Különleges farmot avattak Dubaiban: nincs még egy ilyen a világon

agrarszektor.hu
A Bustanica - ami arabul kertet vagy gyümölcsöskertet jelent - nevet viselő dubaji vertikális farmon 330 ezer négyzetméteren, évente 1 millió kilogramm növényvédőszer-, gyomirtószer- és vegyszermentes leveles zöldséget termesztenek, és több mint 250 millió liter vizet takarítanak meg. Az Emirates légitársaság utasai már júliustól kóstolhatják az innen származó zöldségeket a fedélzeti menüjükben.

A Dubajban található gigantikus vertikális farm évente több mint 1 millió kilogramm kiváló minőségű leveles zöldség termesztésére alkalmas, melyhez 95 százalékkal kevesebb vízre van szükség, mint a hagyományos szántóföldi termelés esetében. A farmon egyszerre 1 millió palánta fejlődik, amelyek napi 3 tonna termést adnak. A vízfelhasználás minimalizálása és a hatékonyság maximalizálása érdekében a farm zárt ciklusú rendszerét úgy alakították ki, hogy a tápanyagokban gazdag víz folyamatosan visszakering minden egyes növényhez. Amikor a víz elpárolog, visszanyerik és újrahasznosítják a rendszerben, így évente 250 millió liter vizet takarítanak meg a hagyományos gazdálkodással összehasonlítva. A farm egész évben, folyamatosan terem, és ez a folyamatos termesztési ciklus biztosítja, hogy a növényvédő szerek, gyomirtók vagy vegyszerek nélkül előállított alapanyagok frissek és tiszták legyenek - olvasható a közleményben.

EZ IS ÉRDEKELHET

A vertikális farm működését csúcstechnológia, mesterséges intelligencia, valamint egy magasan képzett belső csapat irányítja, melyet agrárszakértők, agrármérnökök, kertészek és növénytudósok alkotnak. Az Emirates utasai júliustól kóstolhatják ezeket az ízletes leveles zöldségeket - többek között fejes salátát, rukkolát, különféle salátaleveleket és spenótot - a járatok fedélzetén. A vertikális farmon termesztett zöldségek nem csak a levegőben lesznek elérhetőek hiszen hamarosan a dubaji szupermarketekben is megvásárolhatják a terményeket a helyiek és a turisták. A jövőben a tervek szerint gyümölcsök és további zöldségfélék termesztésével is gazdagodni fog a Bustanica. A világrekorder farmot 40 millió dolláros befektetésből hozta létre az Emirates fedélzeti kiszolgálásra szakosodott leányvállalata és a Crop One, a technológia által vezérelt beltéri vertikális növénytermesztés iparági vezető vállalata.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?