Gyomirtás felsőfokon: így szabadulnak meg a legagresszívabb gazoktól az olaszok

Gyomirtás felsőfokon: így szabadulnak meg a legagresszívabb gazoktól az olaszok

agrarszektor.hu
A FreshPlaza nemrég arról számolt be, hogy már Olaszországban is elérhető a francia Naïo Technologies vállalat precíziós robotgyomlálója, a "Dino", ami kifejezetten zöldségföldek nagy volumenű gyomlálására lett kifejlesztve. Idén ősztől már az olasz gazdák is megvásárolhatják az innovatív Dino robotgyomlálót, amit - helyi forgalmazója - az Olasz Mezőgazdasági Konzorcium (Consorzi Agrari d'Italia - CAI) szeptemberben egy gyakorlati bemutatón is megismertetett a szélesebb közönséggel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ez az autonóm robotmunkagép képes az RTK GPS rendszerének és szenzorainak segítségével az adott növénykultúrához legjobban igazodva, 2 cm-es pontossággal, mechanikus gyomlálást végezni, akár 8-10 órán keresztül is - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Teljes kihasználás mellett 10 óra alatt 4 hektár gyomlálására képes. Az 1,25 tonnás gép hajtásáért négy független elektromotor felel. Intelligens vezérlése mellett széleskörű felhasználhatósága teheti még népszerűbbé: tetszőlegesen felszerelhető ujjas gyomlálóval, "L" alakú saraboló pengével, vagy épp lúdtalp alakú kapával. Kiválóan használható salátafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék, fűszernövények és még sok más zöldségkultúra sorközműveléséhez.

Ahhoz, hogy a körülbelül 220 ezer dollárba (68 millió forintba) kerülő Dino robotgyomláló működtetése gazdaságos legyen, a CAI szakembereinek számításai szerint körülbelül 20-30 hektáros parcellára lenne szükség. Pont ezért a gyártók és a forgalmazók nem is a robot értékesítését, hanem bérbe adását tekintik elsődleges üzleti modellnek, melyben a gép mellett a gazda tanácsadást is kaphatna - illetve ez a modell teszi lehetővé, hogy a robot mindig a legfrissebb szoftverrel és automatikával üzemelhessen.

(Címlapkép forrása: Naïo Technologies)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?