2022. október 2. vasárnap Petra

Ezt sokan elrontják: így állapíthatod meg biztosan, mikor kell öntözni a növényeket

agrarszektor.hu
Néha nehéz megállapítani egy-egy növényről, hogy mikor van valóban szüksége vízre és öntözésre, ennek a bizonytalanságnak pedig sokszor túl-, illetve alulöntözés lehet a vége. Van azonban egy nagyon egyszerű módszer, amit kivétel nélkül bárki tud alkalmazni otthon is, hiszen csak egy ceruzát kell beszerezni hozzá, és máris könnyedén ellenőrzni tudjuk a talaj nedvességtartalmát. Mutatjuk, hogyan csináld!

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Számos gyors tipp és trükk létezik azzal kapcsolatban, hogyan tartsuk növényeinket folyamatosan egészségesen, aminek az egyik legsarkalatosabb pontja az öntözés, hiszen talán ezzel árthatunk a legtöbbet kedvenceinknek. Van azonban egy olyan pofonegyszerű módszer, amellyel könnyedén megállapíthatjuk, mikor kell ténylegesen megöntözni  növényeinket, és ehhez mindössze egy ceruzára van szükségünk - írja a balconygardenweb.com. 

Túlöntözés és alulöntözés 

A túl-, illetve az alulöntözés a növények pusztulásának talán legfőbb és leggyakoribb okozói, nem árt azonban tudni, hogy ez utóbbi sokkal kevésbé káros, mint a túlöntözés. Ennek az az oka, hogy ha ki is száradnak a növényeink, amint újra vízhez jutnak, nagyon könnyen regenerálódnak, és kvázi felélesztik önmagukat. Ezzel szemben a túlöntözés sok esetben olyan mértékű gyökérrothadást okozhat, amely már nem visszafordítható. 

Hogyan lehet megállapítani egy ceruzával, mikor kell meglocsolni a növényeket?

A folyamat, illetve a módszer meglehetősen egyszerű - helyezd a ceruzát hegyével lefelé a talajba úgy, hogy körülbelül a feléig fúródjon bele a földbe. Mielőtt megöntöznéd a növényt, húzd ki a ceruzát, és ellenőrizd, ha nedves, akkor még várhatsz a locsolással, ha azonban teljesen száraz a ceruza, akkor bátran adj vizet növényednek. Íme néhány hasznos tipp ennek a különleges módszernek a professzionális alkalmazásához:

  • Mindig világos, fa színű ceruzát használj, így ugyanis sokkal jobban fogod látni, mennyi nedvesség van a talajban. Hiszen, ha elég vizes a föld, akkor sötétre színeződik a ceruza, ha száraz, akkor pedig nem látni majd változást rajta.
  • Ez a különleges módszer leginkább a kis vagy közepes méretű cserepekben tartott növényeknél alkalmazható, nagy edényben növekedőnél nem érdemes használni.
  • A ceruzát minden esetben a meghegyezett végével szurjuk a földbe, így ugyanis sokkal könnyebben belefúrdik majd.
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34