Tüntetnek a gazdák Szerbiában: ezért vonultak az utcára az emberek

Tüntetnek a gazdák Szerbiában: ezért vonultak az utcára az emberek

agrarszektor.hu
A magyar megoldáshoz hasonló gabonapiaci szabályozásért lobbiznak a gazdák Szerbiában. A helyi gazdatársadalom radikálisabb képviselői novemberig adtak haladékot a kormánynak, hogy követeléseiknek eleget tegyenek, illetve arra, hogy még a májusban tett ígéreteket teljesítsék.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tiltakozó megmozdulást tartottak Homokbálványoson (Bavanište) a bánáti és közép-szerbiai gazdák, ahol a teljesítetlen követeléseikre szerették volna felhívni a figyelmet. Bár a tüntetés során nem zárták le az utakat a forgalom elől, azt ígérték, hogy ha a szerb kormány nem teljesíti a követeléseiket, akkor a megmozdulások radikalizálódni fognak - írta meg a Világgazdaság.

A tiltakozás egyik szervezője a sajtónak nyilatkozva azt mondta, a gabonapiac szabályozása, a gazdák számára a jövedéki adó nélküli üzemanyag biztosítása, a támogatások kifizetése szerepel a követelések között. Az illető gazda arra hivatkozott, hogy a régió minden országában új törvények vonatkoznak a piacszabályozásra, és elmondta, hogy ugyanazt szeretnék elérni, ami Magyarországon, Horvátországban, Boszniában már megvalósult. Mindegyik országban olyan törvények vannak, amelyek védik a termelőket.  

Az alacsony felvásárlási árak, az évtizedek óta nem tapasztalt újratermelési anyag-áremelkedés mellett a mezei pockok elszaporodása tovább nehezíti a szántóföldi növénytermesztők helyzetét. A Vajdaság területén tapasztalt idei invázió a korábbi években megszokottnál is nagyobb. Talán soha ennyi pocok nem volt még a földeken, mint most. Ugyanakkor a gabonafélék iránt gyér a kereslet, az árak rendkívül nyomottak. A búza ára mindössze 18-20 dinár (60 forint körüli érték), a kukoricaért 14-15 dinárt (45 forint) fizetnek. A szójabab felvásárlási ára 45-46 dinár (130-140 forint). 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?