Minden út a precíziós gazdálkodáshoz vezet

Minden út a precíziós gazdálkodáshoz vezet

agrarszektor.hu
Sem a megváltozó kamatkörnyezet, sem a pályázatok hiánya nem tesz jót a mezőgazdasági géppiacnak, ahogy a termelői igényeket egyelőre visszafogja az alacsony termányárakból következő gyenge jövedelmezőség is. A korábbi jó évek után tapasztalható visszaesés ugyanakkor nem tart örökké, az ágazat kedvezőbb finanszírozási környezetet, némileg magasabb terményárakat és új pályázatokat is vár a közeljövőben. A magas inputköltségekkel azonban hosszabb távon számolni kell, amely még inkább felértékeli a takarékosság és termelékenység szempontjait egyszerre ötvöző precíziós technológiák terjedését.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyértelmű, hogy az utóbbi évek szerencsés időszaknak bizonyultak a gépértékesítés szempontjából. Kedvező finanszírozási konstrukciók voltak, sokáig alacsony kamatok jellemezték a piacot. Ezek társultak a kedvező piaci viszonyok, jó terméshozamokkal, jó terményárakkal, valamint a pályázatokkal

- értékelte az elmúlt évek üzleti környezetét az Agrárszektornak Virág István, az Agrotec Magyarország Kft. precíziós gazdálkodási termékmenedzsere. Hozzátette: ennek révén egy jó gépforgalmazási időszakon van túl a piac.

Megváltozott piaci környezet

Most gyakorlatilag minden a visszájára fordult, kedvezőtlen a kamatkörnyezet, nem tesz jót a piacnak az sem, hogy nincsenek aktuális pályázatok, és kedvezőtlenek a terményárak is. Tehát elmondhatjuk, hogy homlokegyenest ellenkező helyzet van, mint a tavalyi évben.

Azt gondolom, hogy minden értékesítő, a piac egészen ilyen szempontból egy kicsit nehéz helyzetbe került, és sok bizonytalanság övezi az elkövetkező időszakot.”

Ennek ellenére a szereplők bíznak a jó terményhozamokban, amelyek ugyan a korábbi várakozásokkal ellentétben nem lesznek kiemelkedőek, de nem számítanak kifejezetten rossznak. Egyelőre nem világos ugyanakkor az, hogy a terményárak milyen irányt vesznek, igaz, van esély rá, hogy a nemzetközi gabonakereskedelmi bizonytalanságok miatt újra emelkedő pályára állnak. A magasabb ár, a termelők nagyobb árbevétele természetesen kedvezően hatna a gépértékesítési piacra is.

„A jövő talán nem olyan lehangoló, mint amilyen most a jelen, igaz, sok még a bizonytalanság” – fogalmazott Virág István.

A költségeken fogni kell

– vélekedett.

A precíziós technológia terjedése a pályázatok előtti időszakban is egy kifejezetten szignifikánsan emelkedő terület volt a gépértékesítés egészében, az ilyen rendszerek terjedése évről-évre rekordot döntött Magyarországon is – hangsúlyozta az Agrotec szakembere.

Nem véletlen, hiszen ezekkel a technológiákkal nemcsak az inputanyagok kihelyezését lehet megtakarítani, egyben gazdaságosabb munkavégzést is tett lehetővé és az időközben megérkező pályázati lehetőségek is kedveztek ezek terjedésének. Az inputárak jelenleg csökkennek, de többéves összehasonlításban továbbra is nagyon magasak, arra pedig nem lehet számítani, hogy a néhány évvel ezelőtti szintre esnek vissza.

Azt gondolom, hogy az inputanyagok aránya a kiadások szerkezetében továbbra is magas lesz. Tehát nagyon fontos kérdés marad az, hogy mennyire tudjuk ezeket optimálisan felhasználni, és ebben a precíziós technológia egyértelműen egy óriási lehetőséget jelent.

A kompatibilitás is megoldható

Persze a technológia terjedésében lényeges hátráltató tényezőt jelent az egyes, eltérő fejlesztésű rendszerek összehangolhatósága, a kompatibilitás is. Virág István felhívta a figyelmet arra a közelmúltban érkezett a hírre, amely szerint az Agrotec Magyarország Kft. tagja lett a Trimble Agriculture hivatalos forgalmazói hálózatának. A megállapodásnak köszönhetően a vegyes flottával rendelkező gazdaságok számára is kínálják a Trimble mezőgazdasági automatizálással kapcsolatos megoldásait, ezek a könnyen alkalmazható rendszerek lehetővé teszik a precíziós munkavégzést mind az új beszerzésű, mind a már meglévő mezőgazdasági gépek számára.

Kevés olyan partner létezik, akinek csak egyfajta márkából lenne a gépparkja felépítve, a legtöbb esetben vegyes a géppark. Jellemző, hogy a kombájn egyféle gyártmány, a traktor egy másik, amelyet aztán egy újgenerációs munkagéppel kellene összehangolni. Ez mind olyan kihívást jelent, amivel a gyárilag szerelt rendszerek nem mindig tudnak megbirkózni.

A Trimble pedig egy kifejezetten márkafüggetlen, vegyes gépflottákra adaptált mezőgazdasági márka nagyon jó kompatibilitási megoldásokkal, kiemelkedően az ISOBUS alapú megoldások tekintetében, ami nagyon fontos lett a munkagépekkel kapcsolatban. Ezért azt gondolom, hogy ez egy kifejezetten jó lehetőség a partnereknek abban, hogy összehangolják a flottájukat az egyre fontosabb és eredményesebb precíziós elvek érvényesítése mellett” – tette hozzá Virág István.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?