2022. október 1. szombat Malvin

Itt a magyar boltok új szuperzöldsége: hiába drága, kapkodnak érte az emberek

Veres Virág Cintia
Ehetjük sütve, főve, köretként, levesként desszertként és chipsként, ráadásul nagyon finom és egészséges is. Ha mindez nem lenne elég, az otthoni termesztése sem okozhat gondot még egy kezdő kertésznek sem. Tulajdonképpen ódákat lehetne zengeni még az édesburgonya (vagy sokak által emlegetett batáta) sokoldalúságáról és jó tulajdonságairól, de ezek helyett beszéljenek inkább a tények. Lapunk egy édesburgonyatermelő segítségével járt utána annak, hogy mi is rejlik pontosan a batáta térhódítása mögött.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

Nem túlzás kijelenteni, hogy lassan már a hazai gasztronómia egyik alapvető élelmiszerévé válik, hiszen nem hiányozhat az éttermek, gyorséttermek étlapjáról vagy éppen a zöldségesek kínálatából. Bár tény, hogy nem tartozik a legolcsóbb zöldségek közé, megéri megvásárolni, hiszen mindamellett, hogy finom és sokoldalú, egészséges is és nagyszerűen beleépíthetjük az étrendünkbe. Az Agrárszektorral Kovács András növényorvos, az Édesburgonya.bio alapítója osztotta meg tapasztalatait, és megtudhattuk tőle, hogy miért lehet még ennél is népszerűbb az édesburgonya a jövőben. 

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Magyarországon egyre többen kezdenek el batátával foglalkozni, ám nagyobb üzemi terület nem igazán jellemző. Sőt, leginkább kisebb területeken zajlik a termesztés, 10 hektár feletti termelő csak egy-egy van az országban. Kovács András családjával azonban ezt a kis tábort erősíti, hiszen ők körülbelül 30 hektáron dolgoznak. 

EZ IS ÉRDEKELHET

A kérdés, ami sokakat foglalkoztat: mitől lett ennyire "trendi"?

Az elmúlt években kezdtek el ennyire nyitni az emberek a batáta felé, és valóban, egyre populárisabb. Ennek valószínűleg az a legfőbb oka, hogy egyrészt újdonság, másrészt sokan kezdtek el figyelni az egészségesebb táplálkozásra, az édesburgonya pedig remekül beilleszthető az étrendekbe. Több antioxidánst tartalmaz, illetve a szénhidrát is olyan formában található meg benne, hogy a cukorbetegek is fogyaszthatják  

- fogalmazott Kovács András.

Ám még egy ok lapul a háttérben, hiszen bizonyára már mindenki észrevehette, hogy a hagyományos burgonya termesztése egyre jobban nehezedik, ami bizony a termésen is meglátszik (manapság pedig főleg). Elmondható, hogy már évek, sőt, évtizedek óta lejtmenetben a magyarországi burgonyatermesztés: a termőterület egyre fogy, a hazai burgonyafogyasztás közel felét már importburgonyával kell fedezni. A magyar gazdák lényegében már csak úgy küzdhetik le ezeket az akadályokat, ha sikerül megoldaniuk a mesterséges öntözést - ahhoz viszont hatalmas beruházásra lesz szükség.

EZ IS ÉRDEKELHET

Igazi (klíma)válságálló faj

Manapság az egyik legfontosabb kérdés a zöldség - és gyümölcstermesztésben, hogy mennyire tud ellenállni az adott növény a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárásnak. Sajnos a legtöbb faj érzékeny, főleg az aszályra, de mivel a mesterséges öntözés egyelőre elenyésző területen valósulhat meg, így sok növény bajban van. A batáta viszont nem tartozik ezek közé a zöldségek közé. Bár tény, hogy a csapadékra érzékeny a legjobban, de még ennek ellenére is lehet jó a termés. A hideget nem kedveli, a kritikus időszak tavasz végére esik, hiszen a május végi fagyok veszélyeztetik a leginkább. De a tartósan hűvösebb napokat - 10 fok alatt - sem viseli túl jól. A meleg időjárást jól tűri, olyannyira, hogy 35 fokig lényegében nem esik semmi baja, de az ennél melegebb napoknak is jól ellenáll.

A nem öntözött területeken viszont kisebb a termés. Csapadék nélkül nem tud megnőni nagyra az édesburgonya, ezért öntözni mindenképpen szükséges lenne pár alkalommal, hiszen rengeteget számít a növekedésben  

- mondta a szakértő.

Hozzátette, hogy ők a berzencei földjükön öntöznek is, de körülbelül csak a felén tudták megvalósítani, mivel időközben kiszáradt a kút. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Otthon is érdemes ásót ragadni

Tövenként körülbelül 1,5-2 kilogramm batátára számíthatunk, így érdemes eszerint tervezni az ültetést. Ha úgy gondoljuk, hogy kedvezőtlenek a körülményeink, akkor is belevághatunk, hiszen még akkor is 0,7 kilónyi termésre lehet számítani. Mivel nem túl igényes növény, kezdő/elfoglalt kerttulajdonosok is nekikezdhetnek a termesztésnek. Sőt, olyannyira lett kedvelt zöldség a batáta, hogy még kifejezetten csoportok is létrejöttek, melyekben a lelkes otthoni termesztők egymás között oszthatják meg a tapasztalataikat, ezzel segítve egymást. A batáta egyébként nem tartozik a legolcsóbb zöldségek közé, de még a megfizethetők között van: kilójáért - minőségtől, mérettől, kiszereléstől és fajtától függően - 600 és 1100 forint között kell fizetnünk.

Lila, sárga vagy fehér - melyiket válasszuk?

Az édesburgonyának a legfőbb színe a sárga, ám nem ez az egyetlen szín, amivel találkozhatunk, ugyanis lila -és fehérhúsú fajta is létezik. Bár tény, hogy a legkeresettebb a hagyományos sárga színű, a kereslet mintegy 95%-át fedi le, nem véletlen, hogy a boltokban szinte csak ezt lehet kapni. Az általunk megkérdezett szakértő azonban elárulta, hogy náluk kifejezetten keresett a lila is, de mivel nehezebben lehet termelni, ezért az ára is magasabb. Ennek az az oka, hogy még természetesebb úton terem, több meleget, tápanyagot és ápolást igényel a többi társánál, ennek ellenére azonban a termése kevesebb. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Agility+Alliance csomagajánlat (x)

Őszi kalászosok őszi gyomirtása – nézze meg a saját szemével, hogy mi a szakemberek véleménye, mit mutatnak a tavaszi eredmények.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2022. október 1. 09:34