Tuti tipp burgonyatermesztéshez: így lehetne garantáltan bőséges a termés

Tuti tipp burgonyatermesztéshez: így lehetne garantáltan bőséges a termés

agrarszektor.hu
Ahogy más szántóföldi kultúráknál is, úgy a burgonyatermesztésnél is egyre inkább elkerülhetetlen a robotizáció és a munkafolyamatok automatizálása. Egy nemrégiben készült német tanulmány szerint az európai piacon a Robotti két modellje a legjobb a burgonya termesztésére.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

A Jana Käthner és munkatársai (Leibniz-Institut für Agrartechnik und Bioökonomie e.V. (ATB) és a Berlini Műszaki Egyetem) által elvégzett kutatásból készített tanulmány mintegy 35 különböző szántóföldi robotot értékelt a növényfejlesztési követelményeknek való megfelelésük alapján, különös tekintettel a geometriai méretekre. Az eredmények azt mutatták, hogy két szántóföldi robot, nevezetesen a Robotti LR és a Robotti 150 D kiválóan alkalmas a burgonyatermesztésre, mivel megfelelnek a minimális követelményeknek, és további opcionális funkciókat kínálnak - írta meg a Future Farming.

Speciális követelmények a burgonyatermesztés során használatos robotokkal szemben

A burgonyatermesztés speciális művelési lépéseket foglal magában, beleértve az avar megművelését, a trágyázást, az alapvető talajművelést, a magágy előkészítését és ültetést, a növényápolást és a betakarítást. A tanulmány meghatározta a burgonyaföldeken alkalmazható AFR-ekkel szemben támasztott minimumkövetelményeket. Ezek a követelmények elsősorban a robotok geometriai szempontjaira vonatkoznak, figyelembe véve a gerincszerkezetet és a burgonyanövények habitusát. Az alapvető követelmények közé tartozik a 0,75 m-es vagy ennek többszörösét elérő nyomtáv és a 0,35 m és 0,8 m közötti hasmagasság.

Az intenzív burgonyatermesztés pilóta nélküli robotokat igényel

A burgonyatermesztés mindig is munkaigényes és igényes folyamat volt, de a szántóföldi robotok megjelenése új lehetőségeket kínál az automatizálásra és a nagyobb pontosságra. A potsdami Leibniz-Institut für Agrartechnik és a Berlini Műszaki Egyetem kutatócsoportja által végzett német tanulmány célja olyan szántóföldi robotrendszerek azonosítása volt, amelyek megfelelnek a burgonya fejlődési szakaszainak sajátos követelményeinek, miközben optimális teljesítményt biztosítanak.

Több mint 35 mezőgazdasági robotot vizsgáltak meg

A 2022-es tanulmány kiterjedt internetes kutatást végzett az európai szántóföldi robotokról, figyelembe véve a kereskedelmi forgalomban kapható rendszereket, a tesztelési fázisban lévő robotokat és a prototípusokat. Összesen 35 mezőgazdasági robotot azonosítottak, amelyek közül 17 már elérhető a piacon, 4 tesztelési fázisban, 14 pedig fejlesztési fázisban van. Az elemzés a jelenlegi kereskedelmi korlátozások miatt az európai piacra összpontosított.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az integrált megközelítés is segíti a Robotti gépeit

A Robotti LR és a Robotti 150 D szántóföldi robotok nem csak a burgonyatermesztés minimális követelményeinek feleltek meg, hanem további funkciókat is kínáltak. A megfelelő hordozóeszközökkel felszerelve képesek önállóan vezetni, permetezési feladatokat végezni és mechanikus gyomirtást végezni. Továbbá képesek a növények egészségének ellenőrzésére, és az optimális trágyázás mellett megkönnyítik az adaptált kártevő- és betegség elleni védekezést. Ez az integrált megközelítés jelentősen csökkentheti a gazdálkodók munkaterhelését, növelheti a hatékonyságot, és akár 25%-kal csökkentheti a műtrágya- és növényvédőszer-felhasználást.

EZ IS ÉRDEKELHET
EZ IS ÉRDEKELHET
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. február 23. 06:02