
A külföldi munkások kezében van a magyar gyümölcstermelők jövője?
A magyar gazdák egyre gyakrabban tekintenek külföldi példákra, ahol már bevett gyakorlat a harmadik országból érkező idénymunkások alkalmazása.
A fehér eper a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába, az eperfák nemzetségébe tartozó faj, a fekete eperfa rokona. Nem összekeverendő a szamócával!
A fehér eper jellemzői
Az fehér eperfát szederfának is hívják Magyarország egyes vidékein, tévesen, hiszen nem összekeverendő a szederrel, ami egy cserjeféle. A fehér eperfa a nyár derekán hozza termését, megjelenését tekintve pedig 10-15 méter magasra megnövő díszes, lombhullató fa. Érdekesség, hogy az Osztrák-Magyar monarchia idején az utakat mindenhol ez a fa szegélyezte, de selyemhernyó-tenyésztés céljából speciális ültetvényeket is létesítettek. Fáját a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel bírt. Mára már a maradványai is eltűnőben vannak, mindössze néhány helyen ültetik, parkokban vagy kiskertekben a gyümölcséért, helyenként vadgazdálkodási céllal.
Mi a különbség a szamóca és az eper között?
Létezik eper és létezik szamóca is, de két teljesen más gyümölcsről van szó. Az eper a fán nő, méghozzá az eperfán, az eperfafélék családjába tartozik, és Magyarországon két faja elterjedt, a fehér eperfa (Morus alba) és a fekete eperfa (Morus nigra). Ezzel szemben a szamóca a rózsafélék családjának Fragaria nemzetségébe tartozik, és a föld közelében nő, ostorindákat fejleszt, melyeken indanövények fejlődnek. A földi eper elnevezés tehát tévesen, valószínűleg a szamóca élőhelye miatt is ragadt meg a köznyelvben, azt azonban, hogy ki és miért kezdte el keverni a teljesen más kinézetű eperfával, rejtély.
A fehér eper felhasználása A fehér eper nyersen is fogyasztható, de a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát. A fehér eper csak a lehullása előtt közvetlenül élvezhető. Éretlenül kesernyés, megérve viszont mézédes. Befőttként, vagy mélyhűtve tárolható, kellemes gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, turmix, jégkrém készíthető belőle. A fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre is alkalmas.
Egyes madarak, például libák, kacsák, galambok és a kutyák is szívesen csemegéznek belőle. Utóbbiaknál korlátozni kell a fogyasztott mennyiséget, mert hajlamosak több maréknyit is a földről felenni, ez emésztési problémát okozhat, illetve a túl sok cukor sem tesz jót nekik! Az eperfa fája igen kemény. Alig szegezhető. Sárga színe miatt hordók készítésére - főleg pálinkához - előszeretettel alkalmazták.
A magyar gazdák egyre gyakrabban tekintenek külföldi példákra, ahol már bevett gyakorlat a harmadik országból érkező idénymunkások alkalmazása.
Csaknem kétszeresére emelkedett a bikavágások száma az év első felében, a kacsáké viszont megfeleződött.
Ha nem elégszünk meg a szárított fűszerekkel ételeink ízesítéséhez, akkor télire zöldfűszereket is nevelhetünk.
Kiderült az igazság a hírekben fölröppenő dísznövényeket és azok előállítóit terhelő befizetésről.
A teljes európai kacsaszektor közösen lépett fel Brüsszelben a kínai dömping ellen.
Az őszi műtrágyázás során a foszfor és a kálium pótlása elsődleges jelentőséggel bír. Aszályos időszakokban különösen fontos, hogy ezek a tápelemek rendelkezésre álljanak a talajban.
Az őszi káposztarepce magas terméspotenciállal rendelkező, de tápanyagigényes növény, melynek sikeres termesztése nagy mértékben a tápanyag-utánpótláson múlik.
Az aratás után visszamaradó szár- és gyökérmaradványok értékes tápanyagokat rejtenek, azonban ezek ebben a formájukban a növények számára felvehetetlenek.
A Hardi Alpha TITANIUM a legendás Alpha EVO továbbfejlesztett változata, amely nem csupán technológiai innovációival tűnik ki, hanem kézzelfoghatóan növeli a mezőgazdasági termelés hatékonyságát.