Agár

Az agár az egyik legősibb kutyaféle, amelyet évezredek óta használnak vadászkutyaként. A világ legmozgékonyabb kutyafajtáinak számítanak.

Az agár az egyik legősibb kutyaféle, évezredek óta használják vadászkutyaként. Az idők során számos agárféle alakult ki, méretük, színük igen sokféle. Az agarak előkelő megjelenésük és gyorsaságuk miatt is kedveltek, de hagyományosan csak a nemesi réteg engedhette meg magának az agarászással járó költségeket. Az agarakat a világ leggyorsabb és legmozgékonyabb kutyáinak tartják. Manapság már szinte csak a futóversenyeken mérhetik össze erejüket a fajtársaikkal. A vadászatok során inkább más kutyaféléket használnak.

Az agár megjelenése

Az agaraknak hosszú lábaik vannak, kidomborodó mellkasuk és hosszúkás fejük. Gyorsaságuk teszi képessé őket arra, hogy elejtsék a zsákmányt. Az ideális agár feje az átlagosnál hosszabbnak hat, ez a tulajdonság a farkasokra jellemző. Az agarak szeme szélesebb spektrumot lát, mint a többi, nem vadászatra tenyésztett kutyafajtáé.

Ezeket a kutyákat a préda követésére és elfogására tenyésztették ki. Nagy sebességük lehetővé teszi, hogy a gyorsabb vadakat is elkapják. Gyorsan felfedezik, ha mozgás van a közelben, lelkesen követi a vadat, és képesek szarvasokat, nyulakat, de akár vaddisznókat is elkapni. Hosszú lábaik gyors haladást kölcsönöznek nekik, nagy mellkasukban pedig a többi kutyához mérten szokatlanul nagyobb szív dobog. A sprintre és a hosszútáv futásra is kiválóan alkalmasak, testsúlyuk könnyeddé teszi a mozgásukat.

Az agár jelleme

Noha az agarakat eredetileg vadászatra tenyésztették ki, manapság már csak háziállatként tartják őket. Némelyikük szelíd, de vannak olyan típusok is, amelyek minden idegenre rátámadnának. Mozgásigényük hatalmas, vadászösztöneik mind a mai napig megmaradtak: ha tehetnék, mindent üldözőbe vennének, ami mozog. Az agaraknak találták ki a Coursing nevű agár-futóversenyt.

KAPCSOLÓDÓ FOGALMAK

Vissza a fogalmak listájához

Kapcsolódó cikkek
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon