Tényleg jó évet zárhatnak idén a magyar termelők?

Tényleg jó évet zárhatnak idén a magyar termelők?

agrarszektor.hu
A gabona, olajos magvak, takarmányok és a bioüzemanyagok rekordszintű kereslete 2024-ben is folytatódik, annak ellenére, hogy a szektornak sok nehézséggel kellett szembenéznie az elmúlt időkben - mondta Sergii Kharin, a Corteva Agriscience magyarországi ügyvezető igazgatója a Corteva Agriscience média klub eseményén, Budapesten. Hozzátette, Magyarország a globális piac szerves része, hiszen az ország 50 százalékban importálja termékeit.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Globális szinten a növényvédőszer-piac bizonytalanabbá vált a koronavírus-járvány után. Ugyanakkor az igazgató elmondta, hogy összességében az első negyedévben a Corteva Agriscience teljesítménye az elvárásaik alapján alakult, a vetőmag ágazat nagyon jól, mondhatni kiemelkedően teljesített, a növényvédőszer-piacon pedig szeretnének még jobb eredményeket elérni. Kitért arra is, hogy a második félévben jelentősen megugorhat a növényvédő szerek piaca.

EZ IS ÉRDEKELHET

Így állunk itthon

Magyarországi viszonylatban a tavaszi vetésű szántóföldi növények vetésterületének tervezete 2024-ben 1,9 millió hektár volt. A kukorica tervezett vetésterülete 796 076 hektár, a napraforgó tervezett vetésterülete pedig 699 978 hektár volt, amely május közepére csaknem 100 százalékban meg is valósult. A szakember felhívta a figyelmet arra, hogy 2023-hoz képest jelentős változás történt a gazdák életében. A felvásárlási árak a tavalyi évhez képest csökkentek, ez nagy hatással volt a termelők hozzáállására. Legfőképpen ez ott mutatkozott meg, hogy a termesztők a lehető legkésőbb hozták meg döntéseiket, volt, aki március közepén sem tudta, hogy mit fog, mit érdemes vetni. A gazdák igyekeztek a legnagyobb profitot elérő növényt vetni. Az elmúlt évek nehézségei ellenére a vetőmagellátásban pedig nem volt probléma.

A termelői körből kiindulva az őszi kalászosok vetésterülete ugyanakkora marad, az őszi káposztarepce esetében tapasztalható minimális csökkenés. Sergii Kharin elmondta, hogy a jövőbe tekintve arra számítanak, hogy mivel - érthető módon - a gazdák első szempontjai között szerepel a költséghatékonyság, ezért az utolsó pillanatban hozott döntés jellemző lehet, és ezekben a helyzetekben igyekeznek a segítségükre lenni. Sok esetben felmerült az alternatív szántóföldi kultúrák alkalmazása, ilyen például a cirok, szója, mák és az olajretek.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar gazdák nyitottak az innovációra és nagyon jó hír, hogy a felvásárlási árak felfelé ívelő tendenciát mutatnak, mind az őszi kalászosok, mint pedig az őszi káposztarepce esetében

- fogalmazott. A szakember kiemelte egyúttal azt is, hogy az Európai Unió az új genetikai eljárások tekintetében egyre elfogadóbb.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?