Elpusztíthatatlan növények a lakásba: ezek a zöldek szinte mindent túlélnek

Elpusztíthatatlan növények a lakásba: ezek a zöldek szinte mindent túlélnek

agrarszektor.hu
A kevésbé gyakorlott kertészeknek, illetve növényimádóknak, és az elfoglalt, örökké időhiányban szenvedő embereknek sem kell lemondaniuk arról, hogy különböző zöldekkel rakják tele a házukat, lakásukat. Rengeteg olyan szobanövény létezik ugyanis, amelyik mindössze minimális gondozást és odafigyelést igényel csak, mégis csodás díszei lesznek otthonunknak. Összegyűjtöttünk 14 olyan növényt, ami szinte bármit túlél, és csak kevés törődésre van szüksége.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Nem kell feltétlenül hosszú perceket fektetni a szobanövények gondozásába, számos olyan faj/fajta létezik ugyanis, amely mindössze minimális törődést és kevés odafigyelést igényel. Most megmutatjuk, melyek azok a növények, amelyek a legegyszerűbben tarthatók a lakásban, házban, és amelyek a kezdők és elfoglaltak otthonába is a legidálisabb zöldek lehetnek - írja a balconygardenweb.com.

1. Szerencsebambusz

A fehérszélű sárkányfa avagy szerencsebambusz valójában nem bambusz, hanem a spárgafélék családjának sárkányfa nemzetségébe tartozó növényfaj, az úgynevezett cserjeszerű dracénák egyike. Ez az egyik legkönnyebben tartható szobanövény, elég csak beleállítanunk egy vízzel teli pohárba, elegendő fény biztosítani neki, időnként cserélgetni alatta a vizet, és garantáltan folyamatosan nőni fog. Arra kell csak figyelni, hogy az erős huzattól tartsuk távol!

2. Pozsgafa

A beltérben nevelt pozsgafa mérete közel megegyezik egy kisebb cserje nagyságával. Érdemes a növényt olyan helyre tenni, ahol közvetetten éri csak a napfény. A pozsgafa nagyon jól érzi magát a rosszabb minőségű talajokban is, hiszen vastag levelei és szára amolyan víztározóként működnek.

3. Hegyescsúcsú futóka

A futóka az egyik legkönnyebben termeszthető és tartható szobanövény. A legzordabb körülmények között is képes nőni és fejlődni, ráadásul mind a szárazságot, mind pedig a túlzott nedvességet jól viseli. Arra figyeljünk, hogy a növényt tartsuk a közvetlen napfénytől, és csak mérsékelten öntözzük. Nem árt emellett tudni, hogy a hegyescsúcsú futóka légtisztító tulajdonsággal, illetve képességgel is bír.

4. Szobai szanszeviéria, avagy anyósnyelv

Az anyósnyelv egy szintén nagyon egyszerűn nevelhető szobanövény. Rendkívül szárazságtűrő, és akkor is jól érzi magát, ha esetenként elfeledkezünk az öntözéséről, és hosszabb ideig nem jut vízhez. 

5. Zöldike

A zöldike az egyik legnépszerűbb és legkönnyebben termeszthető szobanövény. Népszerűségét annak köszönheti, hogy nagyon szívós, könnyen szaporítható, illetve nagyon egyszerűen karbantartható. A zöldike szinte minden körülményhez képes alkalmazkodni, egyedül arra ügyeljünk, hogy tartsuk világos helyen, és lehetőleg mindig legyen egy kicsit nedves a talaja.

6. Aloe vera

Az aloe nemzetségbe tartozó növények jellemzően problémamentesek, és minimális odafigyeléssel nagyon jól elvannak egy cserépben. Tegyük az aloe verát egy napos ablakpárkányra, és időnként öntözzük meg, de ne túl gyakran, hiszen hosszú ideig elvan víz nélkül is, részben emiatt az egyik legkevesebb figyelmet igénylő szobanövény.

7. Vitorlavirág

A vitorlavirág egy elegáns megjelenésű, kecses ívű levelekkel és impozáns fehér fellevelekkel rendelkező szobanövény. Jól tűri a gyenge fényt is, de szereti a nedves talajt. A vitorlavirág akár fürdőszobában is tartható, illetve olyan helyiségbe is tehetjük, ahol kevesebb az ablak.

8. Dieffenbachia, avagy buzogányvirág

A buzogányvirág tökéletes lehet azoknak, akik olyan növényt keresnek, amelyik minimális fény mellett is jól érzi magát, ez a szobanövény ugyanis nagyon jól nő árnyékban. Arra figyeljünk, hogy a talaj mindig egyenletesen nedves és jó vízelvezetésű legyen, emellett gondoskodjunk a megfelelő hőmérsékletről a helyiségben. Az egyes öntözések között érdemes hagyni megszáradni kicsit a talaj felső részét, így biztosítva benne a víz ideális elterülését. 

9. Lantlevelű fikusz

A lantlevelű fikusz egy nagyon szívós növény, emiatt az egyik legegyszerűbben tartható. Ráadásul ez a kevés gondozást és odafigyelést igénylő szobanövény impozáns megjelenésével tökéletes dísze lehet bármelyik otthonnak. 

10. Kukoricalevél

Az egyik legkönnyebben tartható növény a kukoricalevél, ami jól tűri az elhanyagolást, és csak minimális gondoskodást igényel. Ráadásul kevés fény mellett, alacsony páratartalomban, és a hőmérséklet elég széles tartományában is kitűnően érzi magát.

11. Filodendron

A filodendron az egyik legnépszerűbb szobanövény, amit annak köszönhet, hogy borzasztóan könnyen tartható és nevelhető. Minimális öntözés mellett, akár a szárazabb talajokban is nagyon jól érzi magát. 

12. Zebrapletyka

A zebrapletyka egy virágos szobanövény, amely gyönyörű lombozattal rendelkezik. Cserépben vagy függőkosárban is nevelhető. Ezt a növényt akár félhomályban is tarthatjuk, ám ilyenkor a levelei általában halványabbak lesznek. A levéltetvek igencsak szeretik, ezért érdemes gyakran ellenőrizni a növényt. A zebrapletyka szereti az alapos öntözést, de egy-egy locsolás között hagyjuk megszáradni a talaj felső rétegét.

13. Mexikói bambuszpálma

A mexikói bambuszpálma amellett, hogy könnyen termeszthető, légtisztító képességgel is rendelkezik. A gondozása során mindössze arra ügyeljünk, hogy tápanyagban gazdag talajban legyen a növény. 

14. Agglegénypálma

Az agglegénypálma egy trópusi növény, amely Kelet-Ázsiában őshonos, levelei erősek és fényesek. Megelégszik a minimális napfénnyel és öntözéssel is, és szinte bármilyen környezetben jól érzi magát, részben ezért tartozik a "legmegbízhatóbb" szobanövények közé.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?