Tuti tippek a tökéletes zöldségeskertért: így lesz garantáltan sikeres a betakarítás

Tuti tippek a tökéletes zöldségeskertért: így lesz garantáltan sikeres a betakarítás

agrarszektor.hu
Közeleg a nyár vége, így hát eljött az idő, hogy ásót ragadjunk és nekikezdjünk az ültetésnek és a vetésnek. Számos gyönyörű, finom zöldséget termeszthetünk ősszel is, így akár egészen az év végéig friss termések kerülhetnek az asztalunkra. Összegyűjtöttünk jó pár olyan zöldséget, amelyeket gyerekjáték lesz termeszteni, sőt, még csak kert sem kell hozzá. Ráadásul hosszú hónapokat sem kell majd várnunk arra, hogy élvezhessük munkánk gyümölcsét.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az, hogy nincsen kertünk vagy nincsen megfelelő területünk, még nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a termesztésről. Rengeteg praktika létezik, melyek segítségével burjánzó "kertet" hozhatunk létre az erkélyünkön vagy a teraszunkon is - írja a balconygardenweb. Az pedig tagadhatatlan, hogy az otthon termesztett növények sokkal finomabbak és egészségesebbek a bolti társaiknál, arról nem is beszélve, hogy sok esetben még olcsóbb is. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor válasszuk az alábbiakat:

EZ IS ÉRDEKELHET

1. Cékla

Nyár végén és ősz elején is termeszthetjük, így már a tél első felében fogyaszthatjuk. Ha úgy látjuk, hogy még nem elég nagyok vagy érettek, akkor nyugodtan hagyhatjuk tovább nőni télen is.

2. Bab

A bab bőséges termést hozhat, és a legjobb, ha bokorbabot választunk. A vetéstől számított 2,5-3 hónapra lehet szedni, és hamar leterem. Egyes bokorbabokat ki ne szedjük letermés után! Érdemes minden fajtával megpróbálni a következőt: 5 cm-rel a talaj fölött sarlózzuk vagy kaszáljuk le, és a bab újra elkezd nőni és teremni!

3. Zöldhagyma

Nemcsak ősszel lehet zöldhagymát termeszteni, hanem folyamatosan, egész évben. 3-4 hét alatt már fogyaszthatjuk is a termést. Az enyhe, ám annál finomabb íze miatt pedig kiválóan kiegészítik a leveseket, tésztákat, salátákat, omlettet és pörkölteket egyaránt.

EZ IS ÉRDEKELHET

4. Saláta

Akár az ízéről, akár a vitamintartalmáról beszélünk, az otthon termesztett saláta felülmúlja a boltokban vásároltakat. Mivel hűvös évszak termése, könnyen nőhet ősszel is, mindössze annyi a dolgunk, hogy minimum nyolc héttel a fagy előtt ültessük el.

5. Karalábé

Ha ősszel szeretnénk fogyasztani, akkor a nyár közepén vagy nyár végén, júliusban vagy augusztusban fogjunk neki a termesztésnek. 

6. Borsó

A borsó esetében az időzítés a legfontosabb, ha őszi termést szeretnénk. 8-12 héttel az első fagyok előtt vessük el, fontos, hogy a nyár közepétől a végéig jó idő legyen.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Retek

Ezt a gyökérzöldséget könnyen termeszthetjük, és tavasszal és ősszel is ültethetjük. A megfelelő idő az ültetéshez legalább 4-6 héttel az első őszi fagy előtt van. Arra pedig figyeljünk, hogy ne legyen állandóan forró környezetben, a lehető legjobb, ha mérsékelt hőmérsékleti viszonyok között tudjuk tartani.

8. Rukkola

A rukkola tökéletes salátákhoz, szendvicsek mellé és díszítőelemként is, mindemellett igen gyorsan is növekszik. Ha nyár végén elültetjük a magjait, akkor már az ősz első felében szedhetjük is a friss zöldeket.

9. Bordáskel

Hűvös időben termő növény, nyár közepétől és végétől, illetve kora ősszel vethető. A kisebb hajtásai akár már 30 napon belül készen állnak a betakarításra, míg a nagyobbak 4-6 hétig növekednek. Tápanyagokban gazdag, és tökéletes kiegészítője minden kalóriaszegény étrendnek.

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Sárgarépa

Nagyjából 10-12 hétig tart a sárgarépa növekedése, ezért mindenképpen legyünk vele türelmesek. Utána pedig finomabbnál finomabb leveseket és köreteket is készíthetünk belőle.

11. Spenót

A spenótmagokat nyár végén, augusztusban ültessük el, de őszi és téli szüret esetén szeptemberig kitolhatjuk az ültetést. Ha a spenótot cserépben fogjuk termeszteni, akkor télen beltéren, az ablakpárkányon is tarthatjuk, és várhatjuk, hogy elmúljanak a hűvös napok.

12. Kelkáposzta

6-8 héttel az első fagy előtt ültessük el az őszi betakarítás érdekében. Mindamellett, hogy nagyon egészséges és finom is, hidegtűrő, így nem okozhat komolyabb gondot a termesztése.

13. Édesburgonya

Az egyik legkedveltebb zöldség manapság, nem véletlenül. Tavasszal, majd nyár végén és kora ősszel termeszthetjük úgy, hogy 100-120 fagymentes napot kell kapnia. Ha ezt tudjuk biztosítani, akkor garantáltan isteni fogások készülhetnek majd belőle.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?