Fehér eper

A fehér eper a rózsavirágúak rendjébe és az eperfafélék családjába, az eperfák nemzetségébe tartozó faj, a fekete eperfa rokona. Nem összekeverendő a szamócával!

A fehér eper jellemzői

Az fehér eperfát szederfának is hívják Magyarország egyes vidékein, tévesen, hiszen nem összekeverendő a szederrel, ami egy cserjeféle. A fehér eperfa a nyár derekán hozza termését, megjelenését tekintve pedig 10-15 méter magasra megnövő díszes, lombhullató fa. Érdekesség, hogy az Osztrák-Magyar monarchia idején az utakat mindenhol ez a fa szegélyezte, de selyemhernyó-tenyésztés céljából speciális ültetvényeket is létesítettek. Fáját a bognárok, kádárok nagyra becsülték, így komoly gazdasági jelentőséggel bírt. Mára már a maradványai is eltűnőben vannak, mindössze néhány helyen ültetik, parkokban vagy kiskertekben a gyümölcséért, helyenként vadgazdálkodási céllal.

Mi a különbség a szamóca és az eper között?

Létezik eper és létezik szamóca is, de két teljesen más gyümölcsről van szó. Az eper a fán nő, méghozzá az eperfán, az eperfafélék családjába tartozik, és Magyarországon két faja elterjedt, a fehér eperfa (Morus alba) és a fekete eperfa (Morus nigra). Ezzel szemben a szamóca a rózsafélék családjának Fragaria nemzetségébe tartozik, és a föld közelében nő, ostorindákat fejleszt, melyeken indanövények fejlődnek. A földi eper elnevezés tehát tévesen, valószínűleg a szamóca élőhelye miatt is ragadt meg a köznyelvben, azt azonban, hogy ki és miért kezdte el keverni a teljesen más kinézetű eperfával, rejtély.

A fehér eper felhasználása A fehér eper nyersen is fogyasztható, de a leszedett gyümölcsöt néhány órán belül fel kell használni, mert hamar elveszíti friss zamatát. A fehér eper csak a lehullása előtt közvetlenül élvezhető. Éretlenül kesernyés, megérve viszont mézédes. Befőttként, vagy mélyhűtve tárolható, kellemes gyümölcslevek, mártás, lekvár, szörp, turmix, jégkrém készíthető belőle. A fehér eperfa termése pálinka és aszalványkészítésre is alkalmas.

Egyes madarak, például libák, kacsák, galambok és a kutyák is szívesen csemegéznek belőle. Utóbbiaknál korlátozni kell a fogyasztott mennyiséget, mert hajlamosak több maréknyit is a földről felenni, ez emésztési problémát okozhat, illetve a túl sok cukor sem tesz jót nekik! Az eperfa fája igen kemény. Alig szegezhető. Sárga színe miatt hordók készítésére - főleg pálinkához - előszeretettel alkalmazták.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.