Filléres csodaszer: nem is gondolnád, mennyi mindenre használható a hagymahéj

agrarszektor.hu
A hagymahéj a letöbb háztartásban a kukában végzi, nem érdemes azonban kidobni, mert több módon is hasznát vehetjük. Sokan nem is gondolnák, milyen praktikusan fel lehet használni a hagyma szemétnek hitt részét: tökéletes komposztalapanyag, készíthetünk belőle műtrágyát, de akár mulcsozhatunk is vele. Összegyűjtöttük mire és hogyan alkalmazhatjuk a hagymahéjat ahelyett, hogy megszabadulnánk tőle.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Bizonyára sokan nem tudják, hogy a hagymahéj tele van antioxidánsokkal, valamint a növények és emberek számára egyaránt hasznos tápanyagokkal. Nem érdemes tehát háztartási hulladékként kezelni és megszabadulni tőle, hiszen praktikusan is felhasználhatjuk a kertben és a konyhában is - írja a balconygardenweb.com. 

1. Tökéletes komposztalapanyag

A hagymahéjat érdemes beletenni a komposztba, hiszen rengeteg, a növények számára is hasznos tápanyagot tartalmaz. Arra figyeljünk, hogy ne a halom tetejére tegyük, hanem temessük el néhány centiméter mélyen, nehogy a lebomlás során odavonzza az állatokat.

2. Mulcsozz hagymahéjjal!

Mulcsként is felhasználhatjuk a hagymahéjat, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot juttathatunk ki így a növényeink számára. Ráadásul a száraz héjak hamar lebomlanak, és káliummal, valamint kalciummal látják el a talajt.

3. Hagymahéjból műtrágya? Lehetséges!

A hagymahéjból egyszerűen készíthetsz szerves anyagokban, illetve káliumban, vasban, magnéziumban és rézben gazdag műtrágyát. Használatával a növények sokkal ellenállóbbak lesznek az egyes betegségeknek, emellett javíthatjuk a termelékenységüket és serkenthetjük a növekedésüket is. Vegyünk 2-3 marék hagymahéjat, és áztassuk be 24 órára 1 liter vízbe. Ha ez megvan, szűrjük le a vizet, és használjuk havonta 3-4 alkalommal az oldatot fejtrágyaként növényeinken.

4. Készíts teát hagymahéjból!

A hibátlan, nem beteg, kórokozóktól mentes hagymahéjból teát is készíthetünk. Egy tanulmány szerint ugyanis a hagymahéjtea jól alkalmazható elhízás ellen, magas vérnyomás esetén, emellett allergiásoknak is ajánlott a fogyasztása.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?