Fillérekért szerzik be a zöldséget az élelmes magyarok: így jutnak hozzá olcsón

Fillérekért szerzik be a zöldséget az élelmes magyarok: így jutnak hozzá olcsón

agrarszektor.hu
Nem mindenki van olyan szerencsés helyzetben, hogy saját udvara, veteményese legyen, de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondani a friss terményekről. Számos olyan zöldség létezik, mely kis helyen, például egy balkonládában is bőséges termést képes hozni. Így nem kell annyit boltba se járni, és nem elhanyagolható az sem, hogy friss, egészséges, zamatos alapanyagokhoz juthatunk, ráadásul a jelenlegi árak mellett igen sokat is spórolhatunk. Az pedig már csak hab a tortán, hogy közben jól érezhetjük magunkat, a kertészkedés akár erkélyen, akár a kertben jó kikapcsolódást nyújt. Alábbi cikkben pedig egy csokorba gyűjtöttük, hogy mely zöldségeket érdemes választani a cserépben való termesztéshez.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az egyre inkább dráguló élelmiszerek miatt sokakban merülhetett fel a kérdés, hogy mi lenne, ha amit csak tud, saját maga termelné meg? Persze, akinek van saját házikertje, könnyebb helyzetben van, hiszen nagyobb terület áll a rendelkezésre, és változatosabb lehet a "zöldségszortiment" és a mennyiség is több - írja a balconygardenweb. Ugyanakkor semmiképp se mondjunk le saját terményeinkről, ha lakásban élünk, ugyanis kisebb területen, de lehetőségünk van magunknak termelni. Óriási tökök termesztésébe persze nem feltétlenül érdemes belekezdeni, de az alábbi 22 zöldségbe annál inkább!

EZ IS ÉRDEKELHET

A jó öreg paradicsom és a hüvelyesek

Ha valaki termesztett már balkonládában valamit, az nagy valószínűséggel a paradicsom mellett tette le a voksát, nem véletlenül. Amellett, hogy az egyik legkedveltebb zöldségfélénk, könnyen termeszthetjük szinte bárhol. Egyedül arra kell figyelni, hogy fényigényes, ezért olyan helyre tegyük, ahol legalább napi 5-6 óra napsütés éri. A hüvelyesek többnyire bokrosabb növények és felfelé terjeszkednek, így a balkonkertészkedéshez is ideálisak. Nyugodtan válasszunk valamilyen babot vagy zöldborsót, látványként sem lesznek utolsók, ha felfuttatjuk őket például egy rácson.

Saláta és paprikák

Salátát és paprikákat, például chiliket vagy tölteni való paprikát is bátran termeszthetünk az erkélyen vagy a teraszon. Előbbinél arra figyeljünk, hogy lehetőleg ne mély, hanem széles konténert válasszunk, és kisebb mennyiségekkel, de gyakran öntözzük. A paprikákat pedig szintén gond nélkül tudjuk kisebb helyen is ápolni, a lényeg, hogy a paradicsomhoz hasonlóan sok napfényt kapjon. Alábbi cikkünkben részletesen írtunk róla:

EZ IS ÉRDEKELHET

Répa, retek és nem mogyoró

A retek az egyik leggyorsabban növekvő zöldség, és alkalmas konténeres termesztésre, csak egy szélesebb edényre lesz hozzá szükségünk. Ami elsőre talán meglepő lehet, az az, hogy bizony répát is termelhetünk kert nélkül. A sárgarépa hűvös időben nő a legjobban, emellett rendszeres öntözésre és nedves talajra van szükségük. Ennek a növénynek a konténerekben történő termesztése egyszerű, és nem foglal sok helyet. Az uborka is nagy népszerűségnek örvend a magyarok körében, és jó hír, hogy aki nem kertes házban lakik, annak sem kell lemondani a saját terményről. Figyeljünk, hogy az uborka rendszeres öntözést is igényel, fajtától függően közepes és nagyméretű cserépben termeszthetjük. A lényeg, hogy sok fényt kapjon. A fehérrépa egy tápláló, hűvös időt is kedvelő gyökérzöldség, ami a levesek egyik fő alkotóeleme. Ami fontos, hogy egy viszonylag széles és jó mély konténert szerezzünk be a termesztéséhez.

Ázsiai zöldek és spenót

Az ázsiai zöldek nagyszerű választások a konténeres termesztéshez. Gyorsan nőnek és nincs szükségük sok napfényre sem, akár árnyékosabb helyre is lehet tenni őket, de a délelőtti órákban 3-4 órán át azért érje őket fény. A spenót amellett, hogy igazi vitaminbomba, az egyik legjobb konténeres zöldség. Részleges árnyékban is jól fejlődik, sőt, akár bent, ablakpárkányon is termeszthetjük.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jöhetnek a nagyobbak

Bár a cikk elején azt írtuk, hogy több kilós tököket nem feltétlenül érdemes konténerben termelni, padlizsánt és cukkinit annál inkább! Bár a padlizsán számos kerti kártevőre érzékeny, termesztése egyszerű. Napfényben kell tartani, és 2-3 hetente egyszer érdemes egy kis trágyát vagy komposztot adni hozzá. A cukkini esetében is fontos, hogy elég fényt kapjon, és akkor jöhet a bőséges szüret! A kelkáposzta nem éppen kicsi, de jó választás lehet! A hűvöset kedveli igazán, de még elvisel némi nyári meleget is. Hidegebb területeken teljes napfényre, melegebb területeken részleges napfényre kell ültetni. A mángold viszont jobban bírja a meleget, mint a kelkáposzta, naponta 3-5 órát napsütést igényel. Íze, jó felhasználhatósága és különleges külleme miatt is érdemes termeszteni. 

A konyhák elengedhetetlen zöldségei

Mondhatni, hogy hagymás nemzet vagyunk, hagymák nélkül elképzelhetetlen a magyar konyha. A fokhagyma konténerben történő termesztéséhez válasszunk legalább 15-20 centiméter mély és szélesebb edényt. Körülbelül 10-15 centi távolságot kell hagynunk minden egyes elültetett fokhagyma között. Emellett a hagyma, különösen a zöldhagyma szintén ideális a balkonra. Ügyeljünk arra, hogy megfelelően öntözzük őket és sok napfény érje a hagymákat. A burgonya szintén meglepő lehet, pedig az erkélyen vagy a teraszon is termeszthetjük, nem csak a kertekben! A cserepen kívül akár termesztő zsákban is nevelhetjük őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Cékla és brokkoli

A cékla gyorsan nő a konténerekben is és nem igényel sok odafigyelést, de az öntözésről és a napfényről gondoskodnunk kell. A brokkoli pedig szereti a hűvös időt és egész évben szüretelhetjük megfelelő ápolás esetén. Érdemes gyorsan növő fajtákat választanunk, hogy még hamarabb juthassunk ehhez a fantasztikus zöldséghez. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?