Alapjaiban változhat meg a permetezés a földeken: itt a németek új megoldása

Alapjaiban változhat meg a permetezés a földeken: itt a németek új megoldása

agrarszektor.hu
Egy új német fejlesztés forradalmasíthatja a növényvédelmet. A mezőgazdasági gépeket gyártó Dammann ugyanis egy olyan megoldással rukkolt elő, ami nagyban megkönnyítheti a permetezőgépek és kezelőik munkáját.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Új irányt szabhat a növényvédelemnek egy német cég fejlesztése. A permetezőket, reptéri és vasúti só- és homokszórókat gyártó Dammann cég soronkénti fúvókapozicionálással rukkolt elő, vagyis a permetezőn egy rugalmas gém és érzékelők lehetővé teszik a fúvóka vonalának a sorok fölé mozgatását - olvasható a Future Farming oldalán. A technológiát elsősorban a sávos permetezésben alkalmazzák majd a sorközművelésű növényeknél. A vállalat közleménye szerint az új megoldás alkalmazása során szórófejsor a lehető legkevesebbet fog mozogni, csak annyit, amennyit szükséges. A Damman az innovációtól azt várja, hogy a minimálisra csökkenti a növényvédő szerek felhasználását.

A megoldás alapja, hogy a fúvókákat aktív vezérléssel, egy kamera segítségével pontosan a sor fölé lehet vezetni. A növényvédő szereket így csak a terület meghatározott részére juttatják ki, és az elsodródás mértéke is jelentősen csökkenni fog. A Damman szerint az új rendszer nagy mértékben megkönnyítheti a növényvédelmi munkákat a szántóföldi zöldségtermesztés során. Az rendszer első beállítása még a kijuttatás előtt, kézzel történik, és a fúvókákat egyszerűen a sorok fölé kell helyezni. A kijuttatás során viszont már egy rugalmasan mozgatható gém és az érzékelők veszik át ezt a feladatot, és biztosítják a növényvédő szerek pontos eloszlását. A technológia egy ISOBUS kezelőterminálon és szoftveren keresztül GPS-készülékkel is használható. A rendszer emellett lehetővé teszi a sávos kezelést nagy munkaszélességű sorközökben, és ideális kiegészítője lehet a sorok közötti mechanikus gyomirtásnak. A vállalat vezetője, Herbert Dammann szerint a rendszer jelenleg már a végső tesztelés alatt áll.

A vállalat szerint a szórófejek aktívan vezéreltek a sor felett, a pontos kijuttatást pedig az érzékelők és a mozgatható gémek biztosítják. Így nincs szükség második sorra, ráadásul különböző sortávolságok is lehetségesek. A gém a kijuttatás előtt kézzel is beállítható a különböző sortávolságokhoz. A permetezés során a rendszer aktív irányítással biztosítja, hogy a sávos szórófejek pontosan a sor felett működjenek. A technológia érzékelők segítségével érzékeli, hogy hol és milyen időközönként kell folyadékot kijuttatni. A sorspecifikus fúvókapozicionáló rendszer speciális fúvókákat használ, amelyeket a sávos permetezéshez használnak. Ezek szóráskúpjukban különböznek egymástól. Más fúvókáktól eltérően hegyes szögben juttatják ki a folyadékot, ezáltal csökketve a növényvédőszer-felhasználást, ami - a vállalat szerint - különösen környezetbarát és kevés veszteséggel kecsegtető munkavégzést tesz lehetővé.

Az új technológia hagyományos folyadékos rendszerben is használható. A cél az utólagos felszerelés más berendezésekre is, például már meglévő, használatban lévő gépekre. A Dammann jelentős megtakarítási potenciálra számít. Mint írták, a tervezett próbaüzemek fogják megmutatni, hogy milyen magas lesz a százalékos hatás.

Címlapkép forrása: Damman

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 2. 16:17