Nagy a baj a spanyoloknál: több százezer tonna zöldség, gyümölcs veszhet kárba

Nagy a baj a spanyoloknál: több százezer tonna zöldség, gyümölcs veszhet kárba

agrarszektor.hu
A FEPEX becslései szerint júliusban hetente mintegy 250 000 tonna külföldi piacra szánt gyümölcsöt és zöldséget, valamint 200 000 tonna belföldi piacra szánt zöldséget érintene, ha az újabb szállítási leállás bejelentése megvalósul, mivel a teherautók a fő szállítóeszközök ebben az ágazatban, valamint július az egyik olyan hónap amikor a legnagyobb a gyümölcs és zöldség exportja és fogyasztása. Ha a tervek szerint június 30-án kezdődő újabb szállítási szünetre vonatkozó felhívás megvalósul az 250 millió eurót érint, ami a friss gyümölcs- és zöldségexport értéke egy júliusi héten, valamint körülbelül 280 millió eurót a belföldi piacon hetente.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A leginkább érintett termékek a nyári gyümölcsök lesznek, különösen az őszibarack, a nektarin, a kajszi, a szilva és a cseresznye, mivel rendkívül romlandóak. A sárgadinnye és a görögdinnye szintén érintett lesz, mivel - bár kevésbé romlandó, mint a csonthéjas gyümölcsök - júniusban, júliusban és augusztusban érik el a termelés és az export csúcspontját. A zöldségek is érintettek lesznek, elsősorban a paradicsom, a paprika és a saláta. Ezért a FEPEX úgy véli, hogy a gyümölcs- és zöldségtermelő és -exportáló ágazat, amely meghatározó tényezője a termőterületek társadalmi és gazdasági fenntarthatóságának az egyik leginkább érintett ágazat lesz egy jövőbeli sztrájk során, mivel ezek olyan termékek, amelyek betakarítása és értékesítése nem halasztható, ráadásul a július a legaktívabb hónap. Ezért alapvető fontosságúnak tartják a romlandó termékek szabad tranzitjának tiszteletben tartását - írja a NAK. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?