Ezt sokan elrontják: így állapíthatod meg biztosan, mikor kell öntözni a növényeket

Ezt sokan elrontják: így állapíthatod meg biztosan, mikor kell öntözni a növényeket

agrarszektor.hu
Néha nehéz megállapítani egy-egy növényről, hogy mikor van valóban szüksége vízre és öntözésre, ennek a bizonytalanságnak pedig sokszor túl-, illetve alulöntözés lehet a vége. Van azonban egy nagyon egyszerű módszer, amit kivétel nélkül bárki tud alkalmazni otthon is, hiszen csak egy ceruzát kell beszerezni hozzá, és máris könnyedén ellenőrzni tudjuk a talaj nedvességtartalmát. Mutatjuk, hogyan csináld!

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Számos gyors tipp és trükk létezik azzal kapcsolatban, hogyan tartsuk növényeinket folyamatosan egészségesen, aminek az egyik legsarkalatosabb pontja az öntözés, hiszen talán ezzel árthatunk a legtöbbet kedvenceinknek. Van azonban egy olyan pofonegyszerű módszer, amellyel könnyedén megállapíthatjuk, mikor kell ténylegesen megöntözni  növényeinket, és ehhez mindössze egy ceruzára van szükségünk - írja a balconygardenweb.com. 

Túlöntözés és alulöntözés 

A túl-, illetve az alulöntözés a növények pusztulásának talán legfőbb és leggyakoribb okozói, nem árt azonban tudni, hogy ez utóbbi sokkal kevésbé káros, mint a túlöntözés. Ennek az az oka, hogy ha ki is száradnak a növényeink, amint újra vízhez jutnak, nagyon könnyen regenerálódnak, és kvázi felélesztik önmagukat. Ezzel szemben a túlöntözés sok esetben olyan mértékű gyökérrothadást okozhat, amely már nem visszafordítható. 

Hogyan lehet megállapítani egy ceruzával, mikor kell meglocsolni a növényeket?

A folyamat, illetve a módszer meglehetősen egyszerű - helyezd a ceruzát hegyével lefelé a talajba úgy, hogy körülbelül a feléig fúródjon bele a földbe. Mielőtt megöntöznéd a növényt, húzd ki a ceruzát, és ellenőrizd, ha nedves, akkor még várhatsz a locsolással, ha azonban teljesen száraz a ceruza, akkor bátran adj vizet növényednek. Íme néhány hasznos tipp ennek a különleges módszernek a professzionális alkalmazásához:

  • Mindig világos, fa színű ceruzát használj, így ugyanis sokkal jobban fogod látni, mennyi nedvesség van a talajban. Hiszen, ha elég vizes a föld, akkor sötétre színeződik a ceruza, ha száraz, akkor pedig nem látni majd változást rajta.
  • Ez a különleges módszer leginkább a kis vagy közepes méretű cserepekben tartott növényeknél alkalmazható, nagy edényben növekedőnél nem érdemes használni.
  • A ceruzát minden esetben a meghegyezett végével szurjuk a földbe, így ugyanis sokkal könnyebben belefúrdik majd.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?