Nem áll le a kínai gépgyártó: teljesen automata mezőgazdasági robotot dobtak piacra

Nem áll le a kínai gépgyártó: teljesen automata mezőgazdasági robotot dobtak piacra

agrarszektor.hu
A kínai gyártó decemberben rukkolt elő az R80 Agricultural Utility Vehicle névre keresztelt automata, multifunkcionális mezőgazdasági robottal. A robotra más gyártók által tervezett eszközök is felszerelhetőek lesznek, és képes lesz mind a sík terepekhez, mind a lejtős földekhez alkalmazkodni. A robotot a XAG a decemberi pekingi Smart Agriculture Conference keretén belül mutatta be.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A mezőgazdasági drónjairól ismert XAG elmondása szerint az R80-as több feladatkörben is használható lesz, írta meg a Future Farming. Egyfelől mezőgazdasági felszereléseket, eszközöket és anyagokat lehet vele kiszállítani, de a gyártó XioT terepfigyelő rendszerének hordozójaként is szolgálhat, amely rendszer a növények, az időjárási körülmények, a talajhőmérséklet, a nedvesség és még sok más változó mérésére és naplózására szolgál.

Az R80-as robotot a XAG JetSprayer permetező rendszerével is fel lehet szerelni. Ebben az esetben mintegy 80 liternyi folyadékot tud szállítani, és a gyártó elmondásai szerint óránként 7 hektárnyi területen képes kijuttatni a beletöltött vegyszert.

A JetSprayer rendszer 21 kPa maximális nyomást tud elérni, a kijuttatási sebesség pedig a 130 m/s-ot is elérheti. A robot egy 70 cm átmérőjű kör ívén meg tud fordulni, maximális haladási sebessége pedig 1,5 m/s (5,4 km/h) lesz. Az R80-as 12 méteres szélességben képes kijuttatni a permetszert.

Az R80-as mezőgazdasági robot mellett a XAG kifejlesztett és piacra dobott egy önvezető rendszert, amely a XAPC nevet kapta. A gyártó szerint úgy tervezték ezt a márkafüggetlen rendszert, hogy a közepes és nagyméretű mezőgazdasági gépeknél javítsa a műveleti pontosságot és teljesítményt (közepes traktor: 20-50 lóerő; nagy traktor: 50+ lóerő). A XAPC egyszerűen kapcsolódik egy tablethez vagy okostelefonhoz, és hozzáférést teremt egy RTK-pontosságú navigációs hálózathoz, amellyel elkerülhetőek lesznek jármű használata során a kihagyások, az átfedések és a növényekben okozott kártétel.

A XAG emellett bemutatta Smart Agriculture System nevű, XSAS rövidítésű okos mezőgazdasági rendszerét is. Ez a kis- és közepes gazdaságok számára nyújt aprólékos segítséget a gazdálkodás minden elemében a vetéstől kezdve, a műtrágyázáson át a növényvédelmen keresztül egészen a betakarításig. A XSAS egységbe tömöríti a precíziós gazdálkodási eszközöket, a mezőgazdasági IoT és AI megoldásokat, hogy tudományos alaposságú növénytermesztési modelleket alkosson, digitalizálja és kezeli gazdálkodási naplót, valamint elérendő célokat határoz meg a gazdálkodással kapcsolatban. A XAG új termékei először a kínai piacok számára lesznek elérhetőek, de a 2020-as év során a világ többi országába is el fognak jutni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13