2023. május 29. hétfő Magdolna

Nagy baj lesz, ha nem jönnek drasztikus lépések a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Raskó György agrárközgazdász szerint, ha nem tartjuk a vizet az országban, akkor a mezőgazdaságot érintő aszálynak súlyos következményei lesznek. A szakember az RTL Reggeli műsorában beszélt arról, hogy szerinte már most deficitben vannak a magyar termőföldek, pedig még ki sem fejlődtek a növények. Beszélt többek között arról is, hogy a magyar mezőgazdaság hiányát az Ukrajnából érkező búza és olajos magvak fogják pótolni, így az átlag magyar vásárló egyelőre még nem érzi meg a pénztárcáján a deficites magyar termelést, vagyis nem lesz még drágulás a boltokban.

Raskó György arra hívta fel a figyelmet a műsorban, hogy február eleje óta országos átlagban csupán 20 mm csapadék esett, ami borzasztóan rossz hír a gazdák számára, akiknek a termelési költségeik is megemelkedtek az elmúlt időszakban. A szakember úgy véli, hatalmas kockázatot vállalnak a gazdák azzal, hogy egyre drágább anyagokat kénytelen használniuk aszály idején, ami nem biztos, hogy megtérül. 

Ha nem lesznek drasztikus változások a magyar mezőgazdaságban, akkor hamar meg fogjuk érezni a vízhiányt, de már így is a „termelés jövedelmezősége messze az átlag alatt lesz 2023-ban”. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás az olasz öntözőrendszerek bevezetése lenne, ami a gazdák szoros együttműködésén alapul. Az olasz gazdák között van egy precíz együttműködés: elosztják a vizet, mindenki csak annyit használ, amennyi engedélyezett. Az individuális magyar gazda nem hajlandó erre

- közölte Raskó György, aki szerint egy hétköznapi ember is segíthet azzal a vízhiányon, hogy próbál spórolni.

Abszolút hibás szemlélet, hogy minél előbb vezessük el az árvizet, az ugyanis az egyik legfontosabb, hogy az országban tartsuk a vizet: ha minden faluban lenne egy víztározó, azzal már meg lehetne fogni a csapadékot, hogy aztán locsolni lehessen belőle a termőföldeket.

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?