Nagyon belehúztak a németek: durván felpörgött a gombatermelés az országban

agrarszektor.hu
Csaknem 6 százalékkal nagyobb területről 5 százalékkal több gombát takarítottak be tavaly a németek. A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint a 2021-es évben a gyűjtött gombával együtt az ország teljes gombatermése 83,8 ezer tonnát tett ki.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A Destatis legfrissebb adatai szerint a 2021-es évben a legalább 0,1 hektár területet elérő gazdaságokban a belföldi gombatermés mennyisége valamivel több mint 81 ezer tonna volt, a teljes gombatermés volumene, a gyűjtött gombával együtt elérte a 83,8 ezer tonnát - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A termelés 97%-át kalapos gombák tették ki, a fennmaradó részt pedig különleges termékek, egyebek mellett a laskagomba és shiitake adták.

Az előző évhez képest 2021-ben a termőterület 6%-kal, 379 hektárra nőtt, és a teljes terület 13%-án már organikus termesztést folytattak a gazdák, akik 9100 tonnát termeltek "bio" módszerrel (ez a teljes termés 11%-a). Németország 9 szövetségi államában folyik jelentős mértékű gombatermesztés, de a területi adatok alapján ezek közül kiemelkedik Alsó-Szászország (186 hektár) és Észak-Rajna-Vesztfália (70 ha) - ez a két állam együtt a teljes országos terület több mint kétharmadát adja.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?