Gyomirtás felsőfokon: így szabadulnak meg a legagresszívabb gazoktól az olaszok

agrarszektor.hu
A FreshPlaza nemrég arról számolt be, hogy már Olaszországban is elérhető a francia Naïo Technologies vállalat precíziós robotgyomlálója, a "Dino", ami kifejezetten zöldségföldek nagy volumenű gyomlálására lett kifejlesztve. Idén ősztől már az olasz gazdák is megvásárolhatják az innovatív Dino robotgyomlálót, amit - helyi forgalmazója - az Olasz Mezőgazdasági Konzorcium (Consorzi Agrari d'Italia - CAI) szeptemberben egy gyakorlati bemutatón is megismertetett a szélesebb közönséggel.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Ez az autonóm robotmunkagép képes az RTK GPS rendszerének és szenzorainak segítségével az adott növénykultúrához legjobban igazodva, 2 cm-es pontossággal, mechanikus gyomlálást végezni, akár 8-10 órán keresztül is - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. Teljes kihasználás mellett 10 óra alatt 4 hektár gyomlálására képes. Az 1,25 tonnás gép hajtásáért négy független elektromotor felel. Intelligens vezérlése mellett széleskörű felhasználhatósága teheti még népszerűbbé: tetszőlegesen felszerelhető ujjas gyomlálóval, "L" alakú saraboló pengével, vagy épp lúdtalp alakú kapával. Kiválóan használható salátafélék, hagymafélék, gyökérzöldségek, káposztafélék, fűszernövények és még sok más zöldségkultúra sorközműveléséhez.

Ahhoz, hogy a körülbelül 220 ezer dollárba (68 millió forintba) kerülő Dino robotgyomláló működtetése gazdaságos legyen, a CAI szakembereinek számításai szerint körülbelül 20-30 hektáros parcellára lenne szükség. Pont ezért a gyártók és a forgalmazók nem is a robot értékesítését, hanem bérbe adását tekintik elsődleges üzleti modellnek, melyben a gép mellett a gazda tanácsadást is kaphatna - illetve ez a modell teszi lehetővé, hogy a robot mindig a legfrissebb szoftverrel és automatikával üzemelhessen.

(Címlapkép forrása: Naïo Technologies)

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?