Itt a hollandok nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

Itt a hollandok nagy dobása: ez forradalmasíthatja az egész növénytermesztést

agrarszektor.hu
Uborkalevél-vágó robotot fejlesztett ki egy holland együttműködés. Az új robot az úgynevezett magasra felfuttatott termesztési technológiát alkalmazó uborkatermelők számára lehet különösen hasznos, ugyanis megszabadítja őket a levelek levagdosásának idő- és munkaigényes feladatától. A robot a tervek szerint később az üvegházi növénytermesztés más területein is helyt tud majd állni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A VDL Group és az Aalsmeer-i Bosman Van Zaal egyesítették az erőiket, hogy közösen dobják piacra az innovatív CropTeq levélvágó robotot, amely hamarosan elérhetővé válik a magasra felfuttatott uborkatermesztési technológiát használó gazdák számára - írta meg a Future Farming. A robotot a gyártók később tovább fogják fejleszteni, hogy a munkaigényes levélvágásokon és ritkításokon kívül más feladatokat is el tudjon majd látni önállóan, nemcsak az uborkában, de más növényeknél is.

A tudás- és szakértelem megosztáson túl az együttműködő felek a jobb adatfelhasználásra és a magasra felfuttatott növénytermesztés robotizációjának növelésére törekszik. A VDL és a Bosman Van Zaal közös küldetése egy testvérszervezet, a GreenPEAK-IT formájában jött létre, amely az új robot értékesítéséért és működtetéséért felelős. A GreenPEAK-IT eredetileg a Bosman Van Zaal egyik fejlesztési projektjeként indult, majd önálló vállalatként folytatta. A cég amúgy az energiahatékony és autonóm növénytermesztés területén rendelkezik különleges tudással.

A CropTeq Robotics esetében nem kérdés, hogy a VDL és a Bosman Van Zaal a legkorszerűbb üvegházas kertészetekben használható autonóm robotokra fog fókuszálni. Egyebek mellett arra, hogy a munkaigényes feladatokat a magas szintű mesterséges intelligenciával ellátott robotokra lehessen bízni. A termelő által betanítható, mesterséges intelligencia alapú érzékelés, az ütközésvezérléssel elérhető nagy sebesség, a szár minden oldalán vágni képes szabadalmaztatott manipulátorkar, és a kompakt platform, amely végül az uborka betakarítására is képes lesz: ezek teszik különlegessé az innovációt.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?