Nagyon belehúztak a németek: durván felpörgött a gombatermelés az országban

agrarszektor.hu
Csaknem 6 százalékkal nagyobb területről 5 százalékkal több gombát takarítottak be tavaly a németek. A Német Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) adatai szerint a 2021-es évben a gyűjtött gombával együtt az ország teljes gombatermése 83,8 ezer tonnát tett ki.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A Destatis legfrissebb adatai szerint a 2021-es évben a legalább 0,1 hektár területet elérő gazdaságokban a belföldi gombatermés mennyisége valamivel több mint 81 ezer tonna volt, a teljes gombatermés volumene, a gyűjtött gombával együtt elérte a 83,8 ezer tonnát - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán. A termelés 97%-át kalapos gombák tették ki, a fennmaradó részt pedig különleges termékek, egyebek mellett a laskagomba és shiitake adták.

Az előző évhez képest 2021-ben a termőterület 6%-kal, 379 hektárra nőtt, és a teljes terület 13%-án már organikus termesztést folytattak a gazdák, akik 9100 tonnát termeltek "bio" módszerrel (ez a teljes termés 11%-a). Németország 9 szövetségi államában folyik jelentős mértékű gombatermesztés, de a területi adatok alapján ezek közül kiemelkedik Alsó-Szászország (186 hektár) és Észak-Rajna-Vesztfália (70 ha) - ez a két állam együtt a teljes országos terület több mint kétharmadát adja.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?