Imádják külföldön ezt a magyar húst: itthon nem esszük, pedig van bőven
A legtöbb ember tudja, hogy a vadhús az egyik legtisztább és legegészségesebb fehérjeforrás, mégis kevesen fogyasztják rendszeresen.
A fácán erdőkben és mezőgazdasági területeken fészkelő, gyomnövények magjait és rovarokat fogyasztó madárfaj. Magyarországon nem őshonos, nem védett, ellenben vadászható.
A fácán (Phasianus colchicus) a madarak osztályának tyúkalakúak rendjébe, ezen belül a fácánfélék családjába tartozó faj. Magyarországra betelepítették, azóta rendszeres fészkelő, nem költöző madár. Hazánkban nem védett, vadászható faj.
A fácán életmódja
A fácán a ligetes erdőket és a cserjések környékét kedveli. Az éjjelt - különösen a havas teleken - szereti a fán tölteni, mert ott biztonságban érzi magát. Vadászok körében nagy volt már a múlt század elején is a kereslet a fácán iránt. A természetes szaporulat pótlására idővel kialakultak a fácán-tenyésztelepek, ahol már mesterségesen, fény- és hőforrásokkal biztosították a szükséges feltételeket.
A fácán elterjedése
A fácán eredeti hazája a Kaukázustól az Amurig húzódik. Európába az ókorban telepítették be, és azóta nagy részén elterjedt. Először görögök hozták be a területeikre a Kaukázus vidékéről, tőlük a rómaiak vették át udvaraik díszeként, majd telepítették a megszállt területekre tovább, Nyugat- és Északnyugat-Európába, de még Angliába is. Később, mint az egyik legfontosabb vadászható fajt sokfelé meghonosították szerte a Földön, így például az Amerikai Egyesült Államokba, Ausztráliába, Tasmaniába, az Ausztrália partjai mentén található Rottnest-szigetre, Új-Zélandra, a Hawaii-szigetekre, valamint Chile és Szent Ilona területére is.
A fácán táplálkozása
A fácán a ligetes erdőket kedveli, a cserjések környékét, ahol nádas, sásos terület és ivóvíz található. Táplálékát a gyommagvak és ízeltlábúak adják.
A fácán fajtái
A fácánnak több alfaja keveredett a telepítések során, de itt-ott a faji bélyegek még szembetűnnek. Jelenleg a világon 32 alfaját különböztetik meg.
A fácán szaporodása
A fácán erdőkben vagy mezőgazdasági területeken, a talajra rakja fészkét. Egy fészekalja 12-18 tojásból áll, amelyen a tojó 22-28 napig kotlik. A kikelt egyedek mintegy fele kilenchetes kora előtt elpusztul, a felnőttkorig pedig csupán a fácánok mintegy 30%-a jut el. A hároméves kort a fácánok alig 5%-a éri meg, teljes állománycsere ötévente következik be.
A legtöbb ember tudja, hogy a vadhús az egyik legtisztább és legegészségesebb fehérjeforrás, mégis kevesen fogyasztják rendszeresen.
Ismét felbukkant Franciaország északi részén egy baromfitelepen a madárinfluenza.
Nyilvánvalóvá vált, hogy a szakszerűen megtervezett és kivitelezett erdősávokban új élőhelyek jönnek létre.
A szakszerű vadgazdálkodás alapfeltétele a vadeltartó terület megfelelő kialakítása.
A vadföldgazdálkodás bevezetése komplex feladat, amely számos ökológiai, gazdasági és technológiai tényező figyelembevételét igényli.
Újabb Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei településen mutatták ki a hatóság szakemberei a madárinfluenzát.

Bár az idei év nem kedvezett a magyar mezőgazdaság szereplőinek, a jövőt illetően van ok a bizakodásra - véli Papp Zsolt.
Robbanásszerűen terjed Magyarországon az aranyszínű sárgaság, és a borászatok ma talán nagyobb veszéllyel néznek szembe, mint az elmúlt évtizedben bármikor.
A müzli egy évszázados svájci találmány, amely mára világszerte az egészséges és gyors reggeliket jelenti.
Az Alapvetés podcast eheti különkiadásában az ágazat fontos szereplői értékelték a 2025-ös év kihívásait.
Jelentős emelkedés figyelhető meg a mezőgazdasági árakban Magyarországon az idei évben.
A farokrágás gyakori probléma a sertéstartó gazdaságokban.Jó tudni, hogy a farokrágás kiváltó okainak megszüntetésével jó eséllyel megelőzhető a farokrágás kialakulása.
A napraforgó kifejezetten az az olajipari növényünk, ahol határozottan elválik egymástól a vegetatív és generatív szakasz.
Mindig öröm számunkra, ha egy újonnan bevezetett hibridünkkel sikert és kiváló termést érnek el termelőink. Külön jutalom, ha ezt a független kísérleti eredmények is alátámasztják.
A kukoricatermesztés ma már egyre szélsőségesebb környezeti feltételek között zajlik, ezért a gazdálkodók számára felértékelődnek azok a hibridek, amelyek minden évjáratban stabil teljesítményt, jó stressztűrést és megbízható alkalmazkodóképességet nyújtanak.