Súlyos gondok a gombatermesztésben: így turbóznák fel a szüretet az amerikaiak

Súlyos gondok a gombatermesztésben: így turbóznák fel a szüretet az amerikaiak

agrarszektor.hu
A Pennsylvaniai Állami Egyetem Agrártudományi Karának kutatói egy olyan robotot fejlesztettek ki, amely alkalmas a csiperkegomba betakarítására és ritkítására. A gép prototípusa már megmutatta, hogy érzékelő rendszerének köszönhetően a többszintű, polcos rendszerű gombafarmon is képes önállóan betakarítási és ritkítási munkát végezni.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nagyot léptek előre a Pennsylvaniai Állami Egyetem Agrártudományi Karának kutatói a gombatermesztés automatizálása terén. A tudósoknak sikerült egy olyan robotot kifejlesztenie, ami később óriási segítséget jelenthet a csiperketermesztőknek - írta meg a Future Farming. Az egyelőre még névtelen robot ugyanis képes lesz önállóan, emberi felügyelet nélkül betakarítani az érett gombákat, a túl nagy, túl sűrű telepeket pedig ritkítással megfelelő méretűre tudja majd csökkenteni.

Long He, mezőgazdasági és biológiai mérnöki adjunktus elmondta, hogy a gombatermesztési ágazatot jelenleg egyszerre sújtja a munkaerőhiány és a növekvő munkaköltségek. A szakember szerint betakarítás adja az előállítás költségeinek 15-30%-át. Ha ezt sikerülne automatizálni, az nagyban enyhítene ezen a problémán.

A kutatók egy olyan robotikus gombaszedő mechanizmust terveztek, amely magába foglalta a hajlító mozgáson alapuló szedő funkciót, a 4 szabadsági fokú pozicionálást a szedő funkcióhoz, egy gombatönk-ritkító funkciót és elektropneumatikus vezérlőrendszert. Már egy laboratóriumi prototípus is készült a robotból, hogy igazolják a mechanizmus teljesítményét. A prototípus egy tapadókorongos megoldással ragadta meg a gombákat, a kutatócsoport pedig zúzódásteszteket végzett a gomba sapkáin, hogy elemezze a légnyomás és a tapadókorong működésének hatóidejét.

A csapat a közelmúltban publikálta a kísérleti eredményeket a Transactions of the American Society of Agricultural and Biological Engineers című tudományos folyóiratban. Ezek szerint a gombaszedő mechanizmus sikeresen pozicionálta magát a betakarítandó gombák fölé, és a tesztek 90%-ban sikerült elsőre leszednie a gombákat, második próbálkozásra pedig 94,2%-ban szedte le a megfelelő gombát. A ritkító mechanizmus sikerrátája 97%-osnak bizonyult. A zúzódástesztek alapján a kutatók arra jutottak, hogy a gombakalapok sérülésének legfőbb oka mindig a légnyomás volt, nem pedig a tapadókorong működési hatóideje. A szakemberek ezért úgy gondolják, hogy a tapadókorong paramétereinek optimalizációjával nagyban enyhíthető a gombakalapok sérülése a betakarítás során. A Pennsylvaniai Állami Egyetem szerint a laboratóriumi eredmények azt igazolják, hogy a kifejlesztett gombaszedő mechanizmus integrálható lesz az önálló gombabetakarítási technológiákba.

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?