Tuti tippek nem csak kezdőknek: így lehet varázslatos a virágoskerted az erkélyen

Tuti tippek nem csak kezdőknek: így lehet varázslatos a virágoskerted az erkélyen

agrarszektor.hu
A színpompás növényekkel lesz gazdagabb, szebb az életünk, na meg persze az otthonunk is. Nem számít, hogy lakásban vagy házban élünk, néhány színes, akár illatos növény garantáltan fel fogja dobni a lakhelyünket és a környezetünket egyaránt. Azt pedig egy kicsit sem szabad bánni, hogy minden évben ültetni "kell": általában egy füst alatt letudjuk a többi növényünk éves átültetésével. Ez minden évben nagyszerű program még annak ellenére is, hogyha lakásban lakunk, és az egész lakóközösség szeme láttára zajlik a művelet. Összegyűjtöttünk néhány olyan virágot, amivel egészen biztosan varázslatossá alakíthatjuk az erkélyünket, és még csak profinak sem kell lennünk hozzá.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nem kell kétségbe esni akkor, ha fogalmunk sincs arról, hogy mit is szeretnénk pontosan ültetni. Nem lehet mindenki tapasztalt kertész, de jó hír, hogy nem is kell annak lenni - írja a balconygardenweb. A lényeg, hogy gondoljuk át, mit is szeretnénk pontosan, és ahhoz viszonyítva már ki is tudjuk választani a kívánt növényeket. Az ültetés pedig egyáltalán nem olyan nehéz és bonyolult művelet, mint azt gondolnánk. Az alábbi virágokkal biztosan nem lőhetünk mellé, így ha tutira szeretnénk menni, válogassunk közülük bátran!

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Petúnia

Ez a növény egyszerű, ám annál kellemesebb, szebb hangulatot teremt, bárhová is ültetjük. Bőségesen virágzik rózsaszín, vörös, fehér vagy lila árnyalatokban is, így könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legmegfelelőbbet. Kedveli a napsütés, júniustól a fagyokig virágzik.

2. Muskátli

Fajtól függően 20 cm-től 150 cm-ig is megnőnek, fénykedvelő, de csak enyhe fagyokat viselnek el. Nagyszerű választás, ha lógó cserepekbe szeretnénk valami szépet ültetni. Mély piros vagy éppen rózsaszínes színe magával fogja vonzani a tekinteteket. 

3. Sétányrózsa

Többnyire 1-2 méter magasra nő, de kaphatóak fácskának nevelt és bokros változai is, metszéssel pedig tetszőleges alakúvá nevelhető. A különleges, színes virágai vonzzák a lepkéket és a méheket is, emellett könnyen lehet cserepekben termeszteni.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Büdöske

Ezt az egynyári dísznövényt minden évben újra kell ültetni, viszont a virágzása tavasz végétől egész nyáron át, őszig kitart. Napjainkban már nagyon sok fajtából választhatunk az alacsonytól a középmagason keresztül az egész magas fajtákig. Ültethetők kertbe, virágtartóba, balkonládába. Igénytelen virágnak számít, de célszerű széltől védett helyre ültetni, mivel a virágfejek nehezek és könnyen törhetnek. 

5. Hortenzia

Ezt a növényt könnyedén fel lehet ismerni, hiszen sok kis virága kúpos, gömbös, lapos vagy gyakrabban félgömb alakú bugavirágzattá áll össze. Nagyon jó választás lehet az udvarra vagy a balkonra is.

6. Hibiszkusz

Az egyik legkedveltebb növény hazánkba, nem hiába. Egyszerűek és színpompásak a virágai, ráadásul számos színárnyalat közül választhatunk. Akár a másfél méteres magasságot is elérheti, és ha a megfelelő körülményeket biztosítjuk, akkor egész évben virágozni fog. 

9. Fukszia

A fukszia víz, pára és tápanyagigényes növény, ezért gondoskodni kell rendszeres öntözésről, valamint tápanyag utánpótlásról is, jó, ha eleve tápanyagdús talajba ültetjük. A tűző napot és a túlzott meleget nem kedveli, ezért inkább válasszunk egy árnyékosabb részt - cserébe a különleges, szép virágaival ékes dísze lesz az erkélyünknek. 

10. Lobélia

A lobélia sűrűn elágazó, alacsony növekedésű, kecses apró virágú egynyári dísznövény. Apró kis virágai egész nyáron át virágoznak, hajtásai kúszók, elfekvők, melyek elérhetik a harminc centiméteres hosszúságot is. Többféle színben is kapható, fehér és rózsaszínfajta is ismert, de legelterjedtebb és talán a legnépszerűbb a lila vagy a kék. Ez a szuper növény júniustól egészen az első őszi fagyokig díszíti az otthonunkat.

11. Levendula

Ezt a növényt talán senkinek sem kell bemutatni, a legtöbb levendulabokor júniusban kezd el virágozni, ami egészen júliusig vagy augusztusig tart. Legismertebb színe a lila, de fehér, kék, halványkék vagy rózsaszín változata is van. Nagyon erős, aromás illata van, többek között ennek köszönheti a növény a népszerűségét. Ami pedig jó hír, hogy ezt a csodanövényt a saját erkélyünkön is nevelhetjük, termeszthetjük.

EZ IS ÉRDEKELHET

12. Rózsa

A rózsánál aligha találhatnánk jobb növényt, hiszen már csak a puszta jelenléte is boldogsággal tölthet el minket. Gyönyörű virága és kellemes illata másokat is le fog nyűgözni, az biztos. Arra figyeljünk, hogy a napfény kiemelten fontos számára, napi 6-8 órányi közvetlen napfényre van szüksége, ezért lehetőleg válasszunk olyan helyet, ahol ezt megkapja majd.

13. Árvácska

Rendkívül színes növény, ami garantáltan feldobja a környezetünket. A virágok színe igen változó, hiszen a sárgától a piroson át, egészen kékesliláig is terjedhet, a mindegyikre jellemző sötét szemfolttal. Az egyszínű árvácskák fehérek, a világos- vagy sötétkékek, mélylilák, rózsaszínűek, pirosak, citromsárgák, bordók vagy bronzosak lehetnek, sárga vagy fehér középpel - ez is jól bizonyítja azt, hogy lényegében bárki megtalálhatja a neki megfelelőt. A hűvös időjárást is kedvelik, ezért érdemes már tavasszal elütetni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13