Sokan tartanak ilyen növényt, de rosszul gondozzák: itt hibáznak a legtöbben

agrarszektor.hu
Rengetegen tartanak különböző pozsgás növényeket, mondván alig kell gondozni őket, ez azonban nem feltétlenül van így. Akad ugyanis néhány alapszabály, amelyet a szukkulensek nevelésekor is be kell tartani, ilyen akár a növény megfelelő öntözése, a váratlan levélhullás elkerülése, az ideális cserépben és helyen tartás, valamint a megfelelő hőmérsékletre történő odafigyelés. Összegyűjtöttük, melyek a leggyakoribb hibák, amelyeket a pozsgások gondozásakor el lehet követni, hogyan lehet megelőzni ezeket, és mutatunk néhány tippet a szukkulensek tartásához is.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Sokan azért választanak különböző pozsgásokat az otthonuk díszítéséhez, mert ezek a növények jellemzően kevés odafigyelést és gondozást igényelnek. Ugyanakkor számtalan hibát el lehet követni a szukkulensek nevelésekor is, ezek pedig gyakran akár a növény életébe is kerülhetnek. Íme a leggyakoribb bakik, amelyek könnyen elkerülhetők, és ha ezentúl betartjuk a legfontosabb alapszabályokat, akkor garantáltan sokáig egészségesek maradnak majd pozsgás növéyneink - írja a balconygardenweb.com.

1. Túlöntözés

A pozságsok túlöntözése az egyik leggyakrabban elkövetett hiba a gondozásuk során. Mindössze arra figyeljünk oda, hogy csak akkor öntözzük meg őket, ha már teljesen kiszáradt a földjük, ha pedig már késő, és túl sok vizet kapott a növény, akkor érdemes kiszedni a földből, kiszárítani kicsit, és átültetni friss földbe. 

2. Túl kevés öntözés

Ahogyan a túl sok, úgy a túl kevés vizet sem szeretik a pozsgások. És habár az előbbi okozta károkat nehezebb helyrehozni, érdemes azért arra is odafigyelni, hogy mindig kapjon elegendő vizet a növény. Öntözéskor igyekezzünk az egész talajt átáztatni, és addig locsoljuk a növényt, amíg a vízelvezető lyukakból el nem kezd jönni a víz. Amennyire fontos a megfelelő cserép kiválasztása, ugyanannyira oda kell figyelni az ideális, jó vízelvezetésű talaj használatára is. 

3. Barna foltok a levélen

A napégést onnan ismerhetjük fel, hogy barna foltok keletkeznek a növényen. Ez a probléma általában akkor jelentkezik, ha a lakásban tartott növényt hirtelen kivisszük a szabadba, és közvetlen napsugárzásnak tesszük ki. Érdemes folyamatosan hozzászoktatni a növényt a napsütéshez, és először csak néhány órára kitenni a reggeli fénybe, majd szép lassan, egyre hosszabb ideig kint hagyni a napon. A túlöntözés egyébként szintén okozhat barna foltokat a növényen, így érdemes arra is odafigyelni.

4. Levélhullás

A szukkulenseknél általában akkor jelentkezik levélhullás, ha túl sok vizet kapnak, ilyenkor ugyanis megduzzad a lombjuk, puha lesz, és a sok nedvességtől leesnek a levelek. Ha ezeket a jeleket észleljük, akkor érdemes csökkenteni az öntözések számát, illetve mértéket, és csak akkor meglocsolni a növényt, ha a talaj felső része már teljesen kiszáradt. Figyeljünk arra, hogy a növényt mindig olyan cserépbe tegyük, amelynek az alján vannak vízelvezető nyílások.

5. Gyökérrothadás

Ha gyökérrothadás jelentkezik a pozsgás növénynél, akkor sajnos a legtöbb esetben már nincs esély a megmentésére. Akad azon néhány trükk, amelyet megéri bevetni, hátha sikerrel járunk. Ha például csak egy kis területen áll fenn a rothadás, akkor távolítsuk el a sérült részt, és hagyjuk, hogy a növény tovább növekedjen. Kipróbálhatjuk azt is, hogy levágjuk a növényről az egész gyökérzetet, az egészséges részt beleszúrjuk friss talajba, és megvárjuk, hogy új gyökeret eresszen. Mindenképp kerüljük a túlöntözést, és figyeljünk arra, hogy megfelelően szellőző térben, és jó vízelvezetésű talajban legyen a növényünk. 

6. Napégés

Bár a pozsgás növények szeretik a napsütést, a túl sok napfény könnyen napégést okozhat rajtuk. Ha ennek jeleit észleljük, akkor távolítsuk el a sérült leveleket, és tegyük a növényt olyan helyre, ahol nem éri erős, közvetlen napfény. 

7. Fagy

Télen, a mínuszok idején mindig vigyük be a pozsgásokat a lakásba, és tartsuk őket meleg helyen. A fagy ugyanis könnyen a növény halálát okozhatja, így ne kockáztassuk meg, hogy kint hagyjuk a hidegben.

8. Túl nagy cserép

A pozsgás növények gyökérzete jellemzően kisebb, ezért a nagyobb cserépben könnyen előfordulhat, hogy túl sokáig nedves talajban lesznek, ami könnyen a növény halálához vezethet. Érdemes tehát a szukkulenseket inkább kisebb cserépbe ültetni. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34