A 8 leggyakoribb hiba, amit a kertészek elkövetnek: ezek a bakik végzetesek lehetnek

A 8 leggyakoribb hiba, amit a kertészek elkövetnek: ezek a bakik végzetesek lehetnek

agrarszektor.hu
Mindenki gyönyörű és szépen rendezett kertről, ágyásról álmodozik, ám a dolgok nem mindig ilyen egyszerűek. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a hatalmas lelkesedés közben olyan hibát ejtünk kertészkedés közben, amely akár végzetes is lehet a növényeink számára. Összegyűjtöttük a 8 leggyakoribb bakit, amelyet nemcsak a kezdő, de a profi kertészek is simán elkövethetnek, egy kis odafigyeléssel azonban elkerülhetők, ráadásul a növények is biztosan meghálálják majd!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Kert, illetve emelt ágyás létrehozásakor számtalan dolgot figyelembe kell venni, ha ugyanis nem vagyunk elég körültekintőek, könnyen bukás lehet a kertészkedés vége. Most azonban nemcsak a hibákra hívjuk fel a figyelmet, hanem adunk néhány hasznos tippet is, amivel garantáltan szuper ágyásokat és kertet tudunk alkotni - írja a bhg.com. Élvezzük az elkészítését és a gondozását is, ez ugyanis mindennek az alapja, és ha szem előtt tartjuk és követjük a tanácsokat, akkor nagy baj már biztosan nem lehet!

1. A rossz hely kiválasztása

Sokszor már a legelején elkövetjük az egyik legnagyobb hibát, mégpedig azzal, hogy nem megfelelően választjuk ki az ágyás helyét. Fontos, hogy naponta legalább 6 óra napfény érje őket, és azt is figyelembe kell venni, hogy a környező fák ne árnyékolják be. Válasszunk viszonylag sík helyet, arra viszont vigyázzunk, hogy ne alacsonyan fekvő terület legyen - tehát például egy domb alján rossz ötlet létrehozni, hiszen más a hőmérséklet és az esővíz is összegyűlhet.

2. Elfeledkezünk a megfelelő vízforrásról

Elsőre az udvar hátsó része logikus és jó döntésnek tűnhet egy kert vagy egy ágyás elhelyezésére, egészen addig, amíg nem tudatosul bennünk, hogy a vízzel teli vödröket majd odáig kell elcipelnünk. Figyeljünk hát arra, hogy lehetőleg közel legyen a kültéri csaptelep, amihez a slagot is csatlakoztatni tudjuk. Ha van rá módunk, akkor egy öntözőrendszer lehet a lehető legjobb választás, hiszen így folyamatosan öntözhető a terület és még a pazarlás is minimálisra csökkenthető.

3. Rossz anyagokkal való építkezés

Ha saját magunk szeretnénk barkácsolni fából egy emelt ágyást, akkor tartós és hosszú élettartamúnak tűnhet a nyomással kezelt fa, ám jobb, ha elkerüljük! Ugyanis, különböző káros vegyi anyagok mosódhatnak bele a talajba, ami aztán később negatív hatással lehet a szép kis növényeinkre. A bomlásra hajlamos vagy már a kopás jeleit mutató fa használata szintén kerülendő, - ilyen például a raklap - mivel valószínűleg 1-2 éven belül újat kellene építenünk. A legjobb, ha tölgyet, vörösfát, cédrust vagy köveket és téglákat választunk, amikkel vegyszermentesen, mutatós és kiváló eredményeket érhetünk el.

4. Nem a legjobb talajt használjuk

A közhiedelemmel ellentétben nem minden talaj felel meg egy kert létrehozásához. A kerti talajt a már meglevő földi talajjal szokták összekeverni, hogy javítsák a tápanyag-összetételét és a textúrúját, ám ez nagy hiba. Ha az ágyásokban használják, akkor tömörödhetnek és gátolhatják a vízelvezetést. Használjunk zsákban kapható földet, amiket kifejezetten a megemelt ágyásokhoz terveztek, így a gyommagokat, a rovarokat és az esetleges betegségeket is elkerülhetjük.

5. Túl nagyok a magaságyak

Bár elsőre csábító lehet egy hatalmas ágyást létrehozni, ebben az esetben azonban jobb csínján bánni a méretekkel! A parcellának elég keskenynek kell lennie ahhoz, hogy legalább a felénél középre ültessünk, hogy aztán öntözni, gyomlálni és betakarítani is tudjunk. A legtöbb ember számára ideális, ha 1-1,5 méter széles az ágyás. Túl hosszú se legyen, hiszen a hosszadalmas, folyamatos fel-alá járkálástól sokan feszültté válhatnak.

6. Túl nagy növények választása

Ha az ültetéshez emelt ágyást választunk, akkor mindenképp vegyük figyelembe a növények méreteit és érettségeit is! Nézzünk egy példát: egyetlen cukkini növény akár 60 centi részt is elfoglalhat. Ha szűk hely áll rendelkezésünkre, akkor ültessünk inkább kisebb zöldségeket, válasszunk kisebb fajtákat és gyakoroljuk az egymás utáni ültetést.

7. A mulcs elhagyása

Attól még, hogy a kert nem a földön van, nem jelenti azt, hogy nem hajlamos a gyomokra. Ha egy réteg mulcsot adunk hozzá, akkor a gazokat is távolt tudjuk tartani. A talajtakarás segíthet megtartani a nedvességet is, így nem kell majd olyan gyakran öntöznünk sem. Sőt, még a termések is tisztábbak lehetnek, hiszen a talajtakaró megakadályozza, hogy az eső és az azzal járó kosz ráfröccsenhessen a növényeinkre.

8. Nem védjük eléggé a kertet

Egy emelt ágyás távol tudja tartani a nyulakat, a szarvasok számára viszont valószínűleg szemmagasába kerülnek a növények - bár nem sok embernek rohangálnak ezek az állatok a kertjében, jobb, ha azért ezekkel is tisztában vagyunk. Ha el szeretnénk őket rettenteni, akkor építhetünk kerítést a kert köré. A szag alapú riasztó is jó módszer lehet, amiket a talajra kell rászórni - ezt azonban folyamatosan alkalmazni kell. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31