Nagy változások jönnek az MFB agrárhitel-programjában: itt vannak a részletek

Nagy változások jönnek az MFB agrárhitel-programjában: itt vannak a részletek

agrarszektor.hu
A Magyar Fejlesztési Bank (MFB) 2023. december 31-ig meghosszabbította három hitelprogramja igénybevételi lehetőségét. Az intézkedés MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 konstrukciókat érinti.

Az év végéig lesz lehetősége az agrárvállalkozásoknak kamattámogatott forráshoz jutni a Magyar Fejlesztési Bank által meghirdetett hitelprogramokon keresztül. Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020, az MFB Élelmiszeripari Forgóeszköz Hitelprogram 2020 és az MFB TÉSZ Forgóeszköz Hitelprogram 2020 konstrukciókban 4 százalékpontos állami kamattámogatással juthatnak finanszírozáshoz - a szerződött kereskedelmi banki partnereken keresztül - az érdeklődő agrárvállalkozások.

A partnerektől érkezett visszajelzések alapján a határidő hosszabbítása mellett további módosításokra is sor került. A hitelek elszámolásánál a számlák befogadhatósága bővítésre kerül a 180 napon belüli, már kiegyenlített számlákkal; illetve az energia és üzemanyagszámlák befogadhatóságára is lehetőség nyílik. Az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 esetében az igényelhető hitelösszeg is megemelésre került 150 millió forintról 500 millió forintra. A hitelprogramok forrásaira 2023. május 12-től adható be hitelkérelem az MFB-vel szerződött kereskedelmi bankok fiókjaiban.

Az MFB reményei szerint a kamat- és díjtámogatás javítja a hazai agrárvállalkozások versenyképességét. Az igénylés pontos részleteiről és feltételeiről a www.mfb.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

FRISSÍTÉS: Az Agrárminisztérium a nap során kiadott közleményében jelezte, hogy a hitelprogramok keretében az agrárvállalkozások mérettől függetlenül, akár 3 év türelmi idő mellett, legfeljebb hatéves futamidejű forgóeszközhitelt vehetnek fel. A hitelekhez az Agrárminisztérium 60%-os, de legfeljebb 4 százalékpont mértékű kamattámogatást nyújt. Ennek köszönhetően a vállalkozások által fizetendő hitelkamat a jelenlegi hitelfinanszírozási környezetben rendkívül kedvező, várhatóan mintegy 8% körül alakul. A hitelek az MFB Zrt. közvetlen hitelnyújtásában (50 millió forint feletti hitelösszeg) már 2023. május 11-től elérhetőek, míg a hitelprogramokhoz csatlakozott pénzügyi intézményeknél várhatóan napokon belül igényelhetőek lesznek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?