2023. szeptember 23. szombat Tekla
Nagy a baj a spanyoloknál: több százezer tonna zöldség, gyümölcs veszhet kárba

Nagy a baj a spanyoloknál: több százezer tonna zöldség, gyümölcs veszhet kárba

agrarszektor.hu
A FEPEX becslései szerint júliusban hetente mintegy 250 000 tonna külföldi piacra szánt gyümölcsöt és zöldséget, valamint 200 000 tonna belföldi piacra szánt zöldséget érintene, ha az újabb szállítási leállás bejelentése megvalósul, mivel a teherautók a fő szállítóeszközök ebben az ágazatban, valamint július az egyik olyan hónap amikor a legnagyobb a gyümölcs és zöldség exportja és fogyasztása. Ha a tervek szerint június 30-án kezdődő újabb szállítási szünetre vonatkozó felhívás megvalósul az 250 millió eurót érint, ami a friss gyümölcs- és zöldségexport értéke egy júliusi héten, valamint körülbelül 280 millió eurót a belföldi piacon hetente.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A leginkább érintett termékek a nyári gyümölcsök lesznek, különösen az őszibarack, a nektarin, a kajszi, a szilva és a cseresznye, mivel rendkívül romlandóak. A sárgadinnye és a görögdinnye szintén érintett lesz, mivel - bár kevésbé romlandó, mint a csonthéjas gyümölcsök - júniusban, júliusban és augusztusban érik el a termelés és az export csúcspontját. A zöldségek is érintettek lesznek, elsősorban a paradicsom, a paprika és a saláta. Ezért a FEPEX úgy véli, hogy a gyümölcs- és zöldségtermelő és -exportáló ágazat, amely meghatározó tényezője a termőterületek társadalmi és gazdasági fenntarthatóságának az egyik leginkább érintett ágazat lesz egy jövőbeli sztrájk során, mivel ezek olyan termékek, amelyek betakarítása és értékesítése nem halasztható, ráadásul a július a legaktívabb hónap. Ezért alapvető fontosságúnak tartják a romlandó termékek szabad tranzitjának tiszteletben tartását - írja a NAK. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?