Hatalmas öntözésfejlesztés indult Magyarországon: új területek juthatnak vízhez

Hatalmas öntözésfejlesztés indult Magyarországon: új területek juthatnak vízhez

agrarszektor.hu
A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program Plusz keretén belül a Pénzügyminisztérium, mint Támogató által 2021.07.30-án meghirdetett GINOP Plusz-2.1.1-21 felhívás alapján a Sóskút Fruct Gyümölcstermelő Kft., mint Kedvezményezett 184,06 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott. A GINOP_PLUSZ-2.1.1-21-2022-00153 számú, 266.611.142 forint összköltségű projekt K+F tevékenysége során egy öntözés támogató rendszer, valamint öntözés vezérlő eszköz kifejlesztését tervezi, ami a nagyipari öntözőrendszerekkel is kompatibilis lenne és az informatikai modellszámítások alapján segíthet a hatékonyabb, ésszerű vízhasználat mellett a mezőgazdasági termésátlag javításában. A fejlesztés 2022. április 01-én indul és várhatóan 2025. március 31-én fejeződik be.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Magyarországon termelt növényfajták megfelelő kiválasztásával és egyéb adaptációs lépések megtételével - elsősorban öntözőrendszerek kiépítésével - a klímaváltozás kedvezően is hathat a mezőgazdasági termelésre. Egyre több élelem és egyéb termék előállítása szükséges, így a vízigény is nő, mely a „víz-probléma” globális kezelése nélkül elképzelhetetlen - hangzott el a Sóskút Fruct Gyümölcstermelő Kft. projekt nyitó sajtórendezvényén.

Az időjárás alakulása jelentősen befolyásolta az öntözési igényt az elmúlt 20 évben. Az öntözés megítéléséhez az évi csapadék mellett az is döntő, hogy az év mely időszakában és milyen eloszlásban, azaz a növények szempontjából mennyire kedvező időben „érkezik”, ahogy a hőségnapok száma és időtartama is fontos. A mezőgazdaság számára rendelkezésre álló vízkészlet kihasználása Európában megközelíti a 80%-os arányt, miközben Magyarországon ez a szám nem több mint 30%.

A kivitt víz mennyiségének egy adott területen és meghatározott növény-kultúrára esetében a legjobban hasznosuljon, számításba kell venni azokat a meteorológiai adatokat, amelyekkel a precíziós mezőgazdaság jelentős növekedésre lehet képes. Annak érdekében, hogy a digitális analitikával előálló modellek - közgazdasági méretű - termésátlag növekedést eredményezzenek, elengedhetetlen, hogy a használatba állított öntözőrendszerek - emberi beavatkozás nélkül - az öntözési igényre reagálva, kellő időben, és mennyiségben vigyenek vizet a megművelés alatt álló területekre. A tervezett cél, létrehozni egy újszerű, intelligens vezérlésű, a közhiteles (OMSZ) adatokon alapuló öntözés irányítási rendszert, és kidolgozni a metodikáját, melynek alapja a kistérségekre lebontható és az ország teljes területére rendelkezésre álló lokális, mért és számított meteorológiai adatok halmaza, valamint a helyben telepített mérőállomások által közvetített információs bázis.

A tervek szerint a legújabb méréstechnológiai kutatások eredményeit és a potenciálisan rendelkezésre álló, továbbfejleszthető mikroelektronikai berendezések adta precíz adatokat összehangolva - a korszerű BIG-DATA modellszámítások digitális elemzésével és feldolgozásával - , olyan öntözés támogató informatikai rendszer fejleszthető, amely nagyságrendekkel javítja a termésátlagokat, miközben csökkenti a ráfordítást. A létrejövő öntözésvezérlő eszköz pedig biztosítaná az intelligens, precíziós vízkijuttatásra alkalmas vezérlést, a közhiteles meteorológiai adatokat feldolgozó rendszer irányításával.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31