ki a talajokról: súlyos gondok jöhetnek a mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
A szárazság miatt Európa már alig rendelkezik talajvízzel, a folyamat pedig minden nyáron csak egyre súlyosbodik a Geophysical Research Letters folyóiratban megjelent új tanulmány szerint. Mint írják, a kontinensünk a vízi katasztrófa küszöbén áll, mivel a talajvízkészletek kiapadnak, ami a mezőgazdaság és az energiaszektor nehézségeihez vezet. Hangsúlyozzák, a 2022 nyarán megtapasztalt szárazság figyelmeztető jel volt, nem az első, de nem is az utolsó.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Már 2018 és 2019 nyarán is súlyos vízhiány volt Közép-Európában. Azóta a mérések szerint nem történt komoly talajvízszint-emelkedés. A súlyos aszály hatása, hogy károsodnak a természetes élőhelyek, döcög a mezőgazdasági termelés, és jelentős az energiahiány - írja az Independent-re hivatkozva az Index.

A francia atomerőművekben nincs elég hűtővíz, a villamos energia termelése akadozik, és a vízerőművek is komoly gondokkal küzdenek. Egy új tanulmány szerzői alig 490 kilométeres magasságban keringő műholdakkal és gravimetriával figyelték a felszín alatti vízkészleteket, és rögzítették az elmúlt évek változásait. A műholdak körülbelül 30 000 kilométer/óra sebességgel száguldanak a Föld körül, és naponta 15-ször kerülik meg a bolygót. Már egy hónap elteltével le tudják fedni a Föld teljes felületét, vagyis minden hónapban elkészíthetik a Föld gravitációs térképét.

Öt másodpercenként tartunk távolságmérést, így havonta körülbelül félmillió mérést végzünk. Ebből határozzuk meg a gravitációs tértérképeket

- közölte Dr. Torsten Mayer-Gürr, a Grazi Műszaki Egyetem professzora és a tanulmány szerzője. A térképek alapján Európa vízügyi helyzete mára nagyon bizonytalanná vált. Ahogy Dr. Mayer-Gürr megfogalmazta, sokkolóan súlyos a helyzet:

néhány évvel ezelőtt eszembe sem jutott volna, hogy vízproblémával kell szembesülnünk itt, Európában, különösen Németországban vagy Ausztriában.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06