Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így öntözd helyesen a növényeket a nyári hőségben

Ezeket a hibákat sokan elkövetik: így öntözd helyesen a növényeket a nyári hőségben

agrarszektor.hu
Pillanatok alatt beköszöntött idén a nyár, az esős, hűvösebb, szeles időjárás pedig már csak a múlté. Egyes előrejelzések szerint a következő napokban már 30, sőt, akár 35 fok fölé emelkedhet a hőmérséklet. Aki udvarral vagy kerttel rendelkezik, már biztosan belevetette magát a kinti munkálatokba, nem véletlenül: nyáron kiemelt figyelmet kell szentelni a házi veteményesnek, mivel a hőségben akár néhány nap elegendő ahhoz, hogy kipusztuljanak a növényeket. A locsolásra pedig különösen oda kell figyelni, hiszen nagyon könnyedén megéghetnek és kiszáradhatnak. Most ennek elkerülése érdekében összegyűjtöttünk olyan praktikákat, melyek segítségével a nyári forróság garantáltan nem fogja tönkre tenni a kertünket, később pedig a termést!

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az előrejelzések alapján kánikulára számíthatunk az elkövetkezendő napokban, ám természetesen nemcsak a most, hanem még hónapokig fel kell készülnünk a melegre. Az elmúlt napokban csapadéknak is örülhettek a kerttulajdonosok, hiszen ez jót tett a palántáknak is. Ebben a száraz, forró időjárásban pedig kiemelt figyelmet kell szentelnünk a locsolásra, ám nagyon nem mindegy, hogyan tesszük azt. Az alábbi munkákat érdemes még a napokban elvégezni, ha nem szeretnénk azt, hogy kárba menjen a veteményesbe fektetett munkánk.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nevezzen a 2021-es Portfolio Agrárdíjakra!

Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.

A Portfolio az érdeklődéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2021. június 30-ig.

Reggel vagy este?

Örök kérdés, hogy melyik időpontban a legjobb öntözni? A válasz röviden és tömören: attól függ. Általánosságban elmondható, hogy helyes dolog locsolni reggelente, de csak olyan slaggal, ami permetezve is tudja szórni az vizet. Ez teszi lehetővé, hogy a lombozat gyorsan megszáradjon, így nem ragadnak rá a gombákat hordozó spórák. Persze nincs mindenkinek ideje arra, hogy kora reggel nekiálljon locsolni, de semmi gond, hiszen este is épp oly megfelelő. Arra viszont figyeljünk, hogy a víz közvetlenül a gyökérzónába tudjon szívódni, ahol a növényeknek erre a leginkább szüksége van. Este lassabb a párolgás, több vizet képes felvenni a virág, ráadásul nem is tudnak megperzselődni a levelek.

A magaságyás is külön figyelmet igényel

Magaságyásban vagy ládában veteményezni egy kifejezetten előnyös dolog, de azt tartsuk szem előtt, hogy az így ültetett növények könnyebben kiszáradhatnak, hiszen el vannak szeparálva a földtől. Pont emiatt, kétszer érdemes őket locsolni egy nap: reggel, amikor még kel fel a nap és este, amikor nyugszik. A tűző napon semmiképp se próbálkozzunk, ezzel csak megégetjük a növényeinket!

EZ IS ÉRDEKELHET

A veteményes

A palántáknak rendszeres locsolásra van szükségük a fejlődéshez, így reggel és este is érdemes őket öntözni. A már idősebb növényeknek elég napi egy, bőséges locsolás is. Ám van, amit csak kevesen tudnak: nem minden növény viseli jól a kútból vagy csapból kiengedett hideg vizet. Van olyan növény, amit kicsit sokkol a hirtelen jött hideg zuhany. Ilyen például a padlizsán vagy a paprika is. A legcélszerűbb állott vízzel locsolni, mivel ez jót tesz a növényeknek: ehhez célszerű hordókat vagy dézsákat beszerezni, amibe engedhetünk mi magunk is vizet, de gyűjthetünk a csatornából lefolyó esővizet is - mind a kettő tökéletes megoldás. Amikor öntözünk, ne a szórófejes módszert alkalmazzuk, a locsoló vagy slag csövéről vegyük le a szórófejet, és a sima csövet használva, közvetlenül a tövekhez öntsük a vizet.

Fák és cserjék

Még nem igényelnek sok öntözést virágzás idején, de arra számítsunk, hogy a termések megjelenésével megnő a vízigényük. Miután elkezd beérni a fa vagy bokor termése, lecsökken újra az öntözésre való igénye, és ismét kevesebb vízzel is beérik. Fontos ezt észben tartani, mivel a termésnövekedés során nagyon nagy szüksége van a növénynek a megfelelő mennyiségű vízre, hiszen, ha nem kap elég folyadékot, a termések nagy része le fog hullani. Ezzel szemben az sem jó, ha túl van locsolva a növény, mivel ilyenkor vagy lassabb lesz az érés folyamata, vagy a már meglévők elkezdenek sérülni, repedni.

Évelő és egynyári növények

A legtöbb egynyári növény jól bírja a napfényt, ezért legtöbbször balkonládákba ültetik őket. Ha az erkélyünkön vagy teraszunkon tartjuk ezeket a növényeket, mindig figyeljünk arra, hogy rendszeresen locsoljuk meg őket, de ne álljon alattuk a víz! Mivel tápanyagdús földet kedvelik, - ha zárt cserépben, ládában neveljük őket - gondoskodjunk a tápoldatozásról is, hetente legalább egyszer. Öntözésüket reggel a korai órákban vagy délután végezzük, ha lement a nap - a nyári forróságban akár a hét minden napján meglocsolhatjuk őket! Az évelő növények jól viselik a szárazságot, ezért elég őket csak ritkábban öntözni, de akkor viszont nagy mennyiséggel. A legtöbb esetben az határozza meg a vízpótlást, hogy milyen a növényfajta igénye. Azokat, amik jól tűrik a szárazabb napokat is, elég hetente egyszer, vagy havonta 2-3 alkalommal locsolni.

Néhány extra tipp a garantáltan helyes locsolásért

1. Sose pazaroljuk a vizet! Az erős szél elfújja a növények számára kijuttatott vizet, a maradékot meg hamar elpárologtatja. Ilyenkor inkább várjunk nagyjából fél napot.

2. Esőztető módszerrel csak a reggeli órákban öntözzünk, egyébként a növények gyökérzónáit célozzuk meg! A lehető legjobb módszer, amit választhatunk, az a csepegtetéses öntözés.

3. Figyeljünk a vízsugár erejére! Az intenzívre állított szórófejjel oxigént is juttatunk a növények gyökereihez, de a balkonládákból a tápanyagokat is hamarabb kimoshatjuk növényünk alól.

4. Gyűjtsünk esővizet! Használjunk kútvizet, vagy ha van rá helyünk, állítsunk egy esővízgyűjtőt. A víz lágyságán felül további előnye, hogy környezetével azonos hőmérsékletű. Ha nincs kutunk és vízgyűjtőnk, eső esetén állítsunk ki több öntözőkannát, hiszen minden csepp számít! Ezt pedig a növényeink és a környezetünk is meghálálja majd. 

5. A gyepet ne naponta keveset öntözzük, inkább hetente egy-kétszer kiadósan áztassuk el.

6. A gyümölcsfákat, örökzöldeket, vízigényes növényeket és rózsákat szintén érdemes heti kétszer alaposan eláztatni. Talajtakarással még inkább visszaszoríthatjuk a párolgást.

7. A tűző napos teraszra állított balkonzöldségek, mint a paradicsom, paprika, padlizsán és chili, különösen vízigényesek. Éppen ezért, nagyon oda kell rájuk figyelni a forróságban!

8. Hosszú utazás előtt ‒ amennyiben nincs öntözőrendszerünk ‒ jól áztassunk el mindent a kertben. A balkonládákat pedig állítsuk árnyékos helyre, és szúrjunk földjükbe néhány vízadagolót is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13