Sokan termesztenek otthon bazsalikomot, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

Sokan termesztenek otthon bazsalikomot, de rosszul gondozzák: itt hibáznak

agrarszektor.hu
A bazsalikom az egyik legnépszerűbb fűszernövény Magyarországon, ma már rengetegen termesztik otthon is, és frissen használják fel a konyhában. Gondozása nem különösebben nehéz, ugyanakkor bizonyára sokakkal előfordult már, hogy egyik napról a másikra hirtelen elkezdett barnulni, feketedni a növény levele. Nem kell pánikba esni, hiszen ennek a folyamatnak számtalan oka lehet, és nem is feltétlenül végzetes a növény számára. Összegyűjtöttük, mi állhat a barnulás, feketedés hátterében, és azt is megmutatjuk, hogyan lehet megállítani, visszafordítani a folyamatot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Veled is előfordult már, hogy egyik pillantról a másikra elkezdett barnulni, feketedni a bazsalikom levele? Ne aggódj, van megoldás, ráadásul nem is feltétlenül végzetes a növény számára, ha ilyet tapasztalsz. Megmutatjuk, milyen okok állhatnak a háttérben ilyenkor, mi a teendő, illetve hogyan mentheted meg a fűszernövényedet - írja a balconygardenweb.com.

1. Bakteriális és peronoszpórás fertőzés

Gyakran valamilyen bakteriális fertőzés a felelős a bazsalikomleveleken megjelenő fekete foltokért, de fekete-barna elszíneződést is okozhatnak. A peronoszpóra szintén eredményezhet fekete foltokat a leveleken, de nagyon gyorsan terjed és pillanatok alatt elpusztíthatja az egész növényt, ezért ha ilyet észlelünk, azonnal távolítsuk el a fertőzött leveleket, és tegyük szellős helyre a növényt. A gombás vagy bakteriális fertőzések kezelhetők szerves vagy vegyi alapú gombaölő szerekkel, mindössze arra figyeljünk, hogy mindig kövessük a címkén lévő utasításokat. Készíthetünk házilag is permetszert, keverjünk el néhány csepp mosogatószert és fél teáskanál szódabikarbónát két liter vízben, és fújjuk be a növényt az oldattal. 

2. Intenzív hideg

Amennyiben a szabadban termesztünk bazsalikomot, figyeljünk arra, hogy a hirtelen jött hőmérséklet-csökkenés miatt fekete foltok jelenhetnek meg a leveleken. Mivel a gyógynövény a meleg és száraz éghajlati vidékeken honos, ezért nem fagyálló, ezért ha ilyet tapasztalunk, vágjuk le a sérült leveleket, és tegyük a növényt melegebb helyre.

3. Napégés

A bazsalikom fekete-barna foltos leveleinek egyik leggyakoribb oka a napégés. Habár a növény teljes napfényben érzi a legjobban magát, nagyon gyorsan megéghetnek a levelek, ha nyáron hosszú órákig ki vannak téve a kemény délutáni napsütésnek. A bazsalikom levelei ilyenkor papírszerűvé válnak, és elveszítik a nedvességtartalmukat. Figyeljünk arra, hogy ha túl erősen süt a nap, akkor tegyünk a növényt olyan helyre, ahol a délutáni órákban árnyékban lehet.

4. Túlöntözés

A talajban lévő túlzott nedvesség gyökérrothadást okoz, ami fekete szárat és leveleket eredményez a bazsalikom növényen, mivel a gyökerek nem tudják felszívni a szükséges tápanyagokat. Érdemes olyan helyen tartani a növényt, ahol sok napfény éri, és csak akkor locsoljuk meg, ha tapintásra is száraz a talaj felső rétege, emellett mindig figyeljünk arra, hogy legyenek a cserép alján vízelvezető nyílások.

5. Kártevők

A bazsalikom termesztése során gyakran okozhatnak problémát a tripszet, a takácsatkák, valamint a levéltetvek. Ezek a kártevők gátolhatják a növény növekedését, és fekete vagy barna foltokat eredményezhetnek a leveleken. Ugyanakkor ezek a foltok gyakran csak a rovatok ürülékét jelzik, úgyhogy legyünk figyelmesek. Ügyeljünk arra is, hogy a bazsalikomot soha ne tegyünk közvetlen napfényre, de azért mindig kapjon elegendő megvilágítást.

Egyéb dolgok, amik a bazsalikom leveleinek barnulását, feketedését okozhatják:

  • A talajban lévő alacsony nitrogéntartalom könnyen okozhat fakó, barnuló leveleket, ráadásul a dús lombozat kialakulását is gátolja. Használjunk magas nitrogéntartalmú komposztot vagy műtrágyát, de figyeljünk arra, hogy a túl sok nitrogén és műtrágya is okozhat barnulást a növényeken, ezért igyekezzünk megtalálni az arany középutat.
  • A peszticidek, illetve az olajos oldatok alkalmazása levelek megégését, feketedését okozhatja, ezért ügyeljünk a megfelelő arányokra. 
  • Ha rossz a levegő áramlása, könnyedén megfeketedhetnek vagy bebarnulhatnak a bazsalikom levelei, ezért tartsuk olyan helyen a növényt, ahol megfelelő a szellőzés. 
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?