Madársóska

A madársóska a madársóska-virágúak rendjébe és a madársóskafélék családjába tartozó nemzetsége. Dél-Afrika és Dél-Amerika területén gyakori, hazánkban is előforduló, hagymás növény.

A madársóska jellemzői

A madársóska, vagy egyéb nevein lóheresóska, nyúlkenyér, heresóska díszítőértékét zöld, vagy lilás színben játszó, három, vagy négy tagból álló levelei adják. De érdemes szót ejteni a tavasztól kezdődően, kisméretű, rózsaszín, ritkábban piros, vagy fehér színű, tölcsér alakú virágairól sem. A madársóska egy alacsony termetű, könnyen elszaporodó növény, ami sziklakertekbe és szegélyként való ültetésre egyaránt alkalmas. A Magyarországon forgalmazott madársóska fajok legtöbbje télálló, néhány faj viszont érzékenyebb, ezeket védett helyen kell teleltetni. A madársóska tőkéje gumós, levele 3-4 ágú, a fényingerekre reagál. Virága sárga vagy fehér, öttagú, a termés tokja hártyás, ötrekeszű, azon belül a magnak még külön húsos, éretten rugalmasan felpattanó héja is van. Szára, levelei a bennük felhalmozódó kalcium-oxalát kristályoktól savanykás ízűek, amint erre a „sósdi” név is utal.

A madársóska gondozása

A madársóskának erős közvetett fényre van szüksége ahhoz, hogy jól növekedjenek és virágokat teremjen. Gyakran egész télen virágzik, ha jól megvilágított helyen van tartva. A madársóska talaját érdemes kissé nedvesen, de soha ne túl vizenyősen, és öntözés előtt hagyjuk kiszáradni a talaj felső részét. A madársóska jól növekszik a háztartás alapvető nedvességtartalma mellett.

A legjobb, ha alulról öntözzük, hogy a növény vékony, ezért ügyeljünk rá, hogy törékeny szárai ne legyenek vizesek, és a talaj laza maradjon, hiszen a felülről való őzöntözés tömöríti a talajt. Lazább, homokos talajba ültessük lehetőleg. A madársóska a legjobban hűvösebb hőmérsékletben növekszik, nappal a 16°- 21° C közötti, éjszaka pedig a 13°-18° C közötti hőmérsékletet kedveli. A madársóska bevonzza a levéltetveket, a molytetveket és a takácsatkákat. Ellenük egy természetes rovarirtó zöld oldattal lehet védekezni: ez enyhe szappanos vízből, kevés alkoholból és néhány evőkanál olaj keverékéből áll.

Vissza a fogalmak listájához

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!