Nagy baj lesz, ha nem jönnek drasztikus lépések a magyar mezőgazdaságban

Nagy baj lesz, ha nem jönnek drasztikus lépések a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Raskó György agrárközgazdász szerint, ha nem tartjuk a vizet az országban, akkor a mezőgazdaságot érintő aszálynak súlyos következményei lesznek. A szakember az RTL Reggeli műsorában beszélt arról, hogy szerinte már most deficitben vannak a magyar termőföldek, pedig még ki sem fejlődtek a növények. Beszélt többek között arról is, hogy a magyar mezőgazdaság hiányát az Ukrajnából érkező búza és olajos magvak fogják pótolni, így az átlag magyar vásárló egyelőre még nem érzi meg a pénztárcáján a deficites magyar termelést, vagyis nem lesz még drágulás a boltokban.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Raskó György arra hívta fel a figyelmet a műsorban, hogy február eleje óta országos átlagban csupán 20 mm csapadék esett, ami borzasztóan rossz hír a gazdák számára, akiknek a termelési költségeik is megemelkedtek az elmúlt időszakban. A szakember úgy véli, hatalmas kockázatot vállalnak a gazdák azzal, hogy egyre drágább anyagokat kénytelen használniuk aszály idején, ami nem biztos, hogy megtérül. 

Ha nem lesznek drasztikus változások a magyar mezőgazdaságban, akkor hamar meg fogjuk érezni a vízhiányt, de már így is a „termelés jövedelmezősége messze az átlag alatt lesz 2023-ban”. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az olasz öntözőrendszerek bevezetése lenne, ami a gazdák szoros együttműködésén alapul. Az olasz gazdák között van egy precíz együttműködés: elosztják a vizet, mindenki csak annyit használ, amennyi engedélyezett. Az individuális magyar gazda nem hajlandó erre

- közölte Raskó György, aki szerint egy hétköznapi ember is segíthet azzal a vízhiányon, hogy próbál spórolni.

Abszolút hibás szemlélet, hogy minél előbb vezessük el az árvizet, az ugyanis az egyik legfontosabb, hogy az országban tartsuk a vizet: ha minden faluban lenne egy víztározó, azzal már meg lehetne fogni a csapadékot, hogy aztán locsolni lehessen belőle a termőföldeket.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02