Enélkül nem megy: így maradhatnak most életben a hazai agrárvállakozások

Enélkül nem megy: így maradhatnak most életben a hazai agrárvállakozások

agrarszektor.hu
Az agrárium számára a legnagyobb kihívás az élelmiszeripar felfuttatása, amelynek nyomán csökkenhet a mezőgazdaság sérülékenysége. Az ágazat szereplői előtt nehéz idők állat, egyben bíznak abban, hogy ez csak idén és 2024 első feléig tart majd. Május elsején létrejött az MBH Bank, melynek kiemelt ágazata az agrárfinanszírozás. 

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A magyar agrárhitelezési piac sajátosságai egyediek, nem vehető egy kalap alá a többi ügyfélszegmens finanszírozásával. Koncentráltabb, mint a vállalati vagy a lakossági banki hitelezés, az igényeket, valamint a lehetőségeket pedig az időjárás alakulása is nagymértékben befolyásolhatja. „Az agrárium válságálló ágazat. Élelmiszert mindig fogyasztunk, tehát állandóan van rá kereslet. A bankszektor az agráriumot tartja az egyik legstabilabb piacnak, ahol a bedőlési ráta tradicionálisan a legalacsonyabbak között van” mondta a Világgazdaságnak a speciális üzletág világába Hollósi Dávid, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának ügyvezető igazgatója.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szakértők számítása alapján jelenleg négy bank osztozik a hazai agrárhitelezési piac mintegy 90 százalékán, ebben mára ők a piacvezetők. Hollósi Dávid, mint mondta, az élelmiszer-gazdaság ma már hatalmas egység, amibe az agrárbiznisz is beletartozik. Ez utóbbi alapvetően az agráriumot és az élelmiszeripart kiszolgáló egyéb ágazatokat foglalja magában - például a műtrágyagyártást és -kereskedelmet, a gépgyártást és -kereskedelmet, a növényvédő szerekkel kapcsolatos tevékenységeket, a gabonakereskedelmet. 

Mi a helyzet a támogatott hitelprogramokkal?

Az Agrár Széchenyi Programban négy kártyából hármat az MBH Bank bocsát ki, ami azt jelenti, hogy 75 százalék a részesedésük a piacon - ezek olcsó és elérhető feltételekkel elérhető, kamattámogatott hitelek. A Baross-program a másik népszerű konstrukció, melynek kerete szinte pillanatok alatt kimerült, különösen a támogatott forgóeszközhitel-konstrukció. Ennek az az oka, hogy az ismert okok miatt annyira megnövekedtek a termelési költségek a cégeknél, hogy a működéshez szükséges forrásokat minél előbb pótolni kell. 2022-ben az agráriumban 600 milliárd forintos forgóeszközhiány keletkezett, most pedig a mindennapos működésre kell a pénz. A szakember szerint a Baross-programban háromszor ekkora mennyiségben is elment volna a forgóeszköz-finanszírozást célzó csomag.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az MBH Bank agrárüzletágában egyszerre van négy szegmens: a kistermelők, a közepes termelők, a nagytermelők és az agrárnagyvállalatok. A kicsiknek adják a „doboztermékeket” - a Széchenyi-kártyát, a folyószámlahitelt, a forgóeszközhitelt -, a nagyobbaknak pedig már egyedi megoldásokat kínálnak, az igényeiknek és a lehetőségeiknek megfelelően. Adnak persze szívesen piaci alapon is hitelt, csak az most hozzávetőleg 20 százalékos kamattal valósítható meg. Az agrárüzletágnak a kockázati értékelés a sava-borsa. Tavaly is nagy aszály volt, és a klímaváltozás miatt az időjárás egyre kiszámíthatatlanabb. Mindezek ellenére elmondható az elmúlt ötven év adatai alapján: még nem volt olyan, hogy a mezőgazdasági vállalkozások 99,9 százaléka ne tudta volna teljesíteni az adósságszolgálatot a banknak

- írja a lap.

Növelni kell a magyar termékek mennyiségét

A magyar termékek mennyiségét el kell kezdeni növelni a saját érdekünkben, ami bizony nagyon költséges. Hollósi Dávid úgy véli, az élelmiszeriparnak nincs olyan pozitív múltja az elmúlt húsz évben, mint a mezőgazdaságnak. Kitért arra is, hogy idén kemény éve lesz az élelmiszeriparnak, hiszen a termelés nem működik teljes kapacitással, valamint a fogyasztás is csökken. Számítanak továbbá arra, hogy az agrár- és élelmiszeripar kockázati profilja némileg romlik. Egyúttal bíznak benne, hogy ez csak idén és a jövő év első felében tart majd és 2024-ben újra bővülni fog a fogyasztás. Az ügyvezető igazgató úgy becsüli, az átlaginfláció idén biztos két számjegyű lesz, de a decemberi már egy számjegyűre apadhat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem kell a jövő változásaitól félni, de biztosan lesznek majd cégek az élelmiszeriparban, amelyek nehéz helyzetbe kerülnek. Nagyon fontos lenne, hogy a jegybanki kamatszint csökkenjen, de ez nem megy majd gyorsan. A forintot támadhatják, aminek következtében gyengülhet. Bízzunk benne, hogy az ágazat minél gyorsabban és hatékonyabban tud alkalmazkodni

- vélekedett Hollósi Dávid.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02