Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a hagymahéj

Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a hagymahéj

agrarszektor.hu
A hagymahéj a letöbb háztartásban a kukában végzi, nem érdemes azonban kidobni, mert több módon is hasznát vehetjük. Sokan nem is gondolnák, milyen praktikusan fel lehet használni a hagyma szemétnek hitt részét: tökéletes komposztalapanyag, készíthetünk belőle műtrágyát, de akár mulcsozhatunk is vele. Összegyűjtöttük mire és hogyan alkalmazhatjuk a hagymahéjat ahelyett, hogy megszabadulnánk tőle.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Bizonyára sokan nem tudják, hogy a hagymahéj tele van antioxidánsokkal, valamint a növények és emberek számára egyaránt hasznos tápanyagokkal. Nem érdemes tehát háztartási hulladékként kezelni és megszabadulni tőle, hiszen praktikusan is felhasználhatjuk a kertben és a konyhában is - írja a balconygardenweb.com. 

1. Tökéletes komposztalapanyag

A hagymahéjat érdemes beletenni a komposztba, hiszen rengeteg, a növények számára is hasznos tápanyagot tartalmaz. Arra figyeljünk, hogy ne a halom tetejére tegyük, hanem temessük el néhány centiméter mélyen, nehogy a lebomlás során odavonzza az állatokat.

2. Mulcsozz hagymahéjjal!

Mulcsként is felhasználhatjuk a hagymahéjat, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot juttathatunk ki így a növényeink számára. Ráadásul a száraz héjak hamar lebomlanak, és káliummal, valamint kalciummal látják el a talajt.

3. Hagymahéjból műtrágya? Lehetséges!

A hagymahéjból egyszerűen készíthetsz szerves anyagokban, illetve káliumban, vasban, magnéziumban és rézben gazdag műtrágyát. Használatával a növények sokkal ellenállóbbak lesznek az egyes betegségeknek, emellett javíthatjuk a termelékenységüket és serkenthetjük a növekedésüket is. Vegyünk 2-3 marék hagymahéjat, és áztassuk be 24 órára 1 liter vízbe. Ha ez megvan, szűrjük le a vizet, és használjuk havonta 3-4 alkalommal az oldatot fejtrágyaként növényeinken.

4. Készíts teát hagymahéjból!

A hibátlan, nem beteg, kórokozóktól mentes hagymahéjból teát is készíthetünk. Egy tanulmány szerint ugyanis a hagymahéjtea jól alkalmazható elhízás ellen, magas vérnyomás esetén, emellett allergiásoknak is ajánlott a fogyasztása.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?