Döbbenetes, ami az Alföldön történik: nagy a baj, ezt jó, ha mindenki tudja

Döbbenetes, ami az Alföldön történik: nagy a baj, ezt jó, ha mindenki tudja

MTI
Debrecen és környéke vízgazdálkodásáról tartott konferenciát a víz világnapja alkalmából a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, élelmiszertudományi és környezetgazdálkodási kar Víz- és Környezetgazdálkodási Intézete. Stündl László, a kar dékánja hangsúlyozta, a konferencián olyan nyilatkozat elfogadása a cél, amely tükrözi az álláspontokat a vízgazdálkodásról, a klímaváltozással kapcsolatos kérdésekről és arról, hogy a térségbe érkező vizet hogyan lehet a legokosabban felhasználni, hogyan lehet eljuttatni oda, ahol a legnagyobb szükség van rá, hogyan lehet ott megtartani, és milyen irányba haladjon a városi vízgazdálkodás.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Láng István, az Országos Vízügyi Főigazgatóság főigazgatója a térség legnagyobb vízgazdálkodási problémájának az Alföld talajvízkészletének csökkenését és szintjének süllyedését nevezte. A folyamat megállítása, megfordítása nélkül nem csak a talaj szárad ki, de a vizes élőhelyek is eltűnnek, a vízhiány pedig a klímára is kihat - mondta. Hozzátette, hogy megoldást jelent ugyan a Tisza-Körös völgyi Együttműködő Vízgazdálkodási Rendszer (TIKEVIR), amely Tiszalök térségében a Keleti-főcsatornából kivett vizet osztja el  szinte ez egész Alföld területén, de a rendszer elöregedett, rekonstrukcióra szorul. Meg kell oldani azt is, hogy a talajvízpótlásban fontos szerepet betöltő, de már kiszáradt vizes élőhelyeket újra ellássák vízzel - jegyezte meg.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke arról beszélt, hogy a Magyarországra érkező felszín feletti vizek mennyisége csökkent az elmúlt évtizedben, és ez  a felszín alatti vízkészletre is hatással van. Hangsúlyozta, olyan műszaki megoldásokat kell alkalmazni, amelyek segítenek a víz megtartásában, hiszen csak így lehet biztosítani az öntözéshez a vizet a mezőgazdaságban. Beszélt arról is, hogy az öntözött területek nagysága az európai uniós átlaghoz képest rendkívül alacsony az országban, a gazdák öntözési igénye pedig jóval meghaladja a jelenlegi lehetőségeket. Hozzátette: meg kell teremteni a víz kínálatnak azokat a formáit, amelyekhez a gazdálkodók a rendelkezésre álló pályázati forrásokkal jól gazdálkodva hozzájuthatnak, és ezzel teljesítményüket növelhetik.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?