Súlyos gondok a gombatermesztésben: így turbóznák fel a szüretet az amerikaiak

Súlyos gondok a gombatermesztésben: így turbóznák fel a szüretet az amerikaiak

agrarszektor.hu
A Pennsylvaniai Állami Egyetem Agrártudományi Karának kutatói egy olyan robotot fejlesztettek ki, amely alkalmas a csiperkegomba betakarítására és ritkítására. A gép prototípusa már megmutatta, hogy érzékelő rendszerének köszönhetően a többszintű, polcos rendszerű gombafarmon is képes önállóan betakarítási és ritkítási munkát végezni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nagyot léptek előre a Pennsylvaniai Állami Egyetem Agrártudományi Karának kutatói a gombatermesztés automatizálása terén. A tudósoknak sikerült egy olyan robotot kifejlesztenie, ami később óriási segítséget jelenthet a csiperketermesztőknek - írta meg a Future Farming. Az egyelőre még névtelen robot ugyanis képes lesz önállóan, emberi felügyelet nélkül betakarítani az érett gombákat, a túl nagy, túl sűrű telepeket pedig ritkítással megfelelő méretűre tudja majd csökkenteni.

Long He, mezőgazdasági és biológiai mérnöki adjunktus elmondta, hogy a gombatermesztési ágazatot jelenleg egyszerre sújtja a munkaerőhiány és a növekvő munkaköltségek. A szakember szerint betakarítás adja az előállítás költségeinek 15-30%-át. Ha ezt sikerülne automatizálni, az nagyban enyhítene ezen a problémán.

A kutatók egy olyan robotikus gombaszedő mechanizmust terveztek, amely magába foglalta a hajlító mozgáson alapuló szedő funkciót, a 4 szabadsági fokú pozicionálást a szedő funkcióhoz, egy gombatönk-ritkító funkciót és elektropneumatikus vezérlőrendszert. Már egy laboratóriumi prototípus is készült a robotból, hogy igazolják a mechanizmus teljesítményét. A prototípus egy tapadókorongos megoldással ragadta meg a gombákat, a kutatócsoport pedig zúzódásteszteket végzett a gomba sapkáin, hogy elemezze a légnyomás és a tapadókorong működésének hatóidejét.

A csapat a közelmúltban publikálta a kísérleti eredményeket a Transactions of the American Society of Agricultural and Biological Engineers című tudományos folyóiratban. Ezek szerint a gombaszedő mechanizmus sikeresen pozicionálta magát a betakarítandó gombák fölé, és a tesztek 90%-ban sikerült elsőre leszednie a gombákat, második próbálkozásra pedig 94,2%-ban szedte le a megfelelő gombát. A ritkító mechanizmus sikerrátája 97%-osnak bizonyult. A zúzódástesztek alapján a kutatók arra jutottak, hogy a gombakalapok sérülésének legfőbb oka mindig a légnyomás volt, nem pedig a tapadókorong működési hatóideje. A szakemberek ezért úgy gondolják, hogy a tapadókorong paramétereinek optimalizációjával nagyban enyhíthető a gombakalapok sérülése a betakarítás során. A Pennsylvaniai Állami Egyetem szerint a laboratóriumi eredmények azt igazolják, hogy a kifejlesztett gombaszedő mechanizmus integrálható lesz az önálló gombabetakarítási technológiákba.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58