Pofonegyszerű: így gondozd a mikulásvirágot, hogy garantáltan virágozzon

Pofonegyszerű: így gondozd a mikulásvirágot, hogy garantáltan virágozzon

Tóth Enikő
Közeleg az egyik kedvenc ünnepünk, így a boltok is megtelnek a népszerű, döntően pirosas növénnyel, a mikulásvirággal! Szinte minden lelkes szobanövénykedvelő otthonában járt már ez a növény, mégis sokan nem tudják hogyan érdemes őket gondozni. A boltokban élénken virágzó növény a téli szezon slágere, ezért ha eddig úgy érezted lehetetlen életben tartani ezt a különleges növényt, akkor most segítünk neked!

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A mikulásvirágot az élénkvörös, rózsaszín, lazacrózsaszín, sárga vagy fehér felleveleiről ismerjük meg, amik a közönségkedvenc növényként szinte teljesen beleillenek a karácsonyi dekorációba. Amellett, hogy a mikulásvirág a világ egyik legnépszerűbb szobanövénye, szeszélyességéről és rövid élettartamáról ismert. Kedvezőtlen körülmények között gyorsan elpusztulhat, a szobakertészek legnagyobb bánatára. A fenti okok miatt sokan "egyszeri" növényként gondolnak rá, azonban ha odafigyelünk az igényeire, a következő években otthonunk díszeként pompázhat.

A mikulásvirág gondozása

A mikulásvirág legjobban a világos, de nem tűző napos, 15-20°C -os szobahőmérsékleten és kellemes páratartalomban érzi jól magát. Érzékeny a hidegre, a túlzott melegre, a száraz levegőre és a huzatra. Fontos, hogy ne helyezzük fűtőtest közelébe vagy ablakba, ahol huzat érheti. Nyáron a kertbe vagy a teraszra, erős napfénytől védett, világos helyre tehetjük, majd ha hűvösre fordulnak az éjszakák, vigyük vissza a lakásba, nehogy megfázzon.

A mikulásvirág szereti a párás környezetet, de a száraz levegőt nehezen viseli, ezért érdemes párásítanunk! Emellett rendszeres, gondos öntözést igényel, a talajt tartsuk nedvesen, de ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl, mert gyökérrothadás alakulhat ki. Május közepétől novemberig tartó időszakban és a virágzás alatt öntözzük többször, a virágzás utáni pihenőidőben pedig inkább kevesebbszer. Júniustól októberig érdemes kéthetente tápoldatozni is.

Ha sikeresen túlélte a nyarat a mikulásvirág, akkor érdemes otthon, a tervezett virágzás előtt 10 héttel már napi 12 órát mesterséges sötétben tartani: minden nap, pontban délután négykor tegyünk rá egy kartondobozt, és hagyjuk rajta 12 órán át! Ne legyünk következetlenek, mert fontos, hogy minden nap ugyanabban az időben teremtsük meg számára a szükséges sötétséget, mert ez indítja be a rügyképződést.

Betegségei

A kártevők közül a tetvek és a takácsatkák a leggyakoribbak, különösen ha meleg, száraz helyiségben tartjuk a növéynünket. A levelek sárgulásának számos oka lehet, például túl sok öntözés, túl kevés fény, túl alacsony hőmérséklet, túl sok tápoldat, túl savanyú talaj, magnéziumhiány, molibdénhiány stb. A túlöntözés hatására gyökérrothadás alakul ki, valamint szürkepenész jelenhet meg. A huzat, a hideg levegő, az alacsony páratartalom és az elégtelen fény levélhullást okozhat. A virágzás utáni levélhullás természetes folyamat, és nem utal gondozási hibára. Ha a leveleken foltok, ráncok jelennek meg, vagy a növény szára meggörbült, akkor a mikulásvirágot vírusos betegségek támadták meg, ilyenkor sajnos már nincs mód a megmentésére.

A mikulásvirág átültetése

A mikulásvirágot a virágzás után két hónapig pihentetni kell, ez a növény nyugalmi időszaka, az átültetést ezt követően végezzük el, május második felében. Az ültetéshez laza szerkezetű, tőzeges virágföldet használjunk, valamint válasszunk vízelvezető lyukakkal rendelkező növénytartót.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Martin Divisek

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?