Megszólalt a csúcsvezető: Nem több lóerő kell a mezőgazdaságba, hanem több IQ

Megszólalt a csúcsvezető: Nem több lóerő kell a mezőgazdaságba, hanem több IQ

agrarszektor.hu
A mezőgazdaságnak kevesebb lóerőre és több intelligenciára lesz szüksége a jövőben - mondta Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos ügyvezetője a 41. AGROmashEXPO Nemzetközi Mezőgazdasági és Mezőgép Kiállításon, amely idén is a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban került megrendezésre. A szakember Pintér Zsolttal, a vállalat ügyvezetőjével közösen tartott sajtótájékoztatóján beszélt a cég előző évi eredményeiről, idei és jövőbeli terveiről is, különös tekintettel az oktatásra és az utánpótlás-nevelésre, valamint együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Agro-Contact 2000 Kft.-vel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2022-ben a mezőgazdasági gépforgalom Magyarországon 320 milliárd forintot tett ki, ami látványos, több mint 33%-os növekedést jelent az előző évhez képest (2021-ben ez 233 milliárd forint volt). Ennek az egyik oka minden kétséget kizáróan a precíziós gépbeszerzéseket és a digitalizációt támogató pályázat volt - jelentette ki Pintér Zsolt, hozzátéve, hogy a támogatási határozatok teljes összege 196 milliárd forintot tett ki, 50%-os támogatásintenzitás mellett. A kiírás szerint egy vállalat legfeljebb 250 millió forintig pályázhatott, és legfeljebb 2 traktor, 1 kombájn, illetve szántóföldi permetezők, szecskázók, zöldsor és munkagépek meghatározott típusainak beszerzésére használhatta fel. A sikeres pályázóknak a határozat jogerőre emelkedésétől számított 24 hónapjuk volt arra, hogy megvalósítsák a tervezett beszerzéseket. A szakemberek várakozásai szerint ez a támogatás a jövőben is folytatódni fog.

Pintér Zsolt beszélt arról is, hogy a pályázatban szerepelt egy olyan kitétel is, amely szerint a támogatás minimum 7%-át digitális szolgáltatásokra kell fordítani, de a jelek szerint ezt sokan nem vették túl komolyan. Érdekes adat volt, hogy az AXIÁL Kft.-vel kapcsolatban levő pályázók mintegy 40%-ának fogalma sincs a digitalizációról, és nem is akar ezzel foglalkozni. A szakember kiemelte, hogy a tavalyi év során a cég nettó forgalma 155 milliárd forint volt, ami szép eredmény, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy voltak olyan gépek, gépkapcsolatok, amelyeket nem tudtak 2021-ben leszállítani, ezek már idei év eredményébe fognak beleszámítani. A késedelmeket az okozta, hogy a tavalyi év során a gyártók nem tudtak annyi gépet leszállítani, amennyire megrendelés érkezett. A másik megfigyelt tendencia az volt, hogy a gáz- és benzinüzemű targoncák egyre inkább háttérbe szorulnak az elektromos változatokkal szemben, illetve az, hogy már nemcsak a gazdák, de a gyártók is egyre nagyobb és erősebb gépekben gondolkoznak. A vállalat  ügyvezetője azt is elmondta, hogy létrehoztak egy új céget a Fendt kombájnjainak, silózóinak és egyéb gépeinek értékesítésére, ám a traktorokat továbbra is az AXIÁL Kft. fogja értékesíteni.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a 80 lóerő feletti nyugati traktorokból tavaly 2305 darabot adtak el 2022-ben, ebből az AXIÁL 448 egységet értékesített, vagyis a teljes mennyiség közel 20%-át. Kombájnból a vállalat 138 darabot értékesített, és további 100 egység van, amire leadták a megrendelést, de még nem tudták leszállítani, teleszkópos rakodóból pedig 107 gépet értékesítettek. Harsányi Zsolt elmondta, hogy a megváltozó klimatikus viszonyok miatt minden évben nőnek a gépek méretei, bár a tavalyi adatok első pillantásra kicsit csalókák lehetnek, mivel önmagában a gépek teljesítménye nem nőtt, ugyanis a kisebb partnerek kisebb teljesítményű gépeket vásároltak. A használt gépek értékesítése kapcsán elhangzott, hogy a tavalyi év során 1300 értékbecslést hajtottak végre, és 571 gépet adtak el, összesen 10,7 milliárd forint értékben. Ebből 146 traktor volt, 86 kombájn és 49 teleszkópos rakodó. Fontos tudni, hogy a használt gépek átlagéletkora nagyjából 2 évvel csökkent, mostanra jó állapotú, kevés üzemórás, fiatal gépek vannak bent a rendszerben, ami jó lehetőségek azoknak, akik az új gépeket nem tudják megvásárolni. Ezenkívül az is észrevehető volt, hogy a használt gépek átlagos értéke megduplázódott 2011 és 2022 között, egyre inkább a magas ár-érték arányú gépek jellemzőek ezen a területen.

Harsányi Zsolt emellett beszélt arról is, hogy a tavalyi év során több, általuk forgalmazott gép és megoldás is rangos hazai és nemzetközi díjat nyert el, így például a mAXI-NET 2.0 rendszer, ami egy országos lefedettségű korrekciós jelrendszer. Ennek a jelentősége, hogy már műholdcsoportot is lát, az amerikai GPS-t, az orosz GLONASS-t, az európa Galileo-t és a kínai Beidou-t. Míg a rendszer első változatánál 53 bázisállomás volt, most most 23 oldja meg ugyanazt, amit további 3-4 bázisállomással terveznek kibővíteni, hogy a naptevékenység által okozott zavarokat tudja kezelni.

A szakember beszélt arról is, hogy a jövőben egységes adatbázisra lesz szükség, hogy a különböző gyártók által létrehozott eszközök és megoldások kommunikálni tudjanak egymással, és a gazdák képesek legyenek együttesen is használni ezeket. 2015-21-ig 3-szorosára nőtt az agrárképzésekbe bekerültek száma. A rendezvényen az AXIÁL Kft. aláírta legújabb kizárólagos forgalmazó szerződését az Agro-Contact Kft.-vel. Ennek értelmében tovább bővül a cégcsoport gépes kínálata, ráadásul újabb magyar gyártású gépek érkeznek a palettára.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02