Itt a hollandok nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

Itt a hollandok nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
Uborkalevél-vágó robotot fejlesztett ki egy holland együttműködés. Az új robot az úgynevezett magasra felfuttatott termesztési technológiát alkalmazó uborkatermelők számára lehet különösen hasznos, ugyanis megszabadítja őket a levelek levagdosásának idő- és munkaigényes feladatától. A robot a tervek szerint később az üvegházi növénytermesztés más területein is helyt tud majd állni.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A VDL Group és az Aalsmeer-i Bosman Van Zaal egyesítették az erőiket, hogy közösen dobják piacra az innovatív CropTeq levélvágó robotot, amely hamarosan elérhetővé válik a magasra felfuttatott uborkatermesztési technológiát használó gazdák számára - írta meg a Future Farming. A robotot a gyártók később tovább fogják fejleszteni, hogy a munkaigényes levélvágásokon és ritkításokon kívül más feladatokat is el tudjon majd látni önállóan, nemcsak az uborkában, de más növényeknél is.

A tudás- és szakértelem megosztáson túl az együttműködő felek a jobb adatfelhasználásra és a magasra felfuttatott növénytermesztés robotizációjának növelésére törekszik. A VDL és a Bosman Van Zaal közös küldetése egy testvérszervezet, a GreenPEAK-IT formájában jött létre, amely az új robot értékesítéséért és működtetéséért felelős. A GreenPEAK-IT eredetileg a Bosman Van Zaal egyik fejlesztési projektjeként indult, majd önálló vállalatként folytatta. A cég amúgy az energiahatékony és autonóm növénytermesztés területén rendelkezik különleges tudással.

A CropTeq Robotics esetében nem kérdés, hogy a VDL és a Bosman Van Zaal a legkorszerűbb üvegházas kertészetekben használható autonóm robotokra fog fókuszálni. Egyebek mellett arra, hogy a munkaigényes feladatokat a magas szintű mesterséges intelligenciával ellátott robotokra lehessen bízni. A termelő által betanítható, mesterséges intelligencia alapú érzékelés, az ütközésvezérléssel elérhető nagy sebesség, a szár minden oldalán vágni képes szabadalmaztatott manipulátorkar, és a kompakt platform, amely végül az uborka betakarítására is képes lesz: ezek teszik különlegessé az innovációt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?