Fácán

A fácán erdőkben és mezőgazdasági területeken fészkelő, gyomnövények magjait és rovarokat fogyasztó madárfaj. Magyarországon nem őshonos, nem védett, ellenben vadászható.

A fácán (Phasianus colchicus) a madarak osztályának tyúkalakúak rendjébe, ezen belül a fácánfélék családjába tartozó faj. Magyarországra betelepítették, azóta rendszeres fészkelő, nem költöző madár. Hazánkban nem védett, vadászható faj.

A fácán életmódja

A fácán a ligetes erdőket és a cserjések környékét kedveli. Az éjjelt - különösen a havas teleken - szereti a fán tölteni, mert ott biztonságban érzi magát. Vadászok körében nagy volt már a múlt század elején is a kereslet a fácán iránt. A természetes szaporulat pótlására idővel kialakultak a fácán-tenyésztelepek, ahol már mesterségesen, fény- és hőforrásokkal biztosították a szükséges feltételeket.

A fácán elterjedése

A fácán eredeti hazája a Kaukázustól az Amurig húzódik. Európába az ókorban telepítették be, és azóta nagy részén elterjedt. Először görögök hozták be a területeikre a Kaukázus vidékéről, tőlük a rómaiak vették át udvaraik díszeként, majd telepítették a megszállt területekre tovább, Nyugat- és Északnyugat-Európába, de még Angliába is. Később, mint az egyik legfontosabb vadászható fajt sokfelé meghonosították szerte a Földön, így például az Amerikai Egyesült Államokba, Ausztráliába, Tasmaniába, az Ausztrália partjai mentén található Rottnest-szigetre, Új-Zélandra, a Hawaii-szigetekre, valamint Chile és Szent Ilona területére is.

A fácán táplálkozása

A fácán a ligetes erdőket kedveli, a cserjések környékét, ahol nádas, sásos terület és ivóvíz található. Táplálékát a gyommagvak és ízeltlábúak adják.

A fácán fajtái

A fácánnak több alfaja keveredett a telepítések során, de itt-ott a faji bélyegek még szembetűnnek. Jelenleg a világon 32 alfaját különböztetik meg.

A fácán szaporodása

A fácán erdőkben vagy mezőgazdasági területeken, a talajra rakja fészkét. Egy fészekalja 12-18 tojásból áll, amelyen a tojó 22-28 napig kotlik. A kikelt egyedek mintegy fele kilenchetes kora előtt elpusztul, a felnőttkorig pedig csupán a fácánok mintegy 30%-a jut el. A hároméves kort a fácánok alig 5%-a éri meg, teljes állománycsere ötévente következik be.

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.